top of page

Módní trendy roku 2024: Které jdou snadno zařadit do šatníku?

Móda vždy byla mojí vášní, a i když jsem si během let vytvořila svůj vlastní styl a mám mé oblíbené kousky, na které nedám dopustit, i tak vždy se zvědavostí sleduju nově přicházející módní trendy. A sem tam nějaký zařadím do své obvyklé výbavy. Rok 2024 přináší hned několik příjemných novinek, kterými se může inspirovat každá žena bez ohledu na své tvary.


Martina v džínech, krátkém trenčkotu a s brýlemi v ruce
Trenčkoty (i ty krátké), široké džíny i pastelové barvy jsou trendem letošního roku

Barevné je jaro i celý rok!

Jedním z největších hitů se staly pastelové barvy. Já vítám zajímavý a něžný odstín Peach Fuzz, tělový světle oranžový tón, který byl vyhlášen institutem Pantone barvou roku 2024. Tyto jemné barvy, ať už jde o pastelově žlutou, bledě zelenou nebo světlou růžovou, na mě obecně působí dojmem čistoty, která skvěle zapadá hlavně do jarního šatníku.

Další barvou, po které letos pokukuju, je ledová modrá, neuvěřitelně univerzální odstín, který sluší každému. Ať už jsem si vyzkoušela jednobarevné šaty, které podtrhovaly pas, nebo jsem experimentovala s různými topy, vždy jsem z kombinací chladné modré s ostatními kousky oblečení měla svěží, profesionální pocit.

Zaručenou volbou na přechodové části roku je například kombinace volnějších kalhot s vysokým pasem v nějaké neutrální barvě, bledě modrý top a jeden z populárních lehkých kabátů nebo trenčkotů – béžové modely jsou klasikou, která z módy jen tak nevyjde.


Retro v moderním pojetí

Znovuzrozená móda 90. let navíc umožňuje trochu si pohrát se sportovně elegantním stylem, kam se takto barevné modely neuvěřitelní hodí, převážně co se týká té sportovní části.

S tím souvisí i vzrůstající obliba Preppy stylu a polo triček a košil s límečkem, která opticky prodlužují krk a působí sportovně i elegantně zároveň. Možná někomu ale více sednou třeba pouzdrové sukně, klasické bílé košile, přiléhavé cardigany nebo šedá saka a kalhoty... Tohle všechno inspirace devadesátkami přináší!

Mně ale spíš než retro kousky oslovuje trend tichého luxusu, který se projevuje nenápadnou nápadností spočívající v kvalitních materiálech a jednoduchosti. Patří sem tím pádem modely jako hedvábné košile, svetry z kašmírové vlny, lněné kalhoty nebo vlněné kabáty.

Ty dokonale ladí s velmi výrazným módním prvkem průsvitných a poloprůsvitných modelů, ať už jsou to háčkované, síťovinové či krajkové topy nebo sukně a šaty z lehounkých materiálů.


A co kalhoty?

S trendy typy a střihy kalhot se nám v posledních letech roztrhl pytel. Dlouho byly must-have kouskem Skinny džíny. Posledních pár let však přineslo nejen řadu modelů s vysokým pasem, ale i celou řadu střihových alternativ. Kalhoty se neustále rozšiřovaly a po dlouhé době se začaly objevovat zase i bokové varianty oblíbené tři dekády zpět.

U mě vede minimalistický styl, který se naštěstí nikam nechystá ani letos. Jednoduché kalhoty s vysokým pasem a širšími rovnými nebo mírně se rozšiřujícími nohavicemi v neutrálních barvách, jako je černá a tmavě šedá. Takové kousky se dají nosit úplně ke všemu a sedí dobře i k elegantnějšímu stylu.


Mega tašky v metalických tónech

A nesmím zapomenout ani na doplňky, na kterých se dá snadno vyzkoušet nějaký barevný trend, který bych se v oblečení vynést neodvážila. Letos například letí výrazné metalické odstíny, které jsou jako stvořené nejen pro oscarové outfity hollywoodských hvězd, ale také se dají snadno spojit s trendem velkých tašek a kabelek. Mega tašky v trendy odstínech, jako je zlatá a třpytivá stříbrná, jsou praktické a zvládnou do vzhledu dodat nějaký ten lesk a nádech luxusu. Tak proč to nevyzkoušet?

Móda v roce 2024 z mého pohledu určitě umožňuje spoustu experimentů a nabízí dost možností, jak se vyjádřit a získat dobrý pocit. Naučila jsem se totiž, že nejdůležitější je cítit se ve svém oblečení sebevědomě a příjemně. Móda je pro mě hrou, objevováním a způsobem, jak vyjádřit svou osobnost. A vždy mám na paměti, že nejlepší oblečení je to, ve kterém se cítím dobře!


bottom of page