27. bře 20203 min

Home Office

Aktualizace: 4. led 2021

Karanténa v plném proudu. Jak probíhá u nás? A jaká opatření jsme doma udělali, aby se nám tu spolu žilo lépe, když už tu jsme zavření na pár metrech čtverečních? Co bych vám doporučila, abyste ne/dělali? Jak probíhá můj den v karanténě, který se teď vlastně až tolik neliší od běžných pracovních dní?

Já pracuji z domova vlastně pořád, nemá pro mě cenu pronajímat si kancelář, když nemám žádné klasické zaměstnance a s kolegy pracujeme všichni v online světě, takže komunikace a práce z domu naprosto stačí.

Takže takhle nějak momentálně vypadá můj home office. Já vím, že by se nemělo pracovat z gauče, nebo v posteli, ale já si prostě občas nemůžu pomoct :D a teď když je doma i Michal, nemám moc na výběr - obsadil mi totiž pracovní stůl s jeho stolním počitačem. Na druhou stranu, nepřijde mi, že bych byla nějak méně produktivní, nějak to na mě nemá vliv kde a jak pracuji.

Také máme doma 2 místnosti, takže je pro naší koncentraci lepší, když pracujeme každý v jedné místnosti a tím pádem na mě zbyla ložnice. Je to samozřejmě dočasný stav, protože už brzy začne zase nahrávat, ale teď jsme to takhle provizorně vyřešili a když už je mi to válení nepohodlný, jdu si sednout k jídelnímu stolu.

Dopoledne uvařím, pak zase pracuji a k večeru se vyměníme a já si jdu hrát WOW na jeho počítač a on si třeba brnká na kytaru nebo kouká na televizi.

Co k mojí práci doma opravdu potřebuji?

Klid a ticho, takže žádná hudba, nebo nedej bože televize. Tu pustím maximálně jako kulisu až v pozdějším odpoledni, kdy se už nepotřebuji tolik soustředit a začnu spíš postupně vymýšlet kreativní věci - tam se dostanu do flow a jde to samo i kdyby trakaře padaly.

Kvalitní a pořádná technika je prostě základ. Dělám v online, kde jsou nároky na fukční a rychlou techniku prostě velké. Nemohu být bez pořádného telefonu, který se neseká a taky skvěle fotí (veškeré mé fotky jsou focené na telefon, protože tahat s sebou foťák je pro mě spíš peklo, než radost). A samozřejmě pořádný počítač a rychlé připojení na internet je prostě nezbytné.

Také je pro mě důležitá čistá voda na pití, abych pravidelně doplňovala tekutiny. Musím ji mít pořád po ruce.

Další věc, kterou potřebuji k práci je uklizený prostor kolem mě. Nedokážu se soustředit, když je doma bordel jak po výbuchu (nebo alespoň nesmí být na očích, aby mě rozptyloval).

Na to navazuje i hezký, světlý, vzdušný a voňavý prostor. Máme doma hodně oken a stůl přímo u okna, jsem za to vděčná, protože by se mi jinak tak dobře nepracovalo. Taky často větrám, abych měla čistý vzduch a lépe se mi přemýšlelo. Jsem na to celkem citlivá a hezké vůně mě uklidňují, takže i bytové vůně mají u mě svou velkou roli. Jenže svíčky jsou na mě moc silné a pálím je spíš vyjímečně. Takže mají v našem bytě čestné místo difuzéry. Miluju nejvíc tenhle Mediteranea CULTI z Notino. (dlouhodobá spolupráce :) Mám ho už přes rok a pořád ho je půlka. Dala jsem ho i tátovi do kanclu a je s ním moc spokojený. Vůně roriž není přiliš silná, aby vás bolela hlava, ale dostatečně silná, aby jemně provoněla byt/kancelář. Takže i přes vyšší cenu se opravdu vyplatí ho pořídit a čím větší, tím se to vyplatí opravdu víc. A další výhodou je, že jsou plnitelné, takže stačí jen následně kupovat náplň.

Abyste to doma měli pěkné, vybírejte si také nerušivé, ale estetické dekorace. Velký výběr mají třeba na Bonami.