top of page

7 chyb pro začínající influencery

Aktualizováno: 22. 12. 2020

Každý děláme chyby, když jsme v něčem nový a začínáme. A je jedno jestli chcete být bloger, youtuber nebo jiný influencer. Nevíme jak na to, nevíme co je správné, jak se co nejrychleji uchytit a vidět, že má naše úsilí smysl. Co bych vzkázala všem začínajícím blogerům a instagramerům? Co bych vzkázala svému o 2 roky mladšímu já?

Dej tomu čas

Nic není hned a i když se nám to nelíbí a mě tenkrát už vůbec ne. Všechno chce čas. Já jsem člověk, který nerad čeká, chci vidět výsledky, chci vědět, že to má smysl, ale ne vždy znamená rychle – dobře. Čím víc tlačíte na pilu, tím víc můžete svému podnikání ublížit. Jasně, neříkám, že máte sedět na zadku a čekat, až vám štěstí spadne do klína. To určitě ne. Jen prostě občas přibrzděte, uberte ze své rychlosti a rozmyslete si, zda je způsob, který jste si zvolili je ten správný.


Piš pravidelně a s rozmyslem

A to se týká i fotek na instagramu. Je důležité mít nějaký řád a pravidelnost, ale radši si rozvrhněte delší interval, než abyste přidávali sice často, ale blbosti. Nemá cenu psát na blog o kosmetice, článek o cestování, jen proto, abyste něco přidali. Nepřidávejte každý den nekvalitní fotku na instagram, ale raději přidávejte jednou za 3 dny kvalitnější a promyšlenější post.


(Ne)sleduj

To je jedna z největších chyb, kterou jsem udělala se svým instagramem já. Dávala jsem follow a unfollow v domění, že to je nejlepší forma jak na sebe upozornit… No… Asi jsem i upozornila 😀 , ale nejsem si jistá, zda nejlepším způsobem. Bez ohledu na to, že mě pak pěkně štvalo (a pozůstatky jsou do teď), mít svou zeď zaplácanou profily, které neznám a jejich fotkama, který mi nic neříkají. A o špatném jménu, které jsem si díky téhle „skvěle promyšlené taktice“ vytvořila, ani nemluvím… Ale tak co, lidé dělají chyby, celý život a tohle je přeci jen „JEN Instagram“.


Pomocné aplikace X

Tím přecházím na druhou největší chybu, kterou jsem kdy ve svém instasvětě udělala. Je to testování a zkoušení všemožných aplikací. Jediná výhoda je, že teď mám tolik zkušností, že bych asi mohla školit Instagram 😀 a mohu s bohatými zkušenostmi mluvit o tom, jak tyto aplikace fungují, ale hlavně mi to otevřelo oči, že takhle neeeee. Ani nevím, zda takové aplikace jsou stále povolené. Šlo například o to, že přes tu aplikaci ze svého profilu lajkujete a sledujete nové lidi ( nejsou to boti, ale opravdové profily) a za to získáváte jakési „body“, ty pak použijete na to, aby jiné profily takto lajkovaly a sledovaly vás. Takže také něco jako like X like, jen tak trochu vynucený. Profily jsou sice pravé, ale stejně vám pak dají unfollowe, protože to je pouze pro jejich rychlý nárůst.

Opakem jsou aplikace, která vám pomůžou Instagram vylepšit. Těch 7 nejlepších aplikací na Instagram podle mě najdete v nedávném článku.


Ujasni si co chceš dělat

Možná to zní jako klišé, ale něco na tom bude. Ať jde o jednotný feed, nebo o zaměření. Lidé by měli vědět proč vás sledují a i když s tím pořád trochu bojuji (protože mě baví všechno), snažím se to i já trochu ustálit. Pokud chcete být vidět na Instagramu, používejte Instastories. Já používám těchto 6 aplikací na vytvoření krásného Instastories.

Proč ladit feed? Tak třeba proto, aby si lidé vždy, když uvidí fotku v tom vašem „duchu“ s tím stejným filtrem, pomysleli „aha, to je zase ta Máňa“, zaryjete se jim do paměti a budou se těšit na váš budoucí post.

