top of page

Miláno

Miláno bylo první město, od kterého jsem čekala víc, než nabídlo… Čekala jsem krásné Italské město plné zajímavostí, historie, značkových obchodů (to jediné splnilo), levných Italských obchůdků s jejich módou, outletů, Italských restaurací, a místo toho jsem narazila pouze na 3 památky které stály za to, téměř žádné restaurace, jen kavárny a 3 outlety…

Pokud zmíním Dóm na hlavním náměstí v centru města, tak ten je velmi pěkný. Ale tak to se od nejznámější Milánské památky očekává. Nás zaujali vojáci, kteří ho hlídali na každém jeho rohu. Co nás ale hodně překvapilo, tak není v noci ani osvícený. Místo památek jsou osvícené pouze hotely a výlohy drahých obchodů… Krásná je také pasáž, která se nachází v bezprostřední blízkosti Dómu.

DSC_0002

Zajímavý je také Milánský hrad, který má opravdu veliké hradby a celkově působí mohutně. Za ním se rozkládá velký park, na jehož konci je historická brána. My měly takovou smůlu, že oba dny nám propršeli a tak sme si ani park moc neužily. #gallery-4 { margin: auto; } #gallery-4 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-4 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-4 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Je pravda, že pokud máte na účtě alespoň sto tisíc, které chcete utratit, tak si v Miláně pěkně nakoupíte, dokonce poměrně levněji než u nás… Kabelky které stojí u nás v přepočtu 2000euro, seženete v Miláně za 1500euro a narozdíl od Prahy kde máme ve své podstatě jen Pařížskou ulici, tak v Miláně je takových ulic plné centrum. Kdybych měla počítat kolik jsem potkala obchodů Dior, Gucci, Versace, tak se nedopočítám. Hned u náměstí se nachází obrovský obchodní dům, který bych přirovnala k velké vitríně a v tom najdete snad veškeré značky na které si vzpomenete. Nejvíce proslulá je ulice Via Monte Napoleone a samozřejmě galerie vedoucí přímo z hlavního náměstí Vittorio Emanuele II.

Outlety, které za to stojí

Pro ty co nechtějí nebo nemají na útratu tak velké množství peněz, je fajn najít tu nějaké outlety. My jsme hledaly ty nejznámější a tak jsme našly 3 do kterých jsme se rozhodly, že půjdeme. První je hned v centru a jmenuje se Touch and Go, tento outlet je dvoupatrový (oblečení je ale pouze v prvním patře), je zde hodně oblečení Italských značek pro nás né příliž známých (ale o to mi právě v Itálii nejvíc jde), ale najdete tu také značky jako Versace nebo Cavalli. Mají tu veliké slevy a stojí to opravdu za to, chce to ale hledat a hrabat…Ale s tím se v každém outletu musí počítat, přece nikdo nemůže čekat, že ty nejlepší a nejlevnější kousky se najdou hned. 🙂

Druhý outlet je nejznámější a jmenuje se D Magazine, všichni ho znají a my ho hledaly asi hodinu, buď jich musí být víc, nebo si nejsem jistá proč nás navigace posílala pořád trochu někam jinam. Nakonec jsem se zeptala květinářky, která nás navedla dobře. Od tohoto outletu jsem očekávala nejvíc, nejen proto, že ho opravdu znají všichni a uvádějí, že to je nejlepší outlet (na velmi známých českých stránkách jsem se dočetla, že tu nejmenovaná paní koupila kabát Moschino za 2000kč), ale také proto, že sotva jsme vešly dovnitř, tak jsme viděly, že je opravdu obrovský a dvoupatrový. Tento mě zklamal ze všech nejvíc, věci byly opravdu z hodně starých kolekcí a také ceny nebyly zrovna úchvatné. Je pravda, že v tomto outletu měli snad všechny světové drahé značky. Ale cena kousků podle mého, zdaleka neodpovídala vzhledu (často byly věci oprýskané, zatrhané, zmačkané). Takže jsme zklamaně odešly a jely do posledního outletu dál od centra.

IL Salvagente je také dvoupatrový a veliký outlet. Tento outlet je sice kousek dál od centra (musíte tam dojet autobusem), ale stojí to za to. Mají tu spoustu světových drahých značek, oblečení je zachované a krásné, kolekce jsou i starší i novější. Co se týče ceny, tak zde najdete spoustu oblečení s velkou slevou za rozumnou cenu. Ale samozřejmě najdete i drahé kousky s malou slevou, chce to hledat a kousek po kousku projít. Určitě si tu vyberete! Outlet je hezky přehledný, buď podle značek, nebo velikostí. Také tu mají i velký koutek s botami, které jsou rozdělené podle velikostí. Což Vám ušetří hodně času… Měli tu krásné balerínky Moschino za 99euro a já jsem si koupila krásné vínové sako od Katia za 105euro z původních 279euro.

Co se zajímavostí týče, tak nás opravdu zaujalo, že tu není moc restaurací, pouze kaváren. Obchody s potravinami tu nenajdete téměř žádné, takže pokud na nějaký narazíte a nebydlíte zrovna v hotelu se zaplacenou plnou penzí, tak si nakupte, protože další už jen tak nenajdete. Jízdenky prodávají jen na 24 nebo 48h, nebo pak jednorázové (hodinové atd). Doporučuji nejezdit na černo neboť nás kontrolovali i v noci v autobuse a do metra jsou turnikety kterými jinak neprojdete. Další zajímavé poznání pro nás bylo, že Miláňanky vypadají, že raději nebudou mít co jíst, hlavně když budou mít drahou kabelku. Opravdu kabelky značek Gucci, Prada, YSL, Dior, atd měly i mladé slečny a ženy všech věkových kategorií, také ti, co nevypadaly, že by si jinak žily v bohatství. Na náměstí a vlastně v celém centru je milión pouličních prodejců, kteří prodávají selfietyče, deštníky, svíticí hračky a spoustu jiných věcí.

Takže pro shrnutí, Miláno je město plné drahých obchodů, módy a kaváren. Také bezdomovců a pouličních prodejců. Je to město, do kterého je pěkné zavítat na jeden – dva dny, ale to je tak akorát.

Heslo pro Miláno: Bez peněz do Milána nelez!

DSC_0017.jpg
bottom of page