top of page

Vánoční výzdoba

Aktualizováno: 30. 12. 2019

Vánoce se nezadržitelně blíží a jak jsem psala minule, začínám se dokonce těšit. Letos jsem vyndala výzdobu snad už na konci listopadu. Jak to tedy u nás vypadá a čím zdobím vánoční byt?


Světýlka

Jakmile je vidím v okolních oknech, je to jasné! Je čas! Čas Vánoc! Čas kýče.. 🙂 No, jednou za rok mi ten kýč až tak nevadí a sama vytahuji ze skříní víc serepetiček, než je u mě zvykem.

Světýlka na balkóně jsou základ. Chtěla jsem ty hřejivé žluté, ale bohužel venkovní tenkrát neměly a do té doby dokud ty moje svítí, měnit je nehodlám.

V ostatních oknech nemáme nic. Nemáme to jak uchytit a ani jsem nenašla nic co by mi přišlo ideální.


Ostatní dekorace


Na vchodových dveřích máme plastový věnec každý rok stejný – který jsem pro první Vánoce v novém bytě sama dělala. Je víc než minimalistický a dokonce jsem slyšela, že je prý chudý. Nevím, mě se líbí, nemám ráda moc kýče, takže takhle mi to přijde únosné. Kdykoliv mě omrzí mohu ho rozmotat či ozdobit jinak. Je ze zeleného umělého řetězu hlavně proto, aby nedělal bordel na společné chodbě pokaždé když se otevřou dveře.

Lucernička se světýlky, kterou mám z Lipenců. Ta je krásná a opravdu musím uznat, že se nám její koupě tenkrát povedla. Je ze dřeva a větviček a působí tak příjemně.

Svíčky, které voní po Vánocích jsou v tomhle období základ. Skořice, perníčky, vanilka, hřejivé tóny, šlehačka, no znáte to. Samé sladké, kořeněné a těžké vůně jsou pro tohle období jak dělané. Vlastně zima je jediné období, kdy svíčky zapaluji. Dělají takovou hezkou potemnělou atmošku. Takže jaké bytové parfémy v tohle roční období volím, je již víc než zřejmé. Já slyšela ze všech stran chválu na svíčky Woodwick a, které mají dřevěný knot a měly by tak hezky praskat. Jako dřevo v krbu… Nebo tak nějak. No a tak jsem se rozhodla, že je taky zkusím. Ale na poslední chvíli jsem narazila na Makers of Wax Good s vůní Salted Toffee a zvítězila u mě na plné čáře! Voní tak nádherně, že jsem ji měla 3 týdny jen otevřenou a i tak provoněla celý byt.


Další dekorací jsou pak větvičky – ty mají speciální pozornost.


Větve jsou u nás všude. Miluju totiž tu vůni a Michal je vozí od rodičů, kde jich mají požehnaně, takže my se spokojíme se zbytky.

Velké větve dávám do 2 váz po straně u televize (letos je tam plama, tak se spokojím asi jen s jednou).

Další větvičky nám zdobí lustr v obýváku, což je zvyk z Míšovo rodiny. U nás se to nikdy nedělalo, ale musím uznat, že se mi to líbí. Také je dává na zrcadla a na obrazy.

Jmelí na druhém lustru je taky základ. Pusu chce přeci dostat každý. Jen u mě musí být to přírodní zelené a pečlivě kontroluji, jestli tam nejsou kuličky, aby je Kryšpín náhodou nesnědl. Jmelí je totiž jedovaté – prý.

Stromek


Abych byla přesnější… V tom našem skromném příbytku je vždy obří vánoční živý stromek. Ten stojí u zdi – uprostřed pokoje a je ozdobený tradičníma skleněnýma ozdobama. Některé jsou nové, některé z mého dětství a mají tak pro mě i citovou vazbu. Nepotrpím si (nesnáším) na ty plastové americké stromy, úhledně ozdobené v jedné barvě, jak kdyby je někdo přinesl z obchodního domu. Postrádá to v mých očích klasického tradičního ducha Vánoc a spíš evokuje to několikaměsíční šílenství. Takže mně plastové ozdoby nesmí přes práh! 😀

Povšimněte si toho „velkého“ betlému pod naším stromečkem 😀


bottom of page