top of page

Laponsko a Rovaniemi - polární kruh krok za krokem

Co můžete dělat, zažít a vidět v Laponsku, Rovaniemi a za Polárním kruhem? Jaké je nejlepší období na návštěvu, jaké počasí vás tam může překvapit a co všechno tam můžete dělat? To vše si přečtěte v řádcích níže. Laponsko, Rovaniemi a Polární kruh krok za krokem.

Polární záře, hvězdy a zasněžený les
Polární záře - všechny fotky jsou mnou foceny na iPhone

Laponsko, Rovaniemi a Polární kruh

Počasí v Laponsku je v zimních měsících mrazivé. My jsme měli štěstí a týden před Vánoci jsme měli mínus 2 až mínus 7 stupňů. Ale před tím tam několik týdnů sahaly teploty až k mínus 28. Co si sbalit s sebou na Polární kruh si můžete přečíst v mém posledním článku.


V Laponsku je také časový posun, tak doporučuji hlídat si čas, hlavně pokud si aktivity zapisujete do kalendáře - tam totiž zpravidla zůstanou zapsané v "našem" čase. My jsme kvůli tomu skoro zmeškali procházku se sobem, protože mi to kalendář ukazoval v jiné hodině, než jsme měli rezervaci.


Pokud to chcete se vším všudy, určitě leťte v Prosinci. Vánoční atmosféra nemůže být jindy lepší.


Ubytování v Laponsku

Určitě doporučuji bookovat ubytování co nejvíc dopředu. Hlavně pokud chcete jet v předvánočním období. Pak je ubytování s blížícím se příjezdem dražší a hlavně také hodně vyprodaný.


Pokud byste chtěli nějaké luxusnější hotely, bývají docela drahé. A levnější nás zase vůbec neoslovili.


Proto jsme se z cenových i praktických důvodů rozhodli ubytovat přes AirBnB v tomto krásném apartmá. Což byla skvělá volba! Měli jsme ho za super cenu a byl to docela veliký apartmán jen pro nás 2, s malou předzahrádkou i verandou + parkovacím stáním zdarma kousek od Rovaniemi. V téměř každém bytě je běžné, že máte i svojí saunu v koupelně - což se hodí, když přijdete promrzlý. :) Také můžete ušetřit díky kuchyňce, když si jídlo budete připravovat sami, protože v supermarketu jsou ceny téměř stejné jako všude jinde v Evropě.


Pokud budete chtít na bydlení něco speciálního, najdete v Laponsku a Rovaniemi hodně (na Instagramu) profláknutých "prosklených iglů" se skleněným stropem, abyste mohli sledovat polární záři, když budete mít štěstí. Ceny těchto Igloo (od cca 500 euro/noc) jsou ovšem dost vysoké a v předvánočním období skoro astronomické + většinou hodně vyprodané.



Jak se nejlépe dostat do Laponska?

My jsme letěli letadlem do Helsinek a z Helsinek do Rovaniemi. Přes Kiwi jsme sehnali původně celkem dobrou cenu, ale nakonec nás dost natáhli, takže Kiwi už doporučit opravdu nemohu. Hledáme letenky vždy přes Skyscanner, Pelikán, Letuška a ideálně pak jdeme přímo na leteckou společnost, kde letenky kupujeme. Což doporučuji, je pak snažší s nimi cokoliv vykomunikovat, než když to děláte přes zprostředkovatele.

Let Praha - Helsinki trvá asi 2h

Let Helsinki - Rovaniemi trvá asi cca 1h

Jen samozřejmě nepříznivé severské počasí může zapříčinit drobné zpoždění letu, turbulence a trochu adrenalinovější přistání, kdy vám to s letadlem trochu houpe.


Doprava v Laponsku

V Helsinkách auto nepotřebujete, ale v Laponsku ano. Určitě doporučuji pronajmout si auto a to co nejdřív! My jsme s autem bohužel vyčkávali, protože to pro nás bylo hodně výdajů najednou a většinou vše kupujeme postupně. To se nám tentokrát vůbec nevyplatilo. Původně pronájem auta na 3 noci vycházel na cca 4-5 tisíc (což bylo asi 2-3 měsíce před odletem). Měsíc před odletem nás vyšlo na 12 tisíc. A když jsem se dívala na pronájem 2 dny před odletem, tak za auto chtěli už 17 tisíc!

Taxi tam jezdí prý také, ale i kdyby byla polární záře, je skvělý mít svoje auto a dopravit se kdykoliv kamkoliv. My měli auto z půjčovny Alamo, kterou využíváme i v jiných destinacích.

