top of page

4 věci, které na socky nepatří

Je pár věcí, které si myslím, že na sociální sítě prostě nepatří. Věci, které by měly zůstat mezi lidmi, nebo hluboko v mozkových blánách každého jednotlivce. Proč si vlastně něco takového myslím? Každé zlo a negativum přináší do vašeho vesmíru další… A pak jste v začarovaném kruhu ze kterého nevíte jak ven.

Kdo mě sledujete na Instagramu, asi jste zaregistrovali moje stories o hejtu, i to o věcech, které na sociální sítě podle mě nepatří.

Stěžování

Každého z nás něco trápí. Občas jsme každý smutný, nebo to v životě máme těžké. Je jasný, že občas padne na dno každý z nás, ale je jen na nás, jak se z něj dostaneme. Je fajn, ukázat na sociálních sítích, že není vždycky všechno růžové a že je OK, být smutný nebo naštvaný. Že se nám něco nepovede, nebo máme blbý den. Ale nikdo by neměl mluvit o svých osobních vážných problémech na veřejnosti. Od toho máme přeci rodinu a nejbližší přátele. Nemusíte zacházet do největších detailů, aby celý svět věděl, že jste se pohádali s kamarádem nebo kamarádkou a co přesně jste si řekli. Nemusí nikdo vědět, jaké vztahy máte doma a co se tam děje a ani jiné soukromé závažné důvody, kvůli kterým jste na pokraji zhroucení. A vlastně ani momentální nasrané výlevy, nejsou z většiny nic konstruktivního, tak si vemte radší plyšáka a běžte si pobrečet do postele, ale ne na sociální sítě. Tu hlubokou myšlenku sdělte, až si pořádně rozmyslíte, jestli to sdílet se světem chcete a taky jak… Širokou veřejnost, která vás sleduje (tím myslím všechny se kterými se pravidelně nestýkáte, nejsou to ani pořádní přátelé a nebo lidi, který třeba vůbec neznáte) to z většiny stejně buď nezajímá (což je logické, vždyť jim to nic do jejich života nedá, maximálně útěchu aby si řekli, že se má někdo hůř), nebo jim vaše neštěstí zlepší den a to přece nechcete, ne?

Hejt

Je jedno jestli je vám 5 a jste ve školce, nebo 50 a jste dospělý. Pomluvy a hejty jsou a budou pořád a všude. Bohužel. A možná byste si měli uvědomit rozdíl mezi tím, říct o někom, že se vám třeba nelíbí, nebo ho nemáte rádi, nebo má zrovna hnusnou bundu. To je ještě v rámci mezí lidské povahy, protože máme pusu a mozek. A pusa mluví rychleji než mozek myslí, takže je tohle pro nás přirozené, každý to občas uděláme. A pokud to není myšleno zákeřně, ale jen mezi řečí, dá se s tim žít. Horší je, záměrně pomlouvat druhou osobu s úmyslem uškodit jí. Shodit a ponížit ji před osobou, které to říkáte a vypadat tak lepší. Nahonit si vlastní malé ego na pomluvě. No to je hnus velebnosti! A když tohle děláte veřejně, nebo šíříte pomluvy každému koho potkáte v domění, že to té pomlouvané osobě uškodí, tak věřte, že se to stejně ve finále obrátí proti vám. Takže nenadávejte a nepomlouvejte druhé (a na sockách veřejně už tuplem ne, tak ponižujete ve finále sami sebe…před hoodně moc lidma). A pokud to přeci jen chcete dělat, tak mějte aspoň tolik slušnosti a řekněte jim to nebo je označte, nebo jim to řekněte do očí, když je potkáte (HA – na to koule nemáte, cooo?). Všechno, co vyšlete do světa s negativní energií se vám vrátí, to mi věřte. Možná ne hned, možná ne za měsíc, ale vrátí. Věřte mi.

Násilí

Násilí obecně nemá ve světě co dělat, ale je svým způsobem přirozené. Bohužel. Ovšem já tuplem nechápu násilné fotky. Pokud teda nemají předat nějakou informaci která má hlubší, záchranné nebo odstrašující poselství. Tam samozřejmě je potřeba nějakou osvětu šířit. Ale netoleruji násilí na zvířatech ani lidech a už vůbec ne pro potěšení člověka. Na sociálních sítích nemají co dělat fotky zvířat a lidí, která byla pořízena pro pobavení, nebo pro nějaké nechutné a nemístné chlubení. Tím myslím třeba zvířata, která byla zastřelena při honu (jasně, chápu, je to stejný, možná morálně lepší než jatka, ale to neznamená, že se budu chlubit jejich mrtvými těly nebo krví). Pokud už musim zabít, tak snad rychle a bez nějakého tralalákování kolem toho. Když si jdu udělat řízek, tak se přece taky nefotím, jak kuřeti kroutím pomalu krkem, nebo zaživa trhám peří a pak ve finále si fotím jeho krev… TO JE PROSTĚ NECHUTNÝ a zvrácený dohromady. A i jiná videa, kde se lidé baví nad ponižováním zvířat, třeba při drezůře, kde je očividné, že je zvíře ve strachu, králíka který leží nehybně ve vodě v umyvadle (Má totiž takový šok, že předstárá mrtvého! A lidé to sdílí jako strašnou zábavu.), videa kde had žere roztomilé štěňátko, atd… A co taky videa postavená na posmívání se lidem?! Lidem, kteří mají nějakou poruchu, nebo nemoc (třeba i mentální). Snímky, které vznikly nedovoleným vyfocením osob v metru, protože byli třeba nevhodně oblečeni a fotka pak za účelem zesměšnění a nahonění si vlastního ega na úkor druhých posílána a zveřejněna na sociálních sítích?!

Nechutné věci

No a tohle je asi nejslabší část. Člověk na sociálních sítích nechce vidět zvracející lidi, ani jiné nechutnosti. Když to nikomu neubližuje, mělo by být před fotkou nebo videem upozornění…

Prostě lidi, přemýšlejte trochu o tom, jak se prezentujete. Možná si tím dokonce kromě sociálních sítí, zlepšíte i svůj vlastní real život… Každopádně jedno je jisté, druhým ho zlepšíte určitě. 🙂

Kabelka – Furla z BigBrands


Outfit: Košile Primark // Kalhoty Levi’s // Kozačky DKNY


bottom of page