top of page

San Francisco

San Francisco. Město plné očekávání. Město, které téměř všichni milují a jedno z mála měst, ze kterého jsem byla zklamaná. Proč? A co tam přeci jen stojí za vidění?

No co vám budu povídat, všude slyším, jak je SF krásný, jak by tam každý chtěl bydlet (nebo jediné město v USA, kde by si to Češi dokázali představit) a spousta a spousta další chvály. No. My s Michalem z toho stejný dojem neměli. Kromě celkově špinavých ulic a bezdomovců poflakujících se všude kolem, na mě město působilo i značně nebezpečně… Dokonce jedna taková nebezpečná ulička je Market Street hned v centru, kde to smrdělo, všude jste viděli jen odpadky, narkomany a bezdomovce.

Ale teď k té lepší části, co zajímavého a krásného v San Francisco najdete?

Nejvtipnější byly ty šikmé ulice, které nejdou na fotkách tolik zachytit, ale něco tak prudkého jsem zažila snad jen v Porto, kdy se nějaký starý děda cestou z kopce musel přidržovat cedulí po stranách chodníku, aby se neskutálel jak švestka. Řízení jsem tedy radši nechala na Míšovi, protože byť si o sobě myslím, že jsem řidič dobrý, na tohle jsem neměla nervy. Taky v celém SF musíte při parkování stáčet kola směrem k chodníku, je to právě kvůli prudkým silnicím, my to na rovině neudělali a dostali jsme i tak pokutu.. A když jste v autě a jedete do kopce, tak je na vrcholku normálně ten převis tak šílený, že když budete opřeni v sedačce, uvidíte jen nebe. Mazec! Jednomu by se z toho zamotala hlava. 😀

Tady je konečně aspoň trochu vidět, jak moc jsou ulice prudké. 🙂


Noční Golden Gate bridge nic moc 😀 ..


Narozdíl od toho nějaký jiný, vůbec ne slavný most je v noci celkem pěkný, takže není divu, že jsem si ho na první pohled spletla. 😀


Co se památek týče, bylo to hezký, to zase jo. Ale krátký.. Moc tam toho není. A když už, zaberou vám opravdu chviličku.

Půjdete se podívat na historickou tramvaj, do Alcatrazu, dáte si kraba (typická pochoutka), zajdete na molo 39 (kde je plno lachtanů), sjedete na vyhlídku na Golden Gate, skočíte na náměstí Alamo square, kousek od toho je Lombard street a možná pro nadšence bude zajímavý China Town, ale tím jste vlastně skončili. Prý je ještě hezký park u Golden Gate, ale to jsme už nestili.

Tuhle vyhlídku jsme nanšli kousíček od Lombard street (klikatá známá ulička), kterou se mi bohužel nepodařilo vyfotit.


Když jsme byli na cestě z LA do San Francisca, bylo mi trochu smutno, protože čím víc na severu jsme byli, tím horší bylo počasí. Takže místo prosluněného a vyhřátého LA, nás čekal skoro týden v propršeném a chladném San Francisu. Naštěstí jsme s tím počítali a protože na jaře v Praze byla taky docela kosa, měla jsem s sebou i huňatý zimní svetr a koženou bundu. Já tenhle dlouhý svetr miluju, protože hřeje i na nohy a tahám ho od podzimu do jara. Našla jsem skoro totožný jen béžové barvě na Otto-shop.cz a vzhledem k tomu, že se blíží zima, tak by se nějaký další pletený svetr mohl celkem hodit. Ale mají samozřejmě i podobné černé dlouhé svetry, tak mrkněte. 🙂

Alamo square a viktoriánské domy. Je to hezké, ale z mého pohledu trochu přeceňované. Je jich tam pár a zabere to asi na 10 min.


Taky pozor na zloděje, hodně se tam krade a když jsme jeli na tuhle nejznámější vyhlídku na světě (podle mě), byli jsme na to vyloženě upozorněni, ať si v autě nenecháváme opravdu vůbec nic. A to by si člověk řekl, že na parkovišti u silnice pro cca 10 aut, kde se pořád srocují lidé, něco takového nehrozí.

No, doporučuji obleční v SF nepodceňovat, dost tam fouká a prší. Taky si myslím, že bohatě stačí 3 dny, abyste si to v klidu užili. A na co si dejte opravdu pozor je kam chodíte a na své věci. Taky u sebe mějte dost peněz, SF není zrovna levná sranda. 🙂 Ale jednou za život to určitě stojí! Stejně jako celá Californie.

bottom of page