top of page

Ženy v businessu

Být ženou v oboru, kde se pohybují většinou jen muži může výhoda, ale taky ne. Podělím se s vámi nejen o moje vlastní zkušenosti a nějaké bizáry, ale také tipy jak udělat dobrý dojem. Nikdy dřív jsem se nesetkala s mužskou nadřazeností v pracovním odvětví, ale o té doby, co jsem se vydala na cestu marketingu a IT vývoje startupů, tak jsem se s tím začala setkávat mnohem víc.

Ženy v businessu
Ženy v businessu


Ale je pravda (ať tu nepíšu jen o mužích), že ze začátku jsem měla celkem problém také se ženami. Už moje první 2 pokusy o podnikání byly celkem tvrdý náraz.

  1. První podnikatelský nápad (domácí eko úklid), když jsem měla pohovor se starší paní, tak se mi vyloženě na pohovoru začala smát, že jí přeci já (jakože o téměř 30 let mladší žena) nebudu dávat úkoly a zaměstnávat jí. Sice se na jednu stranu snažila být milá, ale mě to tak šokovalo, že už jsem se jí neozvala. A vlastně jsem kvůli téhle zkušenosti s celým podnikáním skončila/respektive ani nezačala.

  2. Druhý, když jsem začala se SOCIALBOA jsem potřebovala copywriterku, která by mi upravila a vyladila můj text na webové stránky (cca 1x A4 do češtiny a přeložit do AJ). Já v tu dobu netušila vůbec jak se takové věci dělají a ona to moc dobře věděla. Celá schůzka probíhala z její strany povýšeným tónem o tom, že vlastně ani nevím co dělám (odcházela jsem z ní s pocitem, že bych se měla jít zřejmě zaměstnat asi někam za kasu a na podnikání se vykašlat) a aby toho nebylo málo, tak mi "upravený" text poslala až po 14 dnech s nespočet tvrdými hrubkami (které jsem viděla i já grammer nazi), ale ještě si za to řekla 4000!!!

Ale vraťme se k tématu.


Moje tipy pro vás, jak se trochu obrnit a nenechat si nic líbit.


Vybudujte si autoritu a postavení ve společnosti hned, co je to možné. Dbejte na přímé a pevné podání ruky, profesionální vystupování i vyjadřování. Nedejte příležitost k tomu, abyste se nechali rozhodit nebo shodit hned v prvním kole při představení.


Doporučuji zapojit trochu ženského šarmu. Vždy buďte perfektně, ale decentně upravené. Nalíčené, a učesané vlasy. (toto se mi s mými jemnými a rozlítanými vlasy né vždy daří :D) Já mám vždy v kabelce nejen korektor, ale také decentní rtěnku nebo balzám. Můj nejoblíbenější je od Perricone MD. Věnujte pozornost i vůni. Používejte deodorant (!!!) a zároveň nepoužívejte příliš výrazné vůně, ani to s nimi nepřehánějte. Ideální mohou být jemné toaletní vody.


Volte vždy vhodné oblečení, protože to JE důležité. Zjistěte si kam jdete a jaký je dresscode a na schůzky choďte business casual - tím nikdy nic nezkazíte Z mé zkušenosti se vyhýbejte i sladkým a něžným vzorům a barvám, protože mohou vzbuzovat zbytečně mylný pocit až příliš "jemné" ženy.


Musíte působit sebevědomě a znale (ale ne namyšleně a arogantně), že dost dobře víte co děláte, s kým jednáte a pokud je to potřeba, umět se ozvat! Budujte si sebevědomí všemi možnými způsoby, protože pokud chcete uspět na tvrdém poli businessu, musíte především věřit sami v sebe. V tomto směru mi velmi pomohl mentoring i osobnostní koučing.


Moje motto je (a vy byste se to také měli naučit), nebrat si věci osobně. Zasměju se tomu, popřípadě si sama udělám obrázek o daném člověku, ale nijak se v tom ani později nešťourám, nedělám si škatulky a nijak se tím dál netrápím a nestresuji. Nemá to cenu.


Naučte se stát si za svým postavením. Na té pozici/tam, kde teď jste, jste určitě zaslouženě. A i když je pochybovat přirozené, mělo by to být pouze v přiměřené míře. Uvědomujte si své postavení a buďte na něj náležitě hrdí, nenechte o sobě pochybovat ani sebe ani ostatní.


A pokud je to nutné, nemějte problém se ozvat a dát jasně najevo, kdo jste. Nepřetvařuji se, snažím se být milá, usmívat se a působit uvolněně (což né v každé situaci jde). Ale když je to potřeba, dám jasně najevo svůj názor, nesouhlas nebo jen direktivně a jasně odpovím, abych předešla další zbytečné diskuzi.

Balzám na rty Perricone MD
Balzám na rty Perricone MD

A jeden poslední bizárek na konec!


Abych byla upřímná, mně samotnou občas lidské chování šokuje. A když se setkáváte s velkým počtem lidí, vždy se někdo někde najde... :)

Jednou mě (a hlavně nejen mě - ten moderátor váhal jestli tu otázku vůbec přečte) velmi šokovalo, když jsem měla prezentaci a jeden pán poslal dotaz, co budu vlastně dělat, když na mně stojí celý business a já půjdu na mateřskou? Jakože.. :D Já byla v tu chvíli dost v šoku, protože to bylo po velmi odborné a kvalitní schůzce. A vlastně se tomu směju i teď, protože zaprvé jsem myslela, že jsou tyhle otázky už celkem veřejně tabu. Zadruhé je to přeci jen dost osobní. Jako já samozřejmě chápu toho brouka v hlavě tazatele, ale....opravdu se na to veřejně předevšemi zeptal? :D Moje reakce byla upřímná a nezaujatá, já si podobné otázky nikdy neberu osobně a nemám problém mluvit o tématech, které jsou obecně tabu a jiným nepříjemné - jako děti, svatba a peníze.. Takže jsem jen řekla pravdu, tak jak to je.


Podle mě je opravdu důležité se od těchto věcí trochu oprostit a brát to tak, že tyto (i když nevhodné) otázky nejsou vlastně myšleny nijak zle. Ale pro vsaj pohodlí mějte v záloze nějaké připravené odpovědi na podobné nevhodné otázky a počítejte s tím, že se vás na ně někdo prostě může (kdykoliv a kdekoliv) zeptat. Pak vás to nezaskočí a vaše reakce budou mnohem přijatelnější pro všechny zúčastněné. :)

bottom of page