top of page

Svatební příprava a na co si dát pozor

Aktualizováno: 7. 2. 2023

Svatební okénko hýr… Nechtěla jsem to původně moc rozmazávat, protože jsem si myslela, že mám prostě jen smůlu, ale teď s odstupem a po několikatýdenních přípravách mi spíš přijde, že to je běžná praxe. A už to ze mě prostě musí ven... Jsem z toho přístupu celkově docela v šoku... A možná i vám ostatním to trochu pomůže při plánovaní vaší svatby.

Svatební šaty
Tyhle to nebudou

Všechny mé kamarádky mi říkaly, ať řešíme vše s předstihem, ideálně tak rok, tak jsme dali na ně a pustili se do příprav - a díky bohu za to!!! Všechno se táhne a dodavatelé jsou ke všemu velmi laxní, až jsem chvílemi měla sto chutí polovinu z nich odpískat. Jenže tam samozřejmě hraje druhou roli to, že se mi jejich tvorba moc líbí a mrzí mě, že k tomu někteří takto přistupují.

Pro náš svatební den se snažíme od začátku vybírat pouze z malých lokálních tvůrců a designérů, jednak protože chceme hodně netradiční věci.


Co se nám zatím moc nepodařilo?

Začalo to svatebním dortem, kdy jsem dodavateli psala, že chceme dort na oslavu pro cca 50 lidí a posílala svou přesnou představu. Prodlevy v odpovědích se první část komunikace dost vlekly, ale měli jsme ještě čas, tak jsem to nějak extra neřešila, ale i tak je to prostě nepříjemné.. Nejdřív mi bylo řečeno, že je moc brzo , ať se ozvu za 2 měsíce (v listopadu). Ok, tak jsem napsala znovu v listopadu a myslela si, že tedy vše vyřeším. Jenže to mi bylo pro změnu řečeno, že dorty na oslavy řeší až 2 měsíce před akcí a pouze svatební dorty o víc měsíců dřív. Upřímně, já opravdu nechápu, jaký je rozdíl mezi svatebním či nesvatebním dortem, pokud se jedná o VELKÝ dort pro 50 a více lidí.. Už jsem z toho začala být nervózní, tak jsem odepsala, že ať to bere klidně jako svatební dort, ale že už ráda zaplatím zálohu a dohodnu si termín. Nic - bez odezvy. Tak jsem psala po pár týdnech e-mail znovu. To už mi bylo odpovězeno, že se paní omlouvá za svou komunikaci a ať tedy pošlu zálohu. Od té doby je komunikace perfektní, ale musím uznat, že spoustu lidí by ta ne/komunikace před tím mohla lehce odradit...


Prstýnky na tom byly dost podobně... Měli jsme o nich představu už přes 2 roky (ano, bavíme se spolu doma o všem, takže jsme se bavili i o případné svatbě i když ještě nebyla na pořadu dne). Já si ukládám na IG různé hezké a zajímavé věci a když to pak přišlo, měli jsme díky mým uloženým obrázkům celkem jasnou představu a vybrané konkrétní tvůrce na většinu věcí. Tedy i "naší" designérku a její originální prstýnky.

Vybral si jí především Míša, protože dělá opravdu zajímavé (pánské) prsteny speciální technikou. Proto jsme šli přímo za ní (vykrádat něčí nápady a nechat si to dělat jinde jsem opravdu nechtěla - to se nedělá :). Byl to také jediný styl prstenů, na kterých jsme se oba shodli a které se Míšovi opravdu líbily. No a protože já zase chtěla, abychom měli aspoň stejného výrobce, když už budeme mít každý jiný styl a barvu prstenu, tak ať mají aspoň něco společného...