Silnice jsou zasněžené a zledovatělé, někde víc, někde míň. Ale řetězy tam nikdo nepotřebuje. Jen je potřeba jezdit opatrně a počítat s tím, že brzdná dráha je dlooooouhá.

U apartmánů s garážemi si můžete auto zapnout na vytápění, my to tedy nevyužili, ale místní lidé tam mají takhle zapnutá všechna auta. Měli jsme štěstí a zřejmě nám dali lepší auto, než jsme si zabookovali a tedy vyhřívané sedačky se dost hodily. :D


Co dělat a zažít v Laponsku?

Aktivit co dělat je v Laponsku mnoho. My jsme si vybírali opravdu pečlivě co chceme zažít a vidět. Ale měli jsme na to bohužel jen 4 dny. Což nám stačilo, ale asi bych to příště brala alespoň na týden. Turistické aktivity jsou tam celkem drahé a také časově náročné. Na různých webových stránkách najdete spoustu poskytovatelů, takže je celkem těžké se v tom zorientovat. Já budu sdílet pouze ty zážitky, které jsme osobně absolvovali.

Doporučuji zabookovat aktivity online, bývají dost vyprodané, vše je na přesný čas a omezený počet lidí, hlavně v zimním období.


Polární záře

Když budete mít štěstí a bude jasná obloha, pravděpodobně uvidíte polární záři. Nejdřív to vypadá jako mlha nebo šedé mraky, ale zkuste vzít telefon a přes cameru uvidíte, že se jedná o polární záři. Může a nemusí zesílit, pak jí uvidíte hezky i pouhým okem, ale vždy to kamera na telefonu dokáže zachytit a zvýraznit lépe, než ve skutečnosti vidíte. Tipy, kde v okolí Rovaniemi vidět polární záři.



Rovaniemi

Malé ovšem dost známé město na severu Finska, především kvůli Santovo vesničce (více info níže). Ve městě je velký obchodní dům, kde kromě klasických značek (HM, atd.) najdete i jejich K supermarket, kde si můžete nakoupit jídlo.

Na stránkách Rovaniemi najdete spoustu zážitkových aktivit, které si můžete vybrat dle preferencí od saunování přes psí spřežení. Mají tu také spoustu krásných obchůdků s místním zbožím nebo zde také najdete různé stánky s možností zabookování výletů. To jsme nevyužili, všechny aktivity jsme bookovali dopředu přes internet, což doporučuji! Také je tu stánek se Santou, na který si dejte pozor, je to tahák a sice vás lákají, ať jdete dovnitř, jenže si s vámi pak udělá Santa fotku za kterou chce 20 euro!!!

Moje food tipy v Rovaniemi jsou:

  • Skvělá čokoláda (s kokosovým mlékem a vegan šlehačkou s marshmallow) v jejich lokálním řetězci kaváren Espresso House (jako Starbucks, ale lepší).

  • Ravintola Roka Street Bistro, kde mají super Fish and Chips, nebo jejich sandwiche.

  • Gustav Kitchen & Bar je jedna z lepších lokálních restaurací, která je už trochu finedining. A opravdu stojí za tu dobrotu.

Cenově je to stejné jako všude jinde po Evropě. Jídlo se pohybuje mezi 10-40 euro, dle toho co za pokrm si dáte. A samozřejmě přes oběd je menu levnější než to večerní. Koktejly se pak pohybují kolem cca 13 euro.


Santova vesnice v Rovaniemi

Santova vesnička je zdarma a vstup do ní je volný. Parkování se také neplatí, ale za vstup k jednotlivým zvířátkům si zaplatíte. Je tam samozřejmě hodně lidí, ale asi stejně jako v každém zábavním parku. :)



Touto vesničkou prochází Polární kruh, takže přes prostředek vede modrý světelný provaz, který na to upozorňuje.


Vstup na Santovu "poštu" máte zdarma a můžete si tam koupit a poslat domu pohled, nebo tam nechat dopis pro Santu.


Pokud chcete přímo osobně vidět Santu, vyfotit se s ním atd. je to zdarma, ale musíte jít do jeho "domečku" zapsat se na konkrétní hodinu a pak si vystát cca 1h frontu. Naštěstí během fronty máte kolem sebe "zábavné" kulisy, ale my to nakonec vzdali a odešli jsme...



