top of page

Lisabon

Každoroční výlet s mojí kamarádkou byl tentokrát směrem do Portugalska. Navštívily jsme Lisabon a udělaly si jednodenní výlet do Porta. Tipy co vidět a co klidně vynechat si můžete přečíst v tomto článku.

Vyrážely jsme z Prahy (z Florence) autobusem a jely do Berlína (takhle jsme jely i minulý rok do Barcelony). Na letenky z Berlína se občas díváme, protože jsou tam kolikrát levnější letenky než z Prahy i s cenou přepravy do Berlína nás vyjdou nejvýhodněji. Tentokrát jsme jely Praha – Berlín (autobusRegiojet), Berlín – Lisabon (letecky), Lisabon – Praha (letecky s ČSA).

Ubytování jsme našly přes Booking, protože Airbnb (pronájem bytů) už nám nepřijde dneska tak výhodný jako dřív. Měly jsme krásný 4hvězdičkový hotel Arsenal Suites u pobřeží Lisabonu (odkaz zde). Lokalita byla skvělá, bezpečná, všude blízko, hotel krásný čistý a snídaně byly také fajn.

V Lisabonu jsme byly na 4 noci a tak jsme si to rozložily takto:

  1. Cesta do Lisabonu a prozkoumání blízkého okolí

  2. Procházka po Lisabonu

  3. Výlet do Porta

  4. Návštěva čtvrti Belém

  5. Flákání a užívání posledního půl dne před odjezdem

První den nám cesta zabrala docela dost času a pro příjezdu do Lisabonu už bylo docela pozdě. Z letiště jsme se dostaly do města autobusem (na nádraží Cais do Sodré) a do hotelu to bylo pěšky pár metrů. Takže jsme se rozhodly, že si dáme jen večeři poblíž hotelu a pak si posedíme na vínečku.

Druhý den jsme se vydaly na procházku k mostu. Šly jsme k moři a podél něj až k mostu. Foukal docela studený vítr a tak nám byla trochu zima i přestože svítilo sluníčko. Neměly jsme přesnou trasu a tak jsme kousek za mostem zalezly víc do města. Potulovaly se uličkami a užívaly si. Kolem Cais do Sodré (nádraží) je spousta barevných zdí. Najdete poblíž i TimeOut Market (velký market a tržiště, kde najdete spoustu druhů „stánků a restaurací“ ze všech světových kuchyní). Pak jsme vylezly na kopec k památce Panteao Nacional, kde hned za ní se nachází dlouhá barevná zeď z kachliček – dobrý tip pro každého Instagramera a nadšence pro barevné fotky.

Panteao Nacional:

Třetí den jsme věnovaly návštěvě Porta. Jely jsme z nádraží Santa Apolónia (kam jsme došly pěšky z hotelu). Cesta do Porta trvá asi 3h a opravdu to stojí za to! Co se Porta týče, popovídám vám o něm v příštím článku. Ale pokud budete mít tu možnost a pojedete do Lisabonu, nebo naopak do Porta, tak tomu jeden celý den určitě obětujte. Spíš se přikláním k možnosti dát Lisabonu víc dní a Portu jeden, než naopak, protože je podle mě Lisabon o něco roztahanější a obsáhlejší, každopádně se to opravdu za ten jeden den dá v klidu zvládnout.

Čtvrtý den jsme se rozhodly věnovat čtvrti Belém. Je na levé straně Lisabonu a doporučuji tam jet vlakem z Cais do Sodré (asi 4 stanice) do zastávky Belém (pěšky tam taky dojdete, ale je to docela daleko). My jsme šly nejdřív podél vody k památníku objevitelů, směrem k Belémské věži, tam si chvilku poseděly na svačince a vydaly se dál směrem ke klášteru sv. Jeronýma. Dovnitř jsme sice nešly, ale i z venku je to krásný pohled. Svítilo nám sluníčko a tak jsme poslední slunečné hodiny využily válením se v nedalekém parku. Koupily jsme si vychvalované Pasteis de Belém (portugalské „koláčky“) prý jsou tu ty nejlepší a můžete koupit i zabalené s sebou domů (ale nenechte se vyděsit frontou, opravdu za to stojí..).

Památník objevitelů


Belémská věž


Prodejna koláčků


park u Pasteis de Belém


Pátý den jsme se už jen poflakovaly po městě a prolezly hlavní uličky s obchody. Navštívily jsme růžovou uličku (Rua de Sao Paulo) neboli Pinkstreet, kde to prý v noci žije. Také jsme šly do ulice (Rua da Bica de Duarte Belo), kde jezdí jejich typická lanovka (je to docela drahá sranda, na to že s vámi sjede pár metrů, takže to jsme vynechaly a jen jí sledovaly když kolem nás projela). Jezdí asi každých 15min. Když jsme chození měly dost, šly jsme si sednout na jejich bílou Sangrii k moři a nachytat poslední paprsky sluníčka a krásného pohledu na most (k místní taverně Ginjinha D’Obidos) na pláž (Lisabon Urban Beach). Tohle je pro mě nejoblíbenější část cestování. Najít si oblíbený výhled na nějakou památku, nebo moře, nebo něco, užívat si sluníčka a tepla a u toho si povídat, nebo jen vychutnávat sklenku dobrého vína. Kousek dál od tohoto „kiosku“ je takové super relaxační místečko (Cais das Colunas), kde jsou rackové a moře šplouchá kolem. To je moje druhé oblíbené místo v Lisabonu a taky bych tam mohla sedět hodiny a poslouchat ty vlny a racky.

Růžová ulička


Outfity: 

Tenisky – Reebook

Kalhoty – (světlé i černé) Levi’s

Bunda – oboustranný bomber Levi’s (zlatá i černá sametová strana)

Kožich – ZARA

Zelené brýle – Ray Ban

Mikča – Levi’s

Kabelka – Hugo Boss

Tričko Chicago – ??? (zakoupené v Chicago)

bottom of page