top of page

Ekologické balení nejen dárků na Vánoce

Dárky, oblečení, nákupy, Black Friday, Vánoce, narozeniny a tak pořád do kola. Už jen představa toho, kolik balicího papíru a jiných produktů se jednorázově použije a následně vyhodí, že je to až děsivé. Pojďme se společně trochu zamyslet a najít vhodné řešení, které naší planetu až tak nezabolí. Mám pro vás tipy na ekologické balení dárků.

První věc je, snažit se využít papíry, které již doma máme a znovu využít ty, které jsme jednou použili.

Já jako malá nesnášela, když mi máma říkala, ať ty dárky netrhám, ale rozbaluji je opatrně. Ty větší použitelné kusy i stužky se totiž vždy uchovávaly a uchovávají na příští rok a taky ten další rok a další. Já jsem to nejprve neměla moc ráda, ale dneska to nejen chápu, ale sama dělám. Papíry i ostatní věci na balení dárečků se tedy snažíme vždy co nejvíckrát použít, kolikrát až do opravdu samotného roztrhání. Na druhou stranu, milovala jsem (a vlastně do dnes mám ráda), když je každý papír trochu jiný a k některým mám dokonce osobní vztah. Třeba k papírům, do kterých balil táta větší dárky si pamatuji – takový hezký bledě modrý papír s kreslenými roztomilými sobi. Do dnes se nějaký kousek vždy o Vánocích ukáže. A mě to baví.

Na to navazují různé taštičky a krabičky, které nikdy nepopisujeme, ale jen na ně vždy přiděláme novou cedulku se jménem.

Takové taštičky a krabičky jsou vlastně téměř nesmrtelné a dokud je někdo úmyslně nezlikviduje, tak vydrží spoustu let. Čím pevnější a skladnější je, tím lépe. Od minulého roku jsem si oblíbila dárkové balení z Notino, protože se dají hezky vyztužit a i jejich papírová výplň se dá využít do příště, vejde se toho do nich hodně a buď se dají používat stále dokola jako krabice pro oslavence, nebo třeba využít jako malá šperkovnice, nebo krabička na kosmetiku.

Mají je v několika barvách a klasickou černou nebo bílou určitě nic nezkazíte. Hlavně je mi sympatické, že si rovnou vyberu produkty, které do ní chci vložit a vytvořím si tak osobní dárkové sady na míru pro obdarovaného.

Dárková krabička z Notino


Další z mých tipů je vybírat takové obaly, které jsou vyrobeny z co nejšetrnějšího materiálu. Nejlépe aby byly recyklovaný a recyklovatelný.

Myslíte si, že to je téměř každý papír? To jsem si také myslela, ale je to hluboký omyl. Proto jsem letos ráda za krásný dárek od Benice, kteří mi darovali sadu balicích papírů, nálepek, cedulek, ale i krabiček v různých velikostech. V balení jsou 2 barvy, které navzájem ladí a kdo si potrpí na ty krásně balené dárečky, tak jsou naprosto ideální v kombinaci se zelenou větvičkou. Jejich papíry jsou opravdu ekologické, vyrobené ze 100% recyklovaného a recyklovatelného papíru a je na nich autorský potisk výtvarnice Barbory Svrčinové. Takže nejenže ušetříte planetu jejich výrobou i likvidací, ale také podpoříte české ručičky, což mi už samo o sobě dává smysl.

Ekologický balicí papír

https://www.benice-shop.cz


Já obaly a věci na dárky rozděluji na 2 druhy – Vánoce a ostatní.

Když se jedná o vánoční balení, přes rok je uchovávám spolu s ostatníma vánočníma věcma na jednom místě.

Pokud se jedná o neutrální a narozeninové taštičky, papíry a krabice, tak je uchovávám – taštičky pečlivě složené a nezmuchlané ve skříni, kam mám pořád přístup. Narozeniny má totiž každou chvilku někdo a tak se hodí mít to po ruce. Ale takové krabice se snažím poskládat pokud možno do sebe. S jejich úschovou je to trochu složitější, ale v komoře mám na ně vyhraněný celou jednu poličku a tak je dávám všechny na jedno místo.

bottom of page