V Santa Village je toho opravdu hodně, my jsme některé atrakce ani nenavštívili, jako třeba Snowman, kde byl ledový hotel, ledový hrad a bruslení. To jsme totiž měli v plánu zažít jinde.


Co nás šokovalo je, že restaurace a kavárny zavírají kolem 16h (!!!) a některé pak už neotevírají. Celkově se tam zavírá dost brzy, takže doporučuji dát si na Santovo vesničku cca 5h, abyste to vše stihli.


Vstup k pejskům platíte zvlášť (cena za klasický vstup do areálu s Husky 10 euro / osoba) a můžete se projít kolem kotců se zavřenými psi. Některé můžete přes mříže pohladit, některé ne. Pokud budete chtít projížďku psím spřežením, platíte navíc. Chcete se s Husky pomazlit (moc si je nepomazlíte, protože to jsou pracovní a né domácí pejsci, takže o to mazlení ani nestojí) zaplatíte za to dalších 15 euro / osoba.


Pokud máte zakoupenou procházku se Sobem nebo lamou, máte vstup do areálu se sobi, lamami, kozami, atd. v ceně. Více o procházce níže. Můžete si také zaplatit projížďku na saních tažených sobi.


Procházka se sobem nebo lamou

I tato atrakce je dostupná od různých společností a na výběr máte přes internet také spoustu variant a délek procházek. Dokonce máte možnost vybrat si kombinaci procházky lamy a soba. My jsme si vybrali jen soba, ale rovnou na hodinu. Toto jsme zvolili v Santovo vesnici od společnosti Elf's Farmyard. A bylo to super! Doporučuji si zjistit, kdy bude "západ slunce", ten byl totiž naprosto kouzelný. Jednoho soba máte na pár a jde s vámi i průvodce, což je dobře. Náš sob (sobí paní) se jmenovala Halima a jednou se nám i splašila, protože se lekla běžkaře, který se objevil u místní trasy přes kterou jsme šli. Je fajn dodržovat pokyny (jako nesahat na parůžky, atd.). Ale je vše bezpečné, když se chováte tak, jak vám je řečeno. Za mě byl tohle snad nejkrásnější zážitek spolu s ledoborcem!

Cena 140 euro / na 1h pro 2 osoby (+ 5 euro / pytel mechu)



Psí spřežení

Tohle vybrat byl pro mě trochu oříšek. Nabízí ho nespočet poskytovatelů, za různý ceny, délky trasy, atd. Určitě nedoporučuju jít na tuhle akci do Santovo vesnice, protože tam je ta projížďka hodně masová a jen kousíček/10min.

My jsme byli se společností Pure Lapland Arctic Circle Husky Park a byl to plnohodnotný výlet (Pure amazing mushing husky esperience), který jsme bookovali přes Tripadvisor. Ale vlastně jsem moc nepochopila, jestli jsou či nejsou spojeni s husky parkem v Santa Village. Celý náš zážitek trval 2,5h. Dojeli jsme sami k hotelu, kde na nás čekal místní pán. Pokud někdo chtěl, půjčovali zdarma kombinézy, boty i rukavice. Což jsem ocenila, abych si nezničila svoje věci. Pak nás odvezli na místo, kde jsou pejsci. Tam si nás převzal pán, který nám vše vysvětlil (jak řídit saně, atd.). Ano, i zde jsou pejsci během dne v ohradách (dle toho jak se mají/nemají rádi), ale není to taková masová turistika a vypadli spokojeně a dobře. Pak jsme si dali 2 kolečka (nejdřív saně řídil Michal) v krásném lese, kde jsme byli úplně sami a příroda byla neskutečná. A pak si pejsci odpočinuli, my se s nimi seznámili a pak si dali v teepee u ohně punč, pokecali s tím pánem, co tam s námi byl a pak jsme se s Michalem vyměnili na další 2 kolečka. Pak nás odvezli zpátky na hotel, kde jsme měli auto. Také dělají jen 2 tažení denně a jen soukromě (což v našem případě bylo, že jsme byli jen my 2), takže se vám i pejskům plně věnují. Jen je to řízení docela náročné, protože když chcete pomoci pejskům (třeba po rovině nebo do kopce) a odrážet saně nohou, tak je to celkem fuška.

Cena 358 euro / pro 2 osoby



Výlet ledoborcem Sampo Cruise a koupání v záchranných oblecích

Experience365 a jejich výlet ledoborcem Icebreaker Sampo Cruise. To byl náš nejočekávanější výlet v Laponsku! Já se na to neskutečně těšila a byla to jedna z prvních zabookovaných aktivit. Plavání v záchranných oblecích nabízejí některé společnosti i bez výletu ledoborcem, ale my chtěli hlavně na ledoborec.


