top of page

Test pracích prostředků

Aktualizováno: 5. 7. 2020

Jsme stále doma a to znamená, že se většina z nás soustředí na úklid domácnosti ještě o něco víc. Takže jsem se rozhodla udělat takovou malou sérii testů domácích prostředků na úklid. Začneme pracími prostředky, protože správné praní a kvalitní prací prostředky jsou nejen základ udržitelného šatníku, ale také ovlivňují náš spánek, zdraví pokožky i životní prostředí. Článek průběžně doplňuji, takže jsou informace stále aktuální.

Nebojte, ty už takhle byly, nejsou zničené :)
Nebojte, ty už takhle byly, nejsou zničené :)

Snažím se prát oblečení tak, aby jeho životnost byla co nejdelší a zároveň bylo opravdu pečlivě vyprané.


Kromě klasického dělení prádla na bílé, barevné a černé, ho rozděluji i dle teploty praní či otáček a materiálu. Ale zase nemyslete si, že peru jak nějaký magor! To opravdu ne. :D Právě teď mi pere dneska už 3 pračka. Jsem totiž ten typ, který čeká, dokud prací koš není plný a pak to vyperu a pověsím vše najednou, aby nás ten sušák doma strašil co nejkratší chvíli. Také aby pračka neběžela na prázdno a šetřila energii i vodu.


Oblečení tedy dělím takto:

Ručníky a utěrky (popřípadě povlaky na malé polštářky na kterých mám v noci obličej) peru dohromady a VŽDYCKY je vyvařuji na 95 stupňů.

Povlečení jinak peru vždy na 60 s jemným a extrémně šetrným pracím prostředkem.

Spodní a noční prádlo (výjimku mají podprsenky) peru dohromady a pouze společně extrémně šetrným pracím práškem pro děti na 40-60 většinou to střídám také s ohledem na materiály.

Džíny a mikiny peru společně na 40.

Barevné a černé oblečení + domácí oblečení, které nejsou z nějakých speciálních materiálů a jsou již x krát vyprané peru dohromady na 40.

Čistě bílé oblečení peru samostatně pracím prostředkem na bílé oblečení (toho moc nemáme a tak když už zašpiním jedno, tak se snažím v následujících dnech vynosit i ostatní, ať to vyperu pak najednou).

Hedvábné oblečení a vlněné svetry vždy jedině v ruce, nebo v pračce na ruční praní a POUZE šamponem nebo pracím prostředkem určeným na hedvábí a vlnu!!!!!!

Nové barevné nebo černé oblečení peru vždy buď s již opraným černým, nebo s domácím, u kterého nehrozí obarvení a zároveň nezničí to nové.


Už jsem měla tu čest vyzkoušet nespočet pracích prostředků. Těch přírodních i těch míň přírodních. Tak vám ukážu ty moje nejoblíbenější. Zároveň se podělím, jak je mám rozdělené a na co který z nich používám. :)


EcoClean jsem objevila díky spolupráci Nuspring před více než rokem. Voní krásně po citrusech a můžete ho používat na všechny prací teploty. Je to takový můj běžný pomocník na běžné praní, nebo když mi dojdou jeho kolegové. :)

Je přírodní a ekologický, takže má čestné místo v mé úklidové komůrce.


Omino Bianco Nature Fresh si šetřím hlavně na hedvábné věci a věci z vlny. Je to totiž jediný prací prostředek, který jim nevadí a je pro ně vyloženě určený (jinak používám klasický šampon). Výhoda je, že také hezky voní a můžete s ním prát také v ruce.

Omino Bianco si šetřím hlavně na hedvábné věci a věci z vlny. Je to totiž jediný prací prostředek, který jim nevadí.

Značku Seventh generation jsem měla možnost před více než rokem vyzkoušet v rámci spolupráce. S některými produkty jsem byla spokojená víc, s některými míň.

Výhodou je, že je to přírodní značka běžně dostupná v DM, která opravdu dbá na zminimalizování ekologického dopadu na životní prostředí. Jediná nevýhoda je, že oba prací prostředky, které jsem zatím měla jsou určeny pouze pro praní při nízkých teplotách... Do 30 stupňů... Na druhou stranu jsou určeny pro děti, jsou bez vůně a jsou opravdu extrémně šetrné k pokožce. Takže je ráda používám na praní spodního prádla, podprsenek nebo županů do maximálně 40 stupňů.


Formil Marseille jsem dostala od mámy. Takže vám upřímně ani neřeknu, kde je k sehnání, ale já miluju tu jeho vůni! Může se používat na všechny teploty, takže já s ním právě vyvařuji nebo peru ložní prádlo, hlavně to, kde nemůžu nebo nechci použít aviváž, protože tenhle prací prostředek to prádlo krásně provoní sám.

Co se týče aviváže, nějak zvlášť často jí nepoužívám. Vlastně jen na ložní prádlo případně na nějaké speciální oblečení, které potřebuje trochu změkčit. Problém je, že přírodní aviváže většinou voní po levanduli, kterou já nesnáším... No a tak jsem dala šanci Frosch s vůní Cotton Blossom a jsem vyloženě mile překvapená! Kupujeme ho na Rohlíku.

Voní krásně a co víc, dokonce (a to se nepovedlo ani "chemickým avivážím" po ní voní i moje "smradlavý" tílka z Primarku. Abych vám to vysvětlila, tak mám doma už x let černá obyč bavlněná tílka z Primarku (z dob, kdy mi fastfashion tolik nevadilo), jenže tahle tílka i po 150 vyprání stále smrdí při každém kontaktu s vodou a to do té doby, dokud neuschnou... FUJ! Proto bych si v Primarku už nikdy nic nekoupila (bůh ví, z čeho/čím to je barvené) a tyhle nosím jen vyjímečně, když ostatní dojdou.

Frosch Cotton Blossom
Frosch Cotton Blossom

bottom of page