top of page

Investice do oblečení (část 1.)

Proč a jak vybírat designové a nadčasové kousky do našeho šatníku? Čím starší jsem, tím víc si myslím, že je čas mít ve svém šatníku ikonické, nesmrtelné a kvalitní kousky. Chápu, že ne vždy je to laciná záležitost, ale na druhou stranu se dají sehnat takové pěkné kousky i v obchodech, kde vás nebudou stát celou výplatu, ale radost vám budou přinášet i několik let a vy nebudete utracených peněz litovat!

První důležitá otázka tedy zní, jak moc drahou věc si můžeme/chceme dovolit. Já osobně investuji větší peníze jen do takových věcí, které vím, že je vynosím i dalších X následujících sezón. Vybírám takové kousky oblečení, které budou kombinovatelné a něco vydrží. Také takové, které se mi hned neokoukají a nebudu litovat utracených peněz.

Luxusnější doplňky vám pak oživí „obyčejný“ a „každodenní“ outfit, a pozvedne ho na vyšší úroveň i přesto, že zbytek outfitu tvoří kalhoty ze sekáče a tričko za 60kč z výprodeje v HM.

Upřednostňuji tedy nakupovat především doplňky. Jako například kabelky, příležitostné boty, jednoduchá saka, kabáty, nebo například malé černé šaty. Prostě ty věci, které jen tak nevyjdou z módy.

Ovšem než se rozhodnete investovat větší peníze do ikonického kousku na oživení vašeho šatníku. Tak si to pořádně rozmyslete, klidně si nechte na rozmyšlenou i týden, ať víte, že vám těch peněz nebude ani líto a hlavně, že se vám ta věc bude opravdu líbit. Zvažujte to stejně, jako kdybyste si šli nechat udělat tetování, protože takový kvalitní kousek vašeho šatníku, budete mít možná i na spoustu let, tak by byla škoda to nepromyslet.

A kam jít takové věci hledat? Já mám nejraději neokoukané kousky, takže například k českým designérům. Showroomů máme například v Praze opravdu dost, první 2 co mě napadají jsou Showroomdot, Molo7.

Pokud jste spíš na proflánkuté značky, tak můžete navštívit obchody jako Karl Lagerfield, Versace, Trussardi, Moschino, Hugo Boss (to je můj favorit), které najdete v každém větším obchodním centru (jako třeba na Chodově, Novým Smíchově, Palladiu, atd.). Nebo ty dražší třeba v Pařížské ulici (Gucci, LV, Prada, Dior, atd.)…

Kdo rád naháníte slevy (což jsem i já), zkuste outlety… Občas se tam dají najít super kousky. Například Fashion Arena Prague Outlet. Nebo se mi ověřila například webová stránka BigBrands , kde přidávají každý den nové kampaně na zajímavé značky a mají slevy až 85%. Vrácení zboží je na jejich náklady, takže se nemusíte bát, že byste koupili něco, co vám nebude slušet nebo sedět. Brýle jsou z BigBrands 🙂 .

Na internetu toho najdete mraky, často i zajímavé ceny a originální kousky. Je to o něco pohodlnější, vybírat si oblečení z domova. Já se takhle za poslední půlrok naučila sledovat trh a nové kolekce. V obchodním centru mě tak už skoro nenajdete…. Ale buďte opatrní ať nekoupíte zajíce v pytli. Je lepší nakupovat na ověřených stránkách, kde máte jistotu originality. S těmi luxusními značkami se mi ze zahraničních webů ověřil například yoox.com , nebo farfetch.com. Tam jsem našla tyto unikátní kousky a protože jsem se rozhodla si do léta našetřit na nějakou supr-čupr kabelku a pásek, tak tady máte malou ukázku, nad čím přemýšlím. Je to taková nesmrtelná klasika, která se hodí do každé společnosti a snad na každou akci.


Shrnuto, podtrženo, s černou barvou nešlápnete vedle, hodí se ke všem různým outfitům, všemožným kombinacím i příležitostem (i když já se toho pravidla držím možná až moc a občas vypadám jak černá vdova 😀 viz fotky níže), ale také se brzy neušpiní, ani nezničí. Bílá a šedá je také fajn, ale už je riziko zašpinění větší. Vybírejte takový materiál, který se lehce neošoupe, tudíž neberte jemné látky, bílé obleky, nebo trendy momentální sezóny. Protože všechny tyto věci jsou sice krásné a moderní, ale vydrží vám leda tak jednu, maximálně 2 sezóny a to pokud chcete opravdu investovat (a nepatříte ke skupině lidí, kteří by mohly peníze vyhazovat „oknem“) se vám prostě nevyplatí.

Tohle je první část článku a ve druhé se zaměřím přímo na konkrétní kousky, jaké vybírat a jak.

Hlavní dominantou tohoto outfitu jsou boty od Stella McCartney (kolekce Adidas), které jsou lesklé a upoutají pozornost.


bottom of page