Cena byla celkem 545 euro pro 2 osoby a v ceně byla vstupenka na ledoborec (209 euro x 2), oběd formou bufetu (24 euro x 2) a také autobus (39 euro x 2). Nejvíc nechápeme, že jsme ten autobus (za 78 euro) MUSELI koupit i přesto, že jsme měli auto a chtěli se dopravit na místo odjezdu (ledového hradu) sami. Nakonec jsme se přiblížili do Kemi - města vyplutí, abychom mohli vybrat nejlevnější variantu. Kdybychom jeli přímo z Rovaniemi, zaplatili bychom jen za autobus snad skoro 3500 tisíce! Ale i tak to za to stálo. Celý výlet zabral cca 4h a bylo to opravdu dechberoucí.

Bylo to dokonalý a nezapomenutelný zážitek. Je to jeden z nejstarších funkčních finských ledoborců, a ovládání i navigace je zachována a v původním stavu. Za mě asi nejlépe utracené peníze. Vidět, jak rozráží ten silný led, jak se ledové kry překrývají a rozbijí o sebe. A také i ta rychlá změna počasí, kdy jsme zažili v jednu chvíli romantický západ slunce a o pár minut později celkem silnou vánici. Můžete jít samozřejmě kdykoliv chcete ven nebo dovnitř, kde je velký prostor rozdělený na restauraci, bar, a jiné vnitřní kajuty. Loď je veliká, takže se lidi rozprostřou a my tam často venku stáli úplně sami. Také jste rozděleni do několika skupin, aby nebylo moc lidí na jednom místě, takže to není vůbec tak hrozné, jako občas organizované zájezdy bývají.


To plavání v záchranných oblecích bylo opravdu vtipné a zážitek je to obrovský. Je vám v tom teplo a zavřou vás do toho, takže se nenamočíte, ale samozřejmě plavat se v tom nedá. Do vody a z vody vám pomáhá profi personál a vše je bezpečné.



Bruslení v lese a zimní aktivity

Kotatieva Winter Leisure Park nabízí kousek od Rovaniemi bruslení uprostřed lesa. Je to krásné a velmi netradiční, takže pokud rádi bruslíte, bude se vám to líbit. Půjčí vám i sněžnice, můžete si zahrát různé hry na ledě, nebo bobovat. V areálu je také malé bistro, kde se občerstvíte. A je to celé takové hezké a roztomilé, protože samotné prostředí uprostřed tichého zasněženého lesa je prostě kouzelné. Také zde nabízejí zřejmě noční bruslení, ale to si raději ověřte.

Zaplatíte cca 100 euro / 2 osoby a můžete být v parku až do zavíračky, cca do 15h.


Ledový hotel

Ledový hotel Arctic SnowHotel & Igloos je jeden z největších na světě. A patří k němu i zmíněný prosklený Igloo o kterém jsem psala výše v ubytování. Můžete se v ledovém hotelu jen projít jako turista (cca 30 euro/os.), prohlédnout si všechny pokoje, restauraci a dát si drink v ledovém baru. Vše je jen z ledu a sněhu. A zapomeňte na báchorky, že je v ledovém hotelu teplo, není! :) Můžete se v ledových pokojích ubytovat a přespat od cca 500 euro/noc. K dispozici pak máte společnou koupelnu, tento ledový pokoj a když vám bude jó zima, zřejmě můžete jít i do nějaké společné teplé místnosti se dospat.


Pokud chcete zažít netradiční a kouzelnou dovolenou, je zimní dovolená v Laponsku a konkrétně v Rovaniemi právě pro vás. Bylo to tak krásné, že bych se tam hned vrátila a doufám, že jsem tam nebyla naposledy. Určitě doporučuji vyrazit minimálně na 4 dny, ale ideálně spíš týdenní dovolenou, abyste si to v klidu užili a měli větší šance na polární záři. Je třeba počítat s vyššími výdaji za všechny turistické aktivity, které jsou drahé. Ale ostatní náklady (bydlení, auto, jídlo) jsou více méně stejné, jako jinde v evropských městech. Takže záleží hodně na vašich preferencích, potřebách, včasných rezervacích a samozřejmě také na tom, zda tam pojedete v nejvytíženější dobu - v prosinci.




bottom of page