top of page

Salzburg

To, že tohle město bude krásné,  jsem věděla už jen podle fotek….

Tak moc jsem tam chtěla asi 3/4 roku, ale stále nebylo kdy, nebo s kým. Hodně lidí mě odrazovalo, že to je celkem daleko (cca 5-6h autem z Prahy) a zas tak známé to není, takže to určitě nebude stát ani za to, když se o tom moc nemluví. To ale nevěděli co říkají! Je to město jako vystřižené z pohádky… Bílé historické město „ukryté“ v horách…. Všude kolem zeleň… Místo kde se narodil významný hudební skladatel a virtuos Wolfgang Amadeus Mozart… A také město, kde je největší a nejděsivější slet čertů na Mikuláše… To vše a mnohem víc je Salzburg!

Rozhodli jsme se, že toto město navštívíme v létě s našimi přáteli. Naplánovali jsme to jako jednodenní výlet z chaty kterou mají přítelovi rodiče kousek od Písku a vydali se směrem na Linz (městem jsme projeli a nezdálo se, že by bylo o co stát). Cesta trvala celkem asi 3-4h. Když jsemse blížili k Salzburgu, věděli jsme, že jsme neudělali chybu. Zaparkovali jsme blízko Mirabellgarten kam jsme se také samozřejmě ihned vydali. Zahrada je krásná, plná květin.

Hned jsme vylezli u mostu Makartsteg, přes který chodí pouze pěší a můžete si tam pověsit památeční zámeček. Už odtud je krásný výhled na Horní zámek – pevnost Hohensalzburg. Zajímavostí je, že se tuto pevnost nikdy nepodařilo dobýt a svou rozlohou se řadí mezi nejrozsáhlejší středověké hrady. V první světové válce sloužila jako vězení. Nahoru vede lanovka, kterou doporučuji ( je to docela výšlap), ale dolu to hravě zvládnete, takže stačí jen jednosměrná. Z pevnosti je krásný výhled na celý Salzburg. A nádvoří je celé velmi pěkné.

Když budete dole v nejrušnější ulici Getreidegasse, narazíte na rodný dům Wolfganga Amadeuse Mozarta. Všude kolem je spousta obchůdků.

Za zmínku stojí také Salzburská katedrála, která se nachází na Residenplatz, spolu s krásnou fontánou.

Já jsem celou dobu chtěla udělat typickou fotku Salzburgu, bohužel jsme nenašli protější kopec, na který by jsme mohli vyjet autem a být zároveň tak vysoko, aby to stálo za to. Ale i tak to byl krásný výlet a všem toto město můžu jedině doporučit. Na to jak je malinké, tak by mohlo konkurovat Budapešti nebo Drážďanům. Byla jsem ráda, že jsem pak dostala pochvalu, za výběr místa, protože nikdo z našich přátel netušil, že to bude až tak krásné město.

bottom of page