top of page

Balení

Aktualizováno: 15. 1. 2020

Jak si rozdělit věci do dvou kufrů, na co nezapomenout a na co si dát pozor? V článku mám pár tipů na jak si sbalit, aby se vám do toho kufru vešlo co nejvíc věcí a zároveň jak si rozdělit věci do velkého zavazadla a příručního zavazadla.


V první řadě je důležité rozhodnout se, co je nezbytné mít u sebe a co můžete oželet pár dní po příletu. Může se totiž stát, že vám kufr někde zatoulají a vy budete muset těch pár dní přečkat jen s obsahem malého příručního zavazadla. Co mít v příručním zavazadle, jsem vám psala v minulém článku.


A co tedy sbalit do toho velkého kufru? A jak, aby se tam toho vešlo co nejvíc?

Oblečení

V první řadě si vyberte v čem poletíte. Doporučuji ty nejmohutnější kousky oblečení mít na sobě (svetry, bundy, tenisky), jednak je v letadle zima a jednak ušetříte místo na ostatní věci.

Vybírejte si s sebou hlavně oblečení z nemačkavých a lehkých materiálů. Ale nezapomeňte se podívat den před odletem na počasí v destinaci, ať vás to nepřekvapí.

Skládejte oblečení a věci do kufru systematicky a tak, aby mezi nimi byly co nejmenší prostory. Dokonce když budete kalhoty rolovat (jako spacák nebo karimatku), vejde se vám jich do kufru víc.

Mějte s sebou vždy náhradní boty a kalhoty. Nejednou mě to zachránilo, když venku lilo a já měla pak všechno mokrý.

Doplňky

Kabelky vybírejte tak, aby byly lehké, skladné a hodily se ke každému outfitu. Já už spoustu let cestuji s Longchamp, která je z lehkého materiálu a můžete ji i složit do kufru, zároveň je to taková hermionina kabelka a vejde se do ní všechno. Nebo s Českou síťovkou, která splní stejné účely a je vhodná i na nákupy místo igelitek. Hlavně se vejde do každé malé kabelky i když jedete třeba na výlet. Pak mám samozřejmě u sebe vždycky jednu ze svých oblíbených malých černých kabelek přes rameno, které se hodí ke všemu a díky tomu, jak jsou malé je můžete mít na dlouhé pochůzky městem i přírodou a ani o nich nevíte. Nesnáším totiž nosti kabelky v ruce.

Brýle si vemte do příručního zavazadla, včetně šperků a vybírejte je co nejvíc neutrální a tak, aby se hodily ke všemu.

Žádné deštníky a pláštěnky si neberu (pokud jasně počasí neukazuje, že má v místě kam jedu pršet). Dá se to vždy koupit až tam.

Kosmetika

Žádné velké lahvičky! Protože je za 2 týdny stejně nevypotřebuji. A pokud letím na dýl, tak si nějaké pořídím až na místě. Miniaturky beru do příručního zavazadla. Hřeben také. Hlavně behem balení nezapomeňte, že kosmetika bývá nejtěžší položka na seznamu. Proto berte opravdu jen to, co využijete. Dobrý pomocník je kosmetická taštička, protože vám může zachránit krk. Nikdy nevíte, kdy lahvička povolí a vy budete mít celý obsah kufru od krému.

Takže do velkého kufru přijde jen:

  1. Sprejový deodorant (ten mi totiž jednou vyhodili)

  2. Miniaturku vůně (třeba 30ml mojí oblíbené Tom Ford)

  1. Žiletka

  2. Případně opalovací krémy

  3. 2 miniaturky termální vody, které mám do zásoby

  4. Lak na vlasy Maria Nila má skvělé cestovní balení 100ml a ještě je bez sulfátů

  5. Zbytek líčidel (stíny na oči + 2 štětce, krém na oči, linky na oči, pudr, tvářenku, rtěnku)

  6. Pořídila jsem si na Notino mini žehličku na vlasy Babyliss Pro na vlasy, protože velká je zbytečně těžká a já jí potřebuji stejně jen kvůli ofině.

No podívejte, jak je malinká. Stejně jako moje ruka (a to je mám extrémě malé) 😀 …


bottom of page