top of page

Verona

Verona, město lásky a Williama Shakespeara. Malebné město s hodně památkami. Bohužel jsem tu neobjevila moc zajímavostí, protože sme sem jeli jen na polodenní výlet z Lago di Garda (je to asi pouhých 30km). Myslím, že jsem tu, ale nebyla naposledy, protože je to opravdu nádherné město. Málo které město je tak romantické a rozmanité jako Verona. Možná ani Benátky nejsou tak krásně „útulné“. Kouzlo městu dodává i řeka která ho obtéká s neobvykle tyrkysovou vodou (protože teče z hor).

Ve Veroně se odehrává děj slavné tragédie Romeo a Julie a proto je tu také značná část věcí připomínajících a upozorňujících na tuto skutečnost. Všude se prodávají „cetky“ s těmito motivy, zámečky pro zamilované, které můžete připevnit na most nebo železnou bránu pod balkonem Julie, ale i mnoho jiných památečních předmětů.


Co stojí za zmínku je zmíněný Juliin balkon pod kterým měl Romeo vyznávat lásku své Julii. Tento balkon patří k domu ve kterém měla údajně Julie bydlet (tento dům rodině Capuletů opravdu kdysi patřil). Zároveň se na tomto maličkém dvoře, nachází její socha, na kterou když sáhnete, tak si máte něco přát (pro štěstí). My jsme měli štěstí a mohli se dostat až pod balkon zadarmo, Verona toto místo chce už zpoplatnit.

IMG_2648

Moc hezký pohled je na město i z druhé strany řeky, kam jsme se dostali přes most Ponte di Pietra. Je to jedno z mála měst, které má budovy postavené ihned u řeky, takže musíte projít bránou na most, aby jste viděli na druhou stranu. Pokud přejdete tento most, dojdete až k muzeu Romano. Nad ním se nachází kostel San Pietro, tam jsme ale nedošli.


Vydali jsme se od mostu doleva (na sever), a šli kolem řeky. Díky tomu, že jsme šli po druhé straně, jsme měli celou cestu krásný výhled na Veronu z druhé nezastavěné strany a zároveň i na kopec, na kterém se nachází svatyně Panny Marie Lurdské. Prý je odtamtud krásný výhled na celou Veronu, my jsme tam bohužel neměli čas jít. Šli jsme dál podél řeky tak dlouho, až jsme se ocitli u mostu Ponte Vittoria, po kterém jsme se opět vrátili na stranu, kde se nachází centrum města. Hned v blízkosti se nachází stará brána Borsari, kolem které když půjdete směrem na ulici Corso Cavour, tak Vás zavede až ke starému Scaligerskému hradu.

Ve městě se nachází římská aréna, která je třetí největší po Kolosseu v Římě a amfiteátru v Neapoli. Probíhají zde divadelní představení a opery. Hned u toho je spousta resturací, kde jsme si dali oběd a vařili opravdu výtečně! S krásným výhledem na arénu se tam odpočívalo opravdu parádně a narozdíl od Milána nebo Florencie jsem si to sezení venku s pěkným výhledem opravdu vychutnala.

IMG_2550

Další zajímavostí je údajná hrobka Julie, nacházející se v muzeu Degli Affreschi. Je to trochu mimo trasu a my jsme tam bohužel nedošli, mám to v plánu v příští návštěvě.

IMG_2601
bottom of page