top of page

Čaj sem, čaj tam…

Čaj sypaný, pytlíkový, zázvorový, nebo ten z čerstvé máty…? Nebo raději žádný a dáte přednost kávě? Sepsala jsem vám na přání tento článek, kde jsem vybrala ty nejlepší čaje ať sypané, nebo pytlíkové, ale nejen čaje… V článku se také dočtete, jak se který čaj připravuje, který obsahuje kofein a který je detoxikační…

Důležitá informace ke kažé přípravě sypaných čajů je, že by se měl dodržovat způsob a teplota přípravy. Každý čaj je jiný a proto je příprava čaje takový malý rituál. Hlídat byste si měli hlavně teplotu, ale i množství, které použijete a i délku, jak dlouho ho budete louhovat. (Doporučuji pořídit si konvici s teploměrem.) Já si zastávám, že méně je více a taky první 2 šálky bývají testovací abych si zjistila, jestli mi daný čaj chutná spíš více vylouhovaný, nebo méně a taky kolik ho je třeba aby nebyl bez chuti a zároveň nebyl moc silný.

 

U každého čaje je vložený odkaz abych vám ušetřila hledání (tučný název jednotlivých čajů).

 

Já osobně mám raději slabší čaj a většinou si každý šálek dosladím půlkou (čajovou) lžičkou medu (od babičky mám domácí šlehaný a ten je nejlepší), pokud není, tak maximálně třtinovým cukrem (ale také jen půlku lžičky).

Rooibos – Rooibos není čaj, ale keř. Proto vypadá jako malé jehličí. Také nemá kofein. Obsahuje antioxidanty a je vhodný i jako relaxační. Zalévá se 85-90stupňovou vodou. Pokud ho zalijete vroucí vodou, tak se nic hrozného nestane. Stejně tak ho neuděláte ani moc silný, ani množstvím, ani dobou louhování. (Mohl by chutnat i lidem, co nemají klasický čaj rádi.)

Bílý čaj – Obsahuje kofein. Stačí ho opravdu trochu (míň a ještě míň, než si myslíte, že je málo) a zalévá se maximálně 80stupňovou vodou. Možná vás vyděsí, že voda nebude mít pak žádnou barvu, tak je to ovšem dobře… Pokud se vám čaj zdá moc hořký, zkuste ho udělat slabší.

Černý čaj – Obsahuje kofein. Každý si musí přijít na to, jak moc silý mu chutná.

Zelený čaj – Antioxidantní, obsahuje kofein. Zalévat by se měl vodou, která prošla varem, ale vystydla na 60-80 stupňů. Pokud ho zalejete moc horkou vodou, zhořkne.

Začala bych sypaným čajem. Pokud jde o mou nejoblíbenější značku, je to Løv. Løv organic vyrábí spousty sypaných čajů v krásných plechovkách a mají od bílých, přes zelené, černé, rooibos…ochucené i neochucené. Já jsem nikdy neměla ráda ochucené čaje, dokud jsem neobjevila tyto. Můj úplně nejoblíbenější čaj od nich je bílý (a mám je rovnou ve 2 příchutích).

Bílý s broskví (fialová krabička) – Ten je můj úplně nejlepší, také si ho šetřím. Příchuť je bílý čaj, chrpa, slunečnice, broskev, aroma meruněk a černý rybíz.

Bílý s maracujou (světle zelená krabička) – Složení je: bílý čaj, měsíček, mangovo-maracujové aroma. Platí u něj naprosto totéž co u předchozího.

Rooibos s černým rybízem (žlutá krabička) – Rooibos s citronovou trávou a černým rybízem.

Rooibos s vanilkou (červená krabička) – Je aromatičtější, ale ne moc. Určitě vás osloví pokud máte rádi vanilku. Zalívat 90 stupňovou vodou, já zalívám i vroucí (když jsem líná) a nezkazíte ho. Já raději ovocné, vanilka není úplně můj šálek čaje, ale to je věc názoru a chutí každého.

První „lepší“ čaj ke kterému jsem se dostala, byl od Kusmi Tea. A do dnes mají u mě čestné místo.

Detox (zelená plechovka) – První a nejzajímavější čaj od Kusmi Tea. Je třeba dávat ho jen trochu a dodržet 85-90 stupňů vody. Také není moc dobré nechat ho tam moc dlouho. Pokud jednu z těchto věcí nedodržíte, je možné, že čaj zhořkne, stejně jako u bílých čajů. Je to směs maté, citronové trávy, zeleného čaje. Je skvělý i jako ledový čaj.

