top of page

Rituály

Já u ničeho moc dlouho nevydržím. Tedy pokud si nevytvořím rituál. To si pak na danou činnost zvyknu a dokonce si jí i oblíbím. No a za poslední rok to byly zrovna rituály, co mě drželo s čistou hlavou a aspoň minimálním řádem v životě, aby se ze mě nestal chodící chaos.

Poslední rok a půl jsem si zamilovala saunu. Bohužel jsem tam začala chodit někdy v lednu minulého roku, takže si asi dokážete představit, že moc dlouho mi to bohužel nevydrželo. Během roku se kvůli x tým vlnám COVIDU několikrát otevřela a několikrát zase zavřela. Dokonce jsem se naučila i otužovat v ledovém bazénku. Ale do ledové řeky byste mě v zimě opravdu nevyhnali! Upřímně jsem si saunování tak zamilovala, že mi při lockdownu chyběla snad víc, než uzavřené obchody. Také si tam vždycky mezi jednotlivým saunováním zvládnu přečíst knihu! A to se mi prostě v běžný den nestane. Chodím cca 2-3x týdně a musím říct, že jsem si z toho vytvořila celkem velký a silný zvyk.


Takže když jsem nemohla chodit pravidelně do sauny, tak jsem začala hledat, co by mi jí mohlo alespoň pomyslně nahradit. Opravdu mi chyběla. Začala jsem vnímat, že ten opravdový relax a pocit mít možnost vypnout hlavu, jako mám v sauně, si jen tak doma vytvořit nezvládnu.. No a tak jsem si začala dávat vanu. Vždycky jsem si dala nedělní cvičení, aby se neřeklo. Protože jsem začala pociťovat bolavá záda i nohy a tak celkově za poslední rok se moc nehýbala. No a pak abych svaly uvolnila, tak jsem si po cvičení začala dávat horkou vanu a relax. I proto jsme se pustili do tolik oddalované úpravy koupelny, protože jsem v ní trávila mnohem víc času než dřív. Já jsem totiž za obvyklé situace spíš fanoušek rychlé sprchy, než dlouhé vany.


Zapálila jsem si vždycky svíčku, napustila vanu a buď do ní nasypala čistou sůl z mrtvého moře od značky Sea of Spa, nebo voňavou a hustou pěnu. Naučila jsem se v ní cachtat a válet, relaxovat. Někdy bez hudby, jindy jen s tichou relaxační hudbou. Občas jsem jen přemýšlela, někdy se snažila úplně vypnout, no a jindy zase brouzdala po internetu a Instagramu.

Během mých koupacích rituálů jsem si oblíbila značku Noble Isle, která má nejen praktické produkty vhodné na sprchování i koupání, ale i mycí gely, krémy na ruce nebo krásné svíčky. A svíčky nejsou jediné, co je krásné. Díky hezkým obalům je můžu mít vystavené i na vaně a nemusím je přelívat do univerzálních nádobek.


Další rituál, který jsem si během posledního roku vytvořila (tedy ten dobrý - těch špatných je bohužel mnohem víc), je chození na terapie. Protože toho už bylo moc. Upřímně je to to nejlepší rozhodnutí, které jsem udělala a chodím si každý týden povídat k jedné milé paní psycholožce. Ale o tom se vám rozepíšu zase někdy jindy. :)


Shrnuto podtrženo. Rituály jsou skvělý sluha, ale špatný pán a tak bychom si měli dávat vědomě pozor, na co si zvykáme a co a jak děláme, protože se na spoustě činnostech (a bohužel i na těch špatných) můžeme stát lehce závislými. :) Na tohle je skvělá knížka Atomové návyky, která vás provede krok po kroku, jak se naučit, vytvořit si dobré návyky, nebo jak se zbavit těch špatných. :)




bottom of page