top of page

Polární kruh - více než 15 věcí, které rozhodně sbalit s sebou

Aktualizováno: 24. 12. 2023

Už dlouho jsme o cestě do Finska snili a vlastně je to taková naše svatební cesta. Za Santou, Sobi a polární září. Polární kruh je v prosinci opravdu mrazivý, a může tam klesnout teplota i k mínus 28 stupňům, co si tedy nezapomeňte sbalit s sebou?

Polární kruh - procházka se Sobem a ukázka oblečení, které jsme si vzali s sebou.
Polární kruh - výbava a co si s sebou sbalit

Nejprve pár základních informací:

Co se týče financí (otázka která zajímá vždycky všechny), nás vyšla pořádná zimní výbava do extrémních podmínek na nižší desítky tisíc pro oba dva, ale je to samozřejmě kvůli tomu, že jsme kupovali téměř všechno (od spodního termoprádla po boty, rukavice, atd..).


My jsme se rozhodli investovat rovnou do kvalitnějších a specializovaných značek, které se na zimní oblečení specializují, protože věřím, že nám jejich produkty vydrží na další plánované mrazivé dovolené a na spoustu let. Určitě nedoporučuji šetřit na kvalitním termoprádlu o kterém jsem se rozepsala níže. Abychom ušetřili, snažili jsme se vše kupovat ve výprodejích a nakupovali si zimní věci během celého minulého roku.


Měli jsme na týdenní dovolenou pouze 1 velký odbavený kufr + každý malý batoh/kabelku. Vešli jsme se, ale bylo to o fous. :D V těch nejobjemnějších věcech jsme letěli, abychom ušetřili místo.


V ubytování (více v příštím článku) bylo k mému překvapení teplo. Nemají sice klasické topení jako jsme zvyklí u nás a topí pouze na termostat (někde přes klimatizaci jinde podlahou), a mohli jsme si vytopit i na naší obvyklou domácí teplotu. Zima nám tedy nebyla ani v hotelu ani v apartmánu.


Teplotu jsme měli "příjemnou" mínus 2 až mínus 7. Nezažili jsme tedy jejich extrémní mrazy. Ale když sněžilo a foukalo, výbava nám stačila. Můžete si všude v obchodech koupit i jednorázové vyhřívání do rukavic či bot.


Určitě se hodí pronajmout si auto!


Zimní oblečení a výbava, aneb co si sbalit s sebou na Polární kruh:

Jak jsem už zmínila, neměli jsme doma skoro nic extra zimního, kromě pár lyžařských věcí, které jsme si prozíravě koupili už minulý rok ve výprodeji na konci zimy. Takže jsme museli většinu věcí dokupovat.


Boty:

Sněhule Bogner mám z jarního výprodeje ve této vyšší variantě. A byla to ta nejlepší volba! Jsou měkký, lehký, mají Michelin podrážky a větší teplo mi nebylo, a to jsem nenosila ani tlustý ponožky. Pak jsem si vzala boots z CCC na vysoké podrážce (viz níže na fotce), které mám z minulého roku a jsou spíš víc městské, ale vyteplené a díky té vyšší podrážce se mi v Helsinkách dobře chodilo - neustálý sníh, který taje a všude je mokro nebo ledovka se dost hodily. Každopádně jeden fun fact mám doma už druhou zimu i zimní zateplené Dr.Martens, protože jako pravý milovník jsem je musela mít, ale jsou to ty nejhorší zimní boty! Je mi v nich i přes tlustý ponožky a zimní vložku do bot hrozná zima...



Michal si koupil zimní boty v Decathlonu od značky Quechua, dal si do nich vložky, tlusté ponožky a byl s nimi spokojený.


Zimní vložky do boty z tlusté ovčí vlny, které mají ze spodní strany izolovanou alobalovou část jsou můj nejlepší tip pro vás! Máme je ve všech zimních botách a opravdu je to obrovský rozdíl! Koupíte je v různých obuvnictvích, nebo i na trzích ve stánku s ovčími produkty. :)


Bundy:

Já si vzala mojí lyžařskou bundu Armani, která mi nakonec bohatě stačila. Ale je nutné vědět, že jsme měli "teplo" jen mezi -2 a -6 stupňů celsia. Týden před tím tam bylo i mínus 28. To jsem se docela bála a preventivně si vybírala i jinou a mnohem delší bundu. Moje kritéria na ní byla - dlouhý tlustý kabát z pravého kachního peří, které bude mít minimálně 650 cuin (hustota plnění), ale spíš víc (700-800 cuin). Také vysokou voděodolnost, kapucu a nebude určen pouze pro městskou turistiku... Nakonec jsem po dlouhém vybírání zvolila dle cena/výkon péřový kabát od Husky , který byl ještě ke všemu v hezké 30% slevě. Ve hře byly ještě péřovky od Patagonie, Mammut, nebo The North Face, ale jak říkám, tenhle vyšel nejlépe a měl i opravdu dobré vlastnosti. Nakonec jsem jí ovšem nekoupila, protože jak jsem již mínila, počasí bylo hlášeno celkem umírněné, tak jsem usoudila, že moje lyžařská bude stačit a nebudu utrácet za novou.


Jako druhou bundu jsem si vzala můj oblíbený ovčí kožichy, který je opravdu hodně teplý (mám ho přímo z Turecka od značky Black Noble), ale zároveň to není naducaná peřina, takže se do Helsinek víc hodil.


Michal má zimní bundu z minulého roku od Hilfigera, také vycpanou pravým peřím, nepromokavou a s kapucou.


