top of page

Město mrakodrapů

NYC je pro jednoho úžasné město a pro druhého depresivní. Tento kontrast je zde vidět na každém kroku. Já osobně se přikláním k té první skupině. Jelikož mám moc ráda kosmopolitní a moderní města, je to přesně pro mě.

Když se procházíte po ulicích, je všude rušno, lidé a kavárny, jídlo, krámy, auta, dobrá i špatná nálada…. A stres…

Je ovšem krásné, jak to zdejší lidé umí vše vyrovnat tak, aby jste si mohli odskočit na kávičku do nejbližšího parku (a to nemusí být jen Central Park). Je tu spousta kavárniček a obchůdků, které vám udělají radost, sotva se na ně jen podíváte.

Když se procházíte pod těmi obrovskými budovami, uvědomíte si, jak maličtí jste. Mně pořád nejde do hlavy, jak to, že ty stavby drží… Některé jsou tak úzké a vysoké, že když si vzpomenu jak jsem jako dítě stavěla na sebe kostky, tak tohle prostě ze zákona přitažlivosti nemůže stát…ale stojí… Jako třeba tahle (432 Park Avenue), ta tyčící se budova, úzká jak párátko a vyšší než Empire State Building ?? ???‍♀️ …nechápu prostě ? .

My se rozhodili, že i přes tu příšernou cenu (něco kolem 1300kč na osobu) vyjedeme na Empire State Building. Můžete si vybrat do kterého patra chcete (jsou celkem 3). My vzali všechny. Měli jsme to štěstí, že jsme nemuseli stát frontu, které tu prý jsou pokaždé (Kubovo známá tu stála 4h….). To bych se na to asi vyprdla… My schytali frontu až z předposledního do posledního patra a kdybychom to věděli, tak jsme si to odpustili, protože v tom úplně posledním to nebyl až takový rozdíl a ještě jste to viděli přes sklo.

První (86 patro) se díváte z budovy za sklem, to je taková rozehřívačka.

Z druhého (102 patro) můžete jít ven (jsou tam samozřejmě mříže) a trochu fouká, ale nebylo to tak hrozný jak jsem čekala.

No a to poslední je o dalších asi 20 pater výš, ale to už mi nepřišlo jako velký rozdíl a ta fronta na výtah za to fakt nestála (trvala asi půl hodiny a to tam bylo asi jen tak 30 lidí).

Každopádně pokud chcete, tak vám při vstupu udělají fotku, za kterou po vás na konci chtěj 25dolarů (to se asi zbláznili), sice i s nějakým kalendářem a CD, ale už tak byl vstup dost drahý a dát to ještě za fotku, ne díky… ? Nebo si jí za 10 dolarů můžete nechat poslat na mail…

Z boku budovy je super obchůdek pro shopaholičky, kde mají outletové ceny na různé známé i neznámé značky. Například tam měli hezký kabátek od Michaela Korse a Calvina Kleina.

My jsme měli štěstí a hned vedle budovy je skvělý obchůdek s jídlem, něco mezi bufetem a sámoškou. Nebylo to ani drahý (normální restaurace totiž jsou dost drahý). Takže jsme se tam najedli a šli dál.

Další zajímavá budova, je budova Trumpa, je to podle nás, jeden z nejhezčích mrakodrapů.

Pokud si někdo stěžuje, že jsou v ČR hnusný silnice, tak tady občas taky narazíte na nepěkné silnice, které vypadají, že je od té doby co vznikly, nikdo neopravoval. ???

 

foceno: Olympus Pen – E-PL7 bunda – ZARA / kalhoty – Guess / boty – Nike / kabelka – Hugo Boss / brýle – Ray Ban

 

bottom of page