Stejně tak to je s články. Pokud budete psát o nějakých podobných tématech, lidé se k vám budou vracet, protože budou mít důvod a budou vědět, co u vás najdou a je jedno jaké zaměření si zvolíte.


Buď sám sebou

Není nic horšího, než se na sociálních sítích a blogu přetvařovat. A je jedno proč. Za 1. ti to stejně dlouho nevydrží. To jsem třeba měla já s několika barevnými filtry. Chtěla jsem něco trendy (například bílý IG feed) a prostě jak to nešlo ze mě, ale chtěla jsem jen mít trendy IG, tak mi to vůbec nešlo, fotky hrozný a ve finále jsem to udržela asi necelý měsíc. Takto jsem zkusila i celomodré pozadí nebo šedou. Za 2. ať se chceš přetvařovat z jakého koliv důvodu (třeba proto, že si myslíš, že tvoje názory nikdo nepochopí), neboj se. Všechno má svého kupce a i kdyby jich nemělo být tolik jako u „trendy“ blogů, tak naopak si vytvoříš stabilnější základnu lidí, co tě budou mít rádi takového/takovou jaký jsi. Třeba proto jsou teď oblíbení microinfluenceři, protože je dokázané, že jejich „základna“ sledujících, je užší a stabilnější, mají tedy menší dosah, ale o to důvěryhodnější.


Uč se

Prostě fakt žádný učený z nebe nespadl. Věř mi. Člověk se postupně vyvyjí, naučí se lépe fotit, upravovat fotky, lépe psát. Začne chápat, že ho třeba normální kosmetika nebaví a raději má tu přírodní (nebo naopak), že třeba není až takový cestovatel jak si myslel a baví ho víc jiné věci. Sama jsem ze začátku začínala na cestování. Psala jsem si anonymní cestopisy na blogger. IG měla sama pro sebe a pak, když jsem začala psát sem, tak se to začalo postupně rozuzlovat. Necestuji tolik, abych o sobě mohla říkat „travelblogger“, až tolik mě nebaví normální kosmetika a pokud to není dražší dekorativní kosmetika, Avené, nebo přírodní kosmetika, tak to prostě jde mimo mě. Že mě začalo děsně bavit poznávat české designéry a nebo vymýšlet kam a co a jak půjdu nafotit v příštím týdnu. Už to není o tom, že sedím v restauraci a řeknu „hele udělej mi tu fotku“ spousta mých postů jsou dopředu promyšlené a přitom si přijdu pořád jako na začátku.


Ber spolupráce s rozmyslem

Spolupracuj jen s těmi firmami, které jsou ti opravdu sympatické a jejich produkty doopravdy používáš. Nenavazuj spolupráce jen tak, protože produkty zadarmo. Pokud nevíš kde začít a máš alespoň 3000 followers, můžeš spolupráce navazovat třeba na platformě SOCIALBOA, která funguje jako tržiště a firmy tam hledají influencery na spolupráci. Registrace je zdarma. :) Ať je to co děláte cokoliv, vždy se máte v čem zlepšovat. Co učit. V čem se posouvat. Je dobré mít pokoru a pokud vás to baví, přijde to samo.

Spoustu dalších tipů najdete na mém Instagramu @marblogcz.

Outfit: šaty a punčochy- Tezenis // pásek a brýle – Gucci // bunda – NAKD // boty – Dr.Martens // hodinky – Storm // kabelka – Furla z BigBrand.cz

Curry festival


Outfit: šaty a punčochy- Tezenis // pásek a brýle – Gucci // bunda – NAKD // boty – Dr.Martens // hodinky – Storm // kabelka – Furla z BigBrand.cz


Spices Restaurant and Bar


Hotel Mandarin


Fotky jsou pořízené ve Spices restaurant and bar, kterou najdete v hotelu Mandarin. Byly jsme pozváni na degustační menu v rámci Curry festivalu (probíhá od 29.10 – 4.11). Ke každému chodu připadá jeden drink a musím říct, že je to opravdu zážitek. Krásné prostředí doplněné o výtečné jídlo a pití.

bottom of page