top of page

(NE)bezpečný New York

NYC je opravdu krásný město, ovšem bohužel v noci na ulicích potkáte i tu horší stránku NYC, hodně lidí tu žije na ulici. A to bych řekla, že v horším stavu než u nás.

Například takovéto pouliční „ubytování“ není nic neobvyklého. (Omlouvám se za kvalitu, ale asi chápete, že fotit to znovu by bylo jaksi nezdovřilé.)

 

Byli jsme svědky toho, kdy bezdomovec na dost rušné ulici čůral sám na sebe, aniž by si sundal kalhoty.

 

Tohle ve Vás může vzbuzovat pocit nebezpečí, což chápu, ale je to podle mě trochu zbytečné (nebo aspoň přes den určitě). Na rozdíl od Čechů, Vás tito lidé vůbec neobtěžují, jen výjimečně si někdo řekl o peníze. Spíš jen tak sedí a čekají.

Na rozdíl od toho v Chicagu se Vás ptá pořád někdo, je pravda, že i když většinou nikomu peníze nedávám, některých mi zde bylo fakt líto. (Peníze nedávám od té doby, co jsme jednomu milému, šedivému dědečkovi, co vypadal jako Santa Claus, dali pětikorunu a on ji po nás vztekle hodil zpátky se slovy, že za tohle si už ani rohlík nekoupí. A to se to stalo uprostřed dne, přímo na Václaváku.) V Chicagu je na ulicích asi nejvíc žebráků, které jsem kdy viděla a to od starých, po mladé, nebo dokonce těhotné ženy, nebo s dětmi, které sedí vedle nich.

O Chicagu ovšem příště…

Tady máte malou ukázku metra. ?

Pokud mám zmínit jedinou událost, kdy jsem se necítila v NYC úplně bezpečně, tak to bylo minulý týden, po té nešťastné události, kdy řidič s autem najel do cca 16 osob přímo na Times Square (což já nechápu, jelikož celý NY stojí v jedné velké koloně). Bylo to i na TN.cz, nebo v televizních novinách.

V ten den, jsem měla v plánu jít nakupovat na Times Square, ale kolem 12h (kdy se to stalo) se teprve někam chystám, protože si ráda přispím a většinou nikam nespěchám.

 

Seděla jsem na pokoji, když jsem asi hodinu neustále slyšela houkačky, nevěnovala jsem tomu větší pozornost, protože jsem si říkala, že je venku asi 32 stupňů a ve městě žije dost lidí, takže to bude normální.

 

Hlavně v takovém vedru se často někomu udělá špatně. Pak jsem se chtěla podívat na email (seznam), a tam na mě obrovským tučným písmem vyjela zpráva o této události. Hned jsem si najela zprávy v NYC a přečetla si o tom (s mojí hodně bídnou angličtinou to nebyla žádná sláva, ale s pomocníkem Googlem, to celkem šlo 😀 ).

Po této události se Times uzavřelo a upřímně to ve mně na ten den vyvolalo trochu pocit nejistoty. Protože nikdo nevěděl, zda to byla nešťastná událost, nebo plánovaný teroristický útok. (Když teď nad tím přemýšlím, tak to nevím do dnes.)

 

Ovšem pokud vynechám tento den, tak jsem se celý pobyt v NYC cítila naprosto bezpečně, možná víc, než někdy u nás v Praze.

 

Pokud se setmělo, bylo to už trochu nepříjemný, hlavně mimo ty nejrušnější ulice, ale upřímně, já se v noci nerada pohybuju sama kdekoliv a je mi jedno, jestli je to Václavák, sídliště před barákem, nebo město v cizině. Takže do 21h v noci je to pro mě oukej, ale pak buď jedu domu, nebo se zašiju do restaurace/baru a taxíkem jedu domu rovnou z toho.

Náš výhled z pokojíčku ?


Když to shrnu, tak pro každé cestování do ciziny platí pár základních pravidel:

  1. Sledovat co se děje kolem vás, nemít jen sluchátka na uších a oči v telefonu.

  2. V noci se nepohybovat mimo hlavní třídu.

  3. Nechodit do postranních uliček, kde je už od pohledu vidět špína a mrtvo.

  4. Zjistit si předem oblasti, kterým je lepší se vyhýbat.

  5. Nechodit do uliček plných křoví, nebo podchodů, pokud tam nejdou i jiní lidé.

Pokud Vás napadnou nějaká další pravidla, budu ráda, když mi je zanecháte v komentářích. ☺️

bottom of page