14. bře 20172 min

Salzburg

To, že tohle město bude krásné,  jsem věděla už jen podle fotek….

Tak moc jsem tam chtěla asi 3/4 roku, ale stále nebylo kdy, nebo s kým. Hodně lidí mě odrazovalo, že to je celkem daleko (cca 5-6h autem z Prahy) a zas tak známé to není, takže to určitě nebude stát ani za to, když se o tom moc nemluví. To ale nevěděli co říkají!
 

 
Je to město jako vystřižené z pohádky… Bílé historické město „ukryté“ v horách…. Všude kolem zeleň… Místo kde se narodil významný hudební skladatel a virtuos Wolfgang Amadeus Mozart… A také město, kde je největší a nejděsivější slet čertů na Mikuláše… To vše a mnohem víc je Salzburg!
 

Rozhodli jsme se, že toto město navštívíme v létě s našimi přáteli. Naplánovali jsme to jako jednodenní výlet z chaty kterou mají přítelovi rodiče kousek od Písku a vydali se směrem na Linz (městem jsme projeli a nezdálo se, že by bylo o co stát). Cesta trvala celkem asi 3-4h. Když jsemse blížili k Salzburgu, věděli jsme, že jsme neudělali chybu. Zaparkovali jsme blízko Mirabellgarten kam jsme se také samozřejmě ihned vydali. Zahrada je krásná, plná květin.

Hned jsme vylezli u mostu Makartsteg, přes který chodí pouze pěší a můžete si tam pověsit památeční zámeček. Už odtud je krásný výhled na Horní zámek – pevnost Hohensalzburg. Zajímavostí je, že se tuto pevnost nikdy nepodařilo dobýt a svou rozlohou se řadí mezi nejrozsáhlejší středověké hrady. V první světové válce sloužila jako vězení. Nahoru vede lanovka, kterou doporučuji ( je to docela výšlap), ale dolu to hravě zvládnete, takže stačí jen jednosměrná. Z pevnosti je krásný výhled na celý Salzburg. A nádvoří je celé velmi pěkné.

Když budete dole v nejrušnější ulici Getreidegasse, narazíte na rodný dům Wolfganga Amadeuse Mozarta. Všude kolem je spousta obchůdků.

Za zmínku stojí také Salzburská katedrála, která se nachází na Residenplatz, spolu s krásnou fontánou.