top of page

Investice do oblečení (část 2.)

Navazuji na minulý článek, který se zabýval obecnými tipy na nákup dražších kousků oblečení a doplňků. Tentokrát se zaměříme na jednotlivé části od kabelek, bot, přes brýle, hodinky, ale i oblečení. Čemu se vyvarovat a co je naopak nejlepší investicí?

Když tedy začneme u kabelek (které jsou podle mého spolu s hodinkami nejvhodnější možná volba. Kabelky (ať velké, nebo malé), psaníčka, nebo peněženky… Vyberte si takovou, kterou máte nejraději (ale vybírejte tak, abyste kabelku nenosila každý den do práce). Barvu volte neutrální (nejlépe černou, pudrovou, nebo bílou – u bílé buďte ovšem ještě opatrnější při výběru materiálu).

Co se materiálu týče, tak moje rada zní, čím hrubější kůže, tím lépe. Taková ta jemná kůže, se strašně rychle „zmačká“ a udělají se do ní snadno rýhy (například nehty když jí nešikovně chytnete). Látku bych vynechala úplně, protože stačí polití, nebo vám upadne do něčeho špinavého a můžete jí vyhodit. Umělá kůže naopak je fajn, ale také si dejte pozor na tvrdost, taky je pravda, že nevydrží tak dlouho a většinou se časem začne loupat a praskat, ovšem pokud jste vegan, tak je to pořád lepší možnost než ta látka.

Kabelka je druhá nejlepší možnost na větší investici, když budete dobře volit, nejenže vám vydrží roky, ale také jí po čase můžete za stále pěkný obnos prodat dál.

 

Boty. To je velká záhadná část, já třeba miluju tenisky a proto mi není líto koupit si i dražší , protože vím, že je využiju a vzhledem k tomu, kolik jich mám a střídám je každý den, tak mi vydrží dlouho. To ovšem obecně moc neplatí. Pokud máte rádi podpatky, tak bych volila klidně nějaké pěkné lodičky, které nebudou moc přeplácané, ale budou pohodlné a budete si jisti, že je využijete. Nebo jsou vhodné i balerínky, například já mám jedny černé jednoduché od Armani už skoro 5 let a stále jsou jak nové a ještě k tomu se mi stále stejně líbí.

 

Co se oblečení týče, vynechala bych úplně trička, plavky, spodní prádlo, kalhoty. To jsou všechno věci, které se rychle opotřebují, okoukají a tak. Zvolila bych raději buď sako, nebo kabát. Barvu neutrální a hlavně takovou u které jste si jisti, že se vám opravdu líbí, třeba vaše oblíbená. Také bych volila takovou barvu, která bude snadno kombinovatelná (stejně jako u kabelek) a taková která vám sluší. Světlejší typy by měly být trochu víc „při zemi“ než tmavší typy. Možná bych zvolila spíš tmavou, snižujete riziko zničení politím atd.

Co se látky týče, nekupujte materiály, které se rádi žmolkují, také si dejte pozor na mačkací materiály a ty, které jdou blbě čistit.

 

Hodinky a šperky jsou nejlepší možnost pro investici. Vždy je můžete časem prodat, takže jejich cena sice klesne, ale pořád ne na nulu. Určitě bych nevolila nějak kýčovité, ale nadčasové. Tady se vyplatí investovat asi největší část peněz. U hodinek můžete měnit pásky když se zničí a co se sklíčka týče, tak ty dražší hodinky mají téměř nezničitelná skla. Pásky bych volila buď kožené, nebo kovové.

O zlatých špercích vám tu povídat nebudu, na jednu stranu je to trochu „nesmrtelná investice“ na druhou stranu, ne každý si na šperky potrpí.

 

U brýlí se spousta lidí bojí, že se jim zničí, nebo je ztratí. I já si to myslela, ale když už se rozhodnete pořídit si kvalitní brýle, budete si na ně dávat pozor, nosit je v obale a pravděpodobnost zničení je stejná jako u každého jiného kousku. Samozřejmě bych si vybrala nějaké decentní, ne barevné a takové, u kterých si budete jisti, že vám sluší. Pokud se necítíte jako typ na brýle, tak od tohoto dejte ruce pryč, zbytečně by vám pak ležely ve skříni.

 

Se zdobením buďte opatrní, protože nejenže čím víc toho tam je, tím dřív se vám to může okoukat, ale také časem se každé zdobení (hlavně to kovové) trochu oprýská, sleze barva, nebo vypadají kamínky.

Také volánky, výšivky a síťky bych si dala pozor, to vše jsou momentální trendy, ale jak jistě víte, trendy tu jsou vždy tak na 1-2 sezóny a pak jdou do pozadí.

bottom of page