top of page

Jak se dostat do formy

Začala jsem cvičit. Opět. Už po několikátý. Klasika. :D A pořád si pokládám tu stejnou otázku. Asi jako všichni... Jak se dostat do formy? A hlavně rychle?! Jak se přinutit cvičit? Jak u toho vydržet?


Upřímně, vždycky mám cvičení v takových vlnách. Chvíli mě to hrozně baví a pak na xy měsíců úplně přestanu. A takhle to mám s jakýmkoliv pohybem. Vím, je to škoda, že u ničeho nevydržím, ale tentokrát jsem se hecla. Sehnala jsem si Multisportku, která mi umožní během měsíce chodit nejen do jednoho a totéž fitka, ale můžu navštěvovat i bazény, sauny, nebo jiné pohybové a zdravé aktivity.


Takže jsem si dala předsevzetí, že budu cvičit minimálně do června příštího roku! Ano! Od října.. :D A zatím mi těch 18 dní doopravdy drží. Aktuálně chodím především do Form Factory, protože tu mají skupinové lekce. Nejsem zrovna typ, který by si vymyslel co cvičit na strojích. Většinou před nimi stojím a nechápu na co se který používá.. Ale skupinové lekce mi celé tohle ulehčí. Předcvičuje trenér a vy máte jistotu, že celý trénink budete opravdu makat a neflákat se.. Variant je mraky, ale já mám nejradši ty náročnější lekce, kde cítím, že něco dělám.


Také jsem už navštívila nějaký ten bazén. Jen mám trochu problém, že většinou mi je i normálně v bazénech zima. Voda musí mít aspoň 30 stupňů, aby mi přišla teplá. :D No a letošní zima bude v rámci energetických úspor v bazénech ještě větší než normálně, takže to pro mě nebude úplně to pravé ořechové. Ale kdo ví, třeba si zvyknu i na vodu s 25 stupni...


Co ovšem dělám už přes 3 roky pravidelně je saunování! To miluju a to mi opravdu drží po celou dobu (kromě covidu samozřejmě). Dělám si poctivý saunový rituál, který mi zabere skoro 4 hodiny. Chodím převážně večer na saunové ceremoniály a dělám si taková 3 kolečka.

  1. Nejprve saunový ceremoniál (ten zabere cca 15 min)

  2. Pak vlažná sprcha a ochlazovací bazének (cca 2 - 3 min)

  3. Následně si dávám teplejší sprchu (bývala mi totiž po tom bazénku zima, když jsem následně seděla v chill zóně)

  4. No a nakonec cca 40 min relaxu, kdy se snažím hodně pít čistou neperlivou vodu, přečtu si knížku a tak celkově se hodím do zenu.

Toto celé opakuji 3x.

Nakonec jdu na poslední (tedy 4 ceremoniál) - peelingový, kterým zakončím svůj saunový večer.


K tomu cvičení patří samozřejmě i zdravá výživa. Já bych sice neřekla, že jím nějak nezdravě. Ale přeci jen, mohlo by to být asi i lepší... Doma nevaříme, stále jedeme krabičky (ano, už 2 roky od začátku covidu).

Také mi po covidu bohužel začaly dost padat vlasy, tak jsem si objednala nějaké vlasové doplňky, které mi doporučila kamarádka - od značky Venira. Tak je beru pravidelně a jsem celkem zvědavá, jestli budou mít efekt. Stejně tak, jako si dám ráda nějaké zdravé mlsání v sauně. Protože sice na sladký moc nejsem, ale po sauně mám na nějaký ten cukr vždycky chuť. Nejradši mám sušené mango, to je můj nejoblíbenější mls ze všech a dávám si ho v sauně celkem pravidelně.


Když jsme tak u té pravidelnosti.... Tak se snažím chodit do sauny minimálně 1 někdy i 2x do týdne. A na to cvičení také ideálně 2x týdně. Zatím mi to drží (těch 18 dní :D), tak jsem sama na sebe zvědavá.


A můj tip jak se přemoct a co nejdéle u toho vydržet? Ideálně nad tím moc nepřemýšlet. A taky plánovat - všechno mám zapsané v kalendáři, stejně jako pracovní schůzky! Nepřemýšlet, jestli se mi chce nebo nechce jít.. Jestli jsem nebo nejsem unavená. Prostě to brát jako fakt, že v konkrétní den a konkrétní hodinu jdu prostě cvičit, děj se co děj a nedat si žádný prostor nad přemýšlením, že by se mi nechtělo, nebo že bych to zrušila. TO je asi můj jediný tip, jak se dokopat ke cvičení. Možná jich za ten půl rok budu mít víc, ale to vám asi řeknu až pak.


bottom of page