top of page

Jak pečovat o šatník

Jak se starat o oblečení z přírodních a citlivých materiálů? Nasdílím vám moje tipy, které vám pomůžou udržet oblečení nejen déle krásné, ale i voňavé, aniž byste ho museli často prát.

Vlněné kalhoty od TAM ARA
Vlněné kalhoty od TAM ARA

Pokud chcete, aby vám oblečení dlouho vydrželo krásné a kvalitní, je důležité o něj správně pečovat a také ho dobře prát. Například taková pračka a nevhodné praní, nebo i prací prostředky jsou jednou z věcí na které si musíte dávat pozor. Smrsknutý svetr známe asi skoro všichni, vlna totiž do pračky nepatří a když už, tak jedině na ruční praní a hlavně (!!!) s přípravky určenými na vlnu a hedvábí. Nikdy nesmíte použít klasický prací prostředek! Ano, to platí i o hedvábí.


Nízké otáčky jsou samozřejmě povinnost, pokud perete něco z vlny a hedvábí.


Sušení je také jednou z důležitých částí, na kterou si musíte dávat pozor. Pokud pověsíte mokrou a těžkou vlnu (třeba vlněný svetr) dost pravděpodobně se vytahá tak, jak přesně nechcete. Takže ramínka jsou v případě praní a věšení nevhodné. Totéž platí o hedvábí, které když pověsíte mokré na ramínko, dost možná se vám nitky povytahují a na krásném hladkém hedvábí se vytvoří "vroubky". Nejlepší způsob je rozložit na sušák ručník a na ten mokrý kousek položit. Ideálně tak, aby rukávy nepadaly dolů.

Ale výhoda vlny je, že se nemusí zdaleka prát tak často jako normální oblečení. To mi třeba moje TAM ARA klade často na srdce. A je to pravda. Nejlepší je oblečení po příchodu domů vyvěsit na čerstvý vzduch, aby vyvětralo a nezasmrádlo. Popřípadě je vhodnější donést ho do čistírny, nebo například hedvábný oděv pouze "vydezinfikovat" napařovačem.


Takový napařovač je aktuálně moje nejoblíbenější věc do domácnosti! Pořídila jsem si ho právě po zkušenosti, kdy tahle malá skvělá věcička dokáže krásně vyžehlit i materiály na které by klasická žehlička neměla nikdy přijít! A ještě k tomu díky vysokému stupni napařování oblečení dezinfikuje.


Pokud vám jde o to, aby prádlo hezky vonělo, tak mám pro vás 2 tipy. Dlouho jsem hledala různé vůně do prádla, ale upřímně mi nic moc nestačilo. Nejprve jsem pořídila takové polštářky do skříně od značky Culti, které jsou sice super, ale pořád to ve větší skříni nebylo 100 % to, co jsem si představovala. Spíš mi přijdou vhodné do šuplíku, ale ne do skříně jako takové. No a pak jsem objevila od značky Diptyque závěsný osvěžovač do skříně a z toho jsem teda maximálně nadšená! Takže mám v plánu pořídit ještě do kumbálu/botníku a možná i na záchod. :D Vůní mají spoustu a voní mi tak moc, že přemýšlím, že od této značky vyzkouším i nějakou vůni.

Vůně do skříně Diptyque
Vůně do skříně Diptyque

Co se týče nákupu oblečení, je dobré vybírat si hlavně kvalitní materiály, které hodně vydrží. A také značky, které dbají na celkovou kvalitu oděvu ( i ušití - aby se vám kousek po třetím oblečení neroztrhal). Třeba taková kůže je téměř nesmrtelná, když se o ní dobře staráte.. Stejně tak jako vlna. Ráda investuji do kvalitních kousků, ale samozřejmě se často jedná o vyšší částky, proto si často vyhlídnu nějaký kousek, nebo mám alespoň představu o tom co potřebuji a pak si počkám na slevy, či výprodej oblečení. I slevové akce se dají využít smysluplně a "udržitelně", jen jde o to, jak k nim přistupujete.. Například nyní se blíží Black friday a protože se rozhlížím už od minulé zimy hlavně po lyžařských věcech, právě sleva nebo BF je na tohle ideální. Potřebujeme s Michalem kompletní výbavu - což je celkem velká investice, ale když si počkáte na výprodej a pak si vyberete neutrální střih a barvu, vydrží vám opravdu hoooodně let.

Kožené kalhoty jsou nesmrtelná klasika

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page