top of page

Jak omezit nakupování oblečení?

Módní článek už tu dlouho nebyl. Tak je čas to napravit. Kdo mě sledujete dlouho, asi víte, že se posledních pár let snažím nakupování radikálně omezovat a při nákupu oblečení se řídit základními pravidly. Upřímně? Musím. A chci! Nejen kvůli sobě, ale i naší planetě! A jak to tedy dělám? 



Od malička jsem trochu shopaholic, který miluje módu. Ráda se oblékám hezky a bohužel také ráda nakupuji nové kousky + se nemůžu většinou rozhodnout a tak bych si nejradši koupila všechno. Což je vzhledem k dnešní ekologické situaci naprosto nepřijatelné. Proto jsem se musela nejprve zaměřit na omezení a ukočírování mé touhy po nákupech. 


Protřídit skříň, najít svůj styl, kupovat kvalitní kousky

Věcí máme každý dost a ve finále stejně točíme prakticky pořád ty stejné dokola. A bohužel je tomu tak i u mě. Každý rok na jaře a na podzim tedy třídím oblečení a to, které je v hezkém/prodejním stavu posílám dál - přes Vinted. To ostatní buď dávám do dětského domova (vzhledem k mé malé velikosti je to ideální), nebo do kontejneru na textil, kde ho darují potřebným.


Stop nerozvážným nákupům!

Aby mě nic k neuváženému nákupu nelákalo, dodržuji hlavně tato pravidla:

Nedívám se na žádné e-shopy ani slevové akce.

Nechodím do nákupních center a když už tam mám schůzku, tak nechodím do žádného z obchodů, aby mě to zbytečně nelákalo.

Když už něco opravdu sháním, jdu na jistotu a hledám pouze konkrétní věc - nedívám se zbytečně po jiných.


Trpělivost je na místě!

Pokud mě něco opravdu zaujme a já nad kouskem začnu uvažovat, stejně ještě počkám.

Nejdřív si dám alespoň 2-3 týdny na rozmyšlenou, jestli daný kousek opravdu chci.

A pokud i po téhle době po kousku toužím, začnu se rozmýšlet, kde ho seženu. 


Důkladný výběr!

Jako první na řadu přijdou “domácí zásoby” - tedy skříně moje, mámy či babiček.

A buď si kousky nechám upravit, nebo je nosím tak jak jsou.

Pak následuje na řadu Vinted. Všechno už jednou bylo vymyšleno, vyrobeno a většinou vše co jsem potřebovala jsem tam sehnala.

Pokud to nenajdu na Vinted, hledám alternativu u lokálních výrobců či udržitelných značek.

A když ani tam neuspěji, dívám se alespoň na udržitelnější a kvalitnější materiály, aby mi oblečení vydrželo na několik let (proto tak ráda spolupracuji s Levi's, protože třeba jejich džíny mi vydržely tolik, co zatím žádné jiné).

Kde jinak oblečení sháním a nějaké tipy na udržitelné značky a prodejce vám sepíšu v příštím článku.

Také je možnost, nechat si oblečení ušít. :)


Sváteční outfit

Třeba tento outfit (foceno v Kongresáku na Labutím jezeru) je složený ze sukně mojí babičky a vršku od pyžama La Perla, po kterém jsem toužila od střední školy a které teď nosím hrdě ven. No a až bude v horším stavu, budu v něm moc ráda také spát.

Třešnička na dortu celého outfitu je vždycky vůně. Ta prostě dotáhne všechno.

Vybírám vůni vždy podle ročního období, denní doby a konkrétní nálady. Dostala jsem k Vánocům tuhle krásnou Byredo. Značka, která zaplavila internet a já jí dost dlouho kvůli tomu odolávala (nejsem moc na davové šílenství), ale musím uznat, že už chápu proč je všichni tolik milují! Je krásná a připomíná mi jednu vůni, kterou jsem používala před x lety, tak mi udělal tenhle dárek velkou radost. - To mám ale hodnou "skoro švagrovou", co? :D Byredo seženete také na mém oblíbeném Notino.




bottom of page