Rooibos (rudá plechovka) – Toto je klasický rooibos, bez příchuti. Já rooibos miluju a mám vždy takové období, kdy ho piju místo černého čaje. Je opravdu skvělý, ale oproti těm zajímavým chutím, je to trochu nuda. Hlavně nepoznám rozdíl mezi tímto od Kusmi a sypaným rooibosem z čajovny (který ovšem stojí X x méně).

Kusmi Tea dělá i malá balení s několika druhy jejich čajů, je to ideální možnost, jak si vyzkoušet, který vám chutná nejvíce. Já mám balení černých sypaných čajů, které obsahovalo:

Russian Blends Set (černé čaje) – V balíčku jsou tyto černé čaje:

Troika – Obsahuje bergamot, pomeranč a mandarinku.

Prince Wladimir – Je nevíc aromatický. Obsahuje Vanilku, grepfruit a citron.

Paris – Nejméně výrazný. Obsahuje bergamot a karamel.

Bouquet de Fleurs – Směs citrusů a květin. – Ten mě oslovil asi nejmíň.

Anastasia – Limeta, citron. – Z balíčku asi můj nejoblíbenější.

OSTATNÍ ČAJE

Twinings – stojí za zmínku i jako sypané i jako pytlíkové čaje. Je to jedna z běžně dostupných značek a jejich čaje bych řadila mezi ty lepší a přesto cenově dostupné.

Pytlíkový je English Breakfast (velké balení) – já mám English Breakfast obecně velmi ráda. Je to pro mě něco jako Chardonnay (to znamená, že vím, že s tím nešlápnu vedle). Je pravda, že ho většinou nenechávám moc louhovat, protože je pak pro mě moc silný, takže ho jen zaleju vodou a tak do 10vteřin sáček vyndám.

Sypaný English Breakfast (červená krabička) – Je velmi jemný a tak mi trochu propadá sítkem, což je škoda. Chuťově je výborný a i když jsem ho dělala na poprvé a nevěděla kolik ho dát (a ještě k tomu na něj zapomněla), tak byl dobrý…

Sypaný Prince of Wales Tea (černá krabička) – Oproti předešlému má větší strukturu, takže sítkem nepropadává. Je jemnější, ale chuťově mě víc zaujal Breakfast.

Tiffany’s Breakfast (Or Tea?) – Nejroztomilejší krabička a jako fanoušek filmu s Audrey mi to udělalo velkou radost. Také mě zaujalo, že čaj je BIO. Doporučuje se pít s mlékem (já ho piju bez něj). Moc ho nelouhuji.

ČERSTVÉ „ČAJE“

Mám ráda „čaj“ z čerstvé máty (sušený, pytlíkový, mátový čaj mi vůbec nechutná). Čerstvou mátu zaliju vroucí vodou, nechám tak 5min louhovat a přisladím lžičkou medu. Máta je vhodná na zažívací obtíže, na žaludek i pálení žáhy. Také jsem slyšela, že není dobré ho pít každý den, protože je prý i zklidňující a není to pro tělo dobré, toto ovšem nemám nijak potvrzené, ale obecně si držím pravidlo „všeho s mírou“.

„Čaj“ z čerstvého zázvoru mám ráda také. Většinou ho piju jen v zimě a nebo když jsem nachlazená. Mám ráda když je to pořádná síla a tak jsem schopná udělat si do většího šálku opravdu silný zázvorový odvar. Buď najemno nakrájím zázvor, nebo ho nastrouhám. Nechám ho tak 5 min louhovat. Když malinko ochladí, přidám šťávu z citrónu (klidně z půlky) a přidám větší lžičku medu. Nejlepší na zahřátí/nastydnutí co znám.

CARO

Když trochu odbočím od čajů, tak kávu nepiju vůbec. Z nějakého důvodu mi je po ní spíš špatně, většinou se mi motá hlava a kvůli mléku mi je i těžko od žaludku.

Pokud ovšem dostanu chuť na něco jiného něž je čaj, tak volím Caro. A nejlépe Caro Active (to má v sobě vlákninu navíc). Je bez kofeinu a proto si ho můžu dopřát kdykoliv během dne.

Do šálku dám 2 lžičky Caro, jednu menší lžičku třtinového cukru a zaliju vroucí vodou tak do 2/3. Zbytek doleju mandlovým mlékem (Alpro je moje nejoblíbenější a i když jsem zkoušela i jiné příchutě, tak to mandlové mám nejradši). Můžete zkusit i kokosové, oříškové, nebo úplně jiné.

bottom of page