top of page

Vůně a co o nich (možná) nevíte

Aktualizováno: 15. 1. 2020

Máme tu další roční období (tedy skoro) a tak jsem se rozhodla sepsat pár tipů na moje oblíbené jarní vůně. Takové, které nejsou ani moc těžké, ale ani úplně svěží a lehké (protože ty se hodí až na létní horké dny). Také se dočtete, které vůně nesnáším a na konci článku je vysvětlení, proč EDP není parfém.


Tip na jarní vůně

První je moje nejoblíbenější. Vůně Jasmin Rouge od Tom Ford, která vydrží strašně dlouho. Cenově je sice dražší než běžné vůně, ale opravdu se vyplatí zainvestovat. Jednak určitě jen tak někoho na ulici nepotkáte, kdo by voněl stejně a jednak ve finále ušetříte, protože si ji na sebe nemusíte lít hektolitr a budete krásně vonět i v nočním klubu plném k prasknutí. Toto platí snad o každé vůni od značky Tom Ford, protože mám vůně od nich už 3 a všechny drží a drží. Třeba Neroli Portofino je dost výrazná a používám jí jako sváteční vůni ja večer nebo na důležité akce a naopak Soleil Blanc mám na horké letní dny.


Dlaší jarní vůně je od Dolce Rosa Excelsa Dolce & Gabbana, kterou jsem vám představovala už v minulém článku. Je to vůně, která ve mě přesně evokuje jaro. Květiny, přicházející sluníčko, teplo a každý rok, když tuhle vůni vytáhnu, vím, že je už jaro tady. Mají několik variant a já je miluji všechny! Teď momentálně používám Dolce Rose Excelsa, ale miluji i klasickou Dolce. Tato vůně je parfémovaná voda = EDP, takže máte jistotu, že vydrží déle a je o něco silnějsí než EDT, tedy voda toaletní.

Dolce Rosa Excelsa od Dolce & Gabbana

Já mám tedy takhle spojenou téměř každou vůni. Buď k určitým příležitostem, nebo ročním období. Nejsem typ člověka, který by měl jednu vůni, která by s ním byla propojená. Mám takových vůní několik a vždycky jednou za rok objevím nějakou novou. Miluju zajímavé a netypické vůně, proto už mě jen tak něco neokouzlí. Mám na vůně dost velké požadavky, jako je dlouhá výdrž, ne příliž silné a těžké tóny, netradiční složení a vlastně je pro mě důležitý i flakon. Nikdy mě nezaujala vůně s nějakým šíleným nebo kýčovitým flakonkem.


Které vůně tedy nesnáším?

Pokud se jedná o vůně které opravdu nesnáším, tak jsou to všechny vůně značky Thierry Mugler. Nevím sice co přesně mi v nich vadí, ale Thierry má nějakou ikonickou složku nebo víc věcí, které přidává do každé jeho vůně a já ji nemohu ani cítit. Proto vždy poznám, že se jedná o tuhle značku. Také jsou jeho vůně na můj vkus dost silné a přeslazené. Hodně podobně to mám i s vůněmi od Roberto Cavalli.


Označování vůní

Další věc, kterou bych tu rovnou ráda zmínila a kterou si lidé často pletou je již výše zmíněné označení vůní. Eau de Cologne = kolínská voda, nejlehčí spolu s označením Sport nebo Eau de Solide EDT = voda toaletní, nejlehčí vůně, (když nepočítám Collo ideální na léto EDP = parfémovaná voda, silnější a nejběžnější dostupná variante, velmi často je chybně zaměňována s parfémem Parfém = Prodává se většinou ve velmi malých baleních, je velmi intenzivní a málo dostupný, také bývá dost drahý

Článek je ve spolupráci s Notino.

bottom of page