Jenže od začátku i zde probíhala spíš NEkomunikace, stejně jako u dortu. Návrhy prstýnků, které měly být dle naší listopadové schůzky hotové v prosinci, ještě ani na konci ledna nebyly a my neměli žádné info... Co o to, času máme dost, ale je pravda, že jsem se na stav musela zeptat já. Což je prostě trochu stresující, když nevíte co se děje a musíte si všechno hlídat... Naštěstí to dobře dopadlo a máme za sebou první super zkoušku. Slečna je moc milá a už se snad blížíme do finále!


Stejný problém probíhal tento týden i s panem oddávajícím. Nejprve jsme měli před x měsíci telefonní hovor s předběžným potvrzením, že si to definitivně potvrdíme v lednu. Je konec ledna, pánovi jsem psala a nic. Nebere mi telefon a na mailu již několik dní nepřistála žádná odpověď...

Update: Obratem po zveřejnění článku mi pán volal. Tak sláva - vesmír mé naříkání zřejmě vyslyšel. :D Takže to máme snad již vyřešeno také.

V salónu
Ani tyto to nebudou

S květinami mám o něco lepší zkušenost v rámci komunikace na začátku... Paní si se mnou dala celkem rychle schůzku, byla super milá, ale úplně nenavnímala pár zásadních informací v rámci kytice a drobných detailů. Tak jsem jí odpověděla na mail a od té doby již přes 14 dní......čekám na odpověď. Budu se muset paní ozvat.


No, komunikace prostě téměř všude vázne a to je právě ten důvod, proč s dodavateli neotálejte a začnete s nimi komunikovat co nejdříve.


Ostatní dodavatele máme naštěstí téměř všechny domluvené a u některých i zaplacené zálohy, tak vše probíhá docela dobře (klepu!). Například koordinátorku, fotografa, kameramana, šaty a dokonce i pána krejčího pro Michala, jsme vybrali na první dobrou a vše probíhá naprosto hladce. A samozřejmě prostory, ty byly vlastně první potvrzený, což je základ celého plánování hlavně kvůli termínu. Také máme již rozjednanou úplně náhodou i úžasnou kapelu a začal se rýsovat možná i DJ dle našeho gusta (protože po předchozích zkušenostech jsem se bála, abychom nevybrali někoho špatného).


Udělej si sám!

Ale nebudu lhát, myslela jsem si, že touhle dobou už budeme mít všechny tyhle velké finanční položky z krku. Budu mít moje svatební šaty doma, Michalovo se budou šít, budou rozeslané pozvánky (to jsem myslela, že bude už začátkem ledna - a je únor!!), prsteny budeme mít doma, budou zaplacený úplně všechny zálohy pro dodavatele a jen se s nimi budou ladit detaily...


Proto jsem zaprvé STRÁÁÁŠNĚ ráda, že jsem to všechno řešila s takovým předstihem! A to i přes posměšné poznámky našeho okolí, kdy se tomu všichni hrozně divili, že to řešíme už v létě a v září...

A za druhé - do čeho jsem se mohla pustit sama, to jsem si vzala na starosti. Svatební web i tvorba pozvánek byla hlavně v mojí režii (a předpokládám, že si před svatbou budu sama dělat i mani a pedi). :D


Tak nějak mi během té organizace opadly iluze, že když už se za slovo SVATBA ve všech směrech připlácí 2x tolik, takže se budu i cítit o 2x tolik víc opečovávaná.. A tak již beru věci víc do vlastních rukou a buď si naši dodavatelé čas udělají, nebo budu muset jít o dům dál... Nemáme totiž už čas a hlavně asi ani chuť dál na někoho čekat. Ono se to nezdá, ale ten čas celkově hrozně letí a než se otočíme, máme tu léto a s ním svatbu... :)


...I proto se upřímně trochu divím, že jsou svatební veletrhy až teď během konce ledna - únor. Protože kdo plánuje svatbu na toto léto, většinou touto dobou již všechny dodavatelé mají nasmlouvané.

Svatební šaty Adina
A počkejte si... Ani tyhle ne :D

bottom of page