Termo prádlo z merino vlny:

Toto byl velký a zásadní nákup - termoprádlo z kvalitní ideálně 98-100% merino vlny od profesionální a specializované značky. My jsme vybrali vše od značky Iceberg, což byla naše sázka na jistotu. Nejdřív jsme se šli podívat do jejich kamenné prodejny, ať vidíme jak produkty vypadají, osaháme si je a také jsme si od pana prodavače nechali poradit na co se při výběru zaměřit. Pak jsme na jejich e-shopu www.merinoobchod.cz nakoupili všechno ve výprodejích a slevách, kde měli i starší kolekce, tím jsme ušetřili skoro 10 tisíc. Také jsme mohli využít Tipli (moje sleva pro vás je zde), takže další ušetřené peníze přes cashback.


V mrazech je důležité vrstvení!


Při výběru termoprádla se dívejte na vyšší gramáž merino látky. Merino je skvělý hřejivý a zároveň prodyšný materiál, který zahřeje i přesto, že se zdá na první pohled tenký. Do vysokohorských sněžných mrazů se dívejte na gramáž s označením 260g a víc. Hlavně pokud se jedná třeba o legíny (jednu spodní vrstvu). Pokud v horní polovině těla budete mít vrstev víc (tílko, tričko, svetr.., což je ideální) můžete vybírat samozřejmě i nižší gramáže, nebo to mixovat, jako jsem to udělala já.


Termoprádlo by mělo být vždy přímo na tělo, aby to byla vaše druhá kůže, nikdy žádné větší velikosti či oversize!


Vlnu ani merino prádlo nikdy neperte v klasickém pracím prostředku, ale pouze v prostředku vhodném na vlnu či hedvábí (totéž platí o kašmíru, mohéru, atd..)! Nikdy nepoužívejte aviváž. Perte na ruční program/program určený na vlnu nebo v ruce. Také toto oblečení nesušte v sušičce (jedině ve speciálním programu na vlnu).

My jsme si koupili toto termoprádlo (s gramáží látky v závorce):

  • Tílko - jako úplně první vrstvu (150g)

  • Tričko:

  • pro Michala s krátkým rukávem (150g)

  • pro mě s dlouhým rukávem (175g)

  • Svetr/mikina - ideálně na zip a ke krku:

  • Pro Michala s vyšším rolákem se zipem k hrudníku (200g)

  • Pro mě s kapucou, límcem ke krku a zipem po celé délce (560g)

  • Rukavice - jako první vrstvu do zimních lyžařských rukavic (200g)

  • Legíny - pod kalhoty (260g - nižší gramáž bych určitě nebrala!)


Kalhoty:

Kvalitní oteplovačky jsou základ (a pod ně ty legíny). My máme oba klasické oteplovačky na lyže, a stačili nám. Já mám lyžařský od značky Colmar. A jedny s úzkými nohavicemi z OYSHO ski collection, které mě neskutečně překvapili, protože poměr cena/kvalita byla naprosto super!

Do Helsinek jsme měli pak klasické džíny a já i jedny vlněné kalhoty (vždy pod ně legíny).


Lyžařské oblečení spolu s termoprádlem nám stačilo
Lyžařské oblečení spolu s termoprádlem nám stačilo

Doplňky:

Rukavice - máme lyžařské, pod které vezmeme zmíněné merino tenké rukavičky. Já mám Goldbergh a jsou opravdu skvělý a ještě hezký! :)

Šálu - z poctivé 100% vlny

Čepice - 100 % vlněné či z kašmíru, kterou nosím normálně v Praze

Ponožky - trochu tlustější z vlny nebo merino vlny na chození + tlusté ponožky na spaní


Goldbergh kožené lyžařské rukavice
Goldbergh kožené lyžařské rukavice

Ostatní oblečení:

Vybíráme ho vždy hlavně podle složení. Žádný umělý materiál s námi neletí. Opravdu dbáme na to, aby materiály byly kvalitní a především přírodní. Také jsem si nebrala věci z viskózy, která mě osobně spíš chladí. Naopak jsem volila hodně vlnu nebo bavlnu.


Pak jsme měli samozřejmě i poctivé tlusté svetry ze 100% vlny, kašmíru nebo angorské vlny. Ale ty jsme nosili spíš do města, než na sportovní aktivity.


Vybavení mimo oblečení:

Poctivá péče o pleť v mrazivých dnech je hodně důležitá, skoro stejně jako to oblečení, pokud se nechcete vrátit jak sušenky s podrážděnou a popraskanou kůží a vyrážkou. Vzala jsem celou svojí skincare rutinu od Jane Scrivner + přidala mastnější více hutný krém jako finální vrstvu, který mi během dne na pleti vytvoří bariéru. Kdyby bylo těch mínus 28 dostala jsem tip od mojí kosmetičky, ať si na ty extrémní činnosti vezmu vazelínu, aby naši pleť uzamkla.


Pak samozřejmě:

  • SPF krémy s vysokým 50+ faktorem (měla jsem ho s sebou, ale sluníčko nesvítilo a denní světlo bylo pouze 3h)

  • Balzám na rty s SPF50+

  • Vysoce vyživující krém na ruce

  • Gumové pantofle (do sauny i do bytu)

  • Župánek (do sauny a na pokoj)

  • Plavky (do sauny)


Celá rutina od Jane Scrivner, šnečí sérum, indulona na ruce, čisticí balzám Elemis
Celá rutina od Jane Scrivner, šnečí sérum, indulona na ruce, čisticí balzám Elemis

bottom of page