top of page

Jed je všude! V tobě, ve mně, v nás!

Nejvyspělejší forma lidstva? To jako vážně? Vážně si někdo na tomhle světě myslí, že jsme došli k nějaké osvětě a jsme strašně inteligentní forma vývoje? Mile ráda vám to tady a teď vyvrátím… Nebo aspoň z mého podledu na situaci. Nic pro slabé povahy…

Žádná vyspělá forma života nejsme!

Protože i přesto, že možná máme vyspělou technologii, tak ona nás pomalu zabíjí. Je jedno jestli teď mám na mysli televizi, internet, počítače, díky kterým máme sice neustálý přehled o dění ve světě (pokud opomineme možnost, že se nám dostává pouze toho co si politici a ostatní „vyšší“ hodnosti přejí a na všem ostatním je těžká cenzura), ale zároveň nás to pomalu a jistě obírá o čas. O ten drahocený čas, který tady na světě máme. Ten, který místo toho abychom byli s přáteli a rodinou, místo toho abychom poznávali svět nebo se učili a zdokonalovali v něčem novém, tak sedíme u těchto „vyspělých technologií“ a dobrovolně si necháváme brát to, co je nám nejbližší. Náš život.

Bunda – Levi’s // kalhoty – Edit Fashion // Boty – Nike (typ M2K Tekno)


Nebo mám na mysli umývání našeho domova chemií za pocitem „čistého“ a nezávadného bytu. Když vlastně nikdo neví co v té chemii je. Tak jo, super. Umyju podlahu savem, ale co když je to savo škodlivější, než ta špína samotná? Co když ten jar, kterým myjete nádobí je ve skutečnosti největší svinstvo (slyšela jsem teď o videu, kde se týpek omylem umyl jarem a celej se kompletně dost brutálně osypal). TO není varování?! A když se nad tím zamyslíme, tak logicky něco, co nalijeme do odpadu aby to vyčistilo roury a po celé lahvičce jsou obří varovné texty upozorňující na nebezpečí a máte pocit, že pokud se toho dotknete, tak vám sleze i nehet na noze, tak to asi není nic moc dobrého. A teď si představte, že ta voda a tahle „zázračná“ tekutina jde do vody. Do té, která se sice nějak vyčistí (nikdo z nás neví jak moc) a pak se hezky vrátí do oběhu, kde ji vesele pijeme, vaříme z ní, myjeme nádobí ze kterého pak jíme, atd..

Dobrovolně konzumujeme chemií vyhnanou zeleninu, penicilinem napíchaná kuřata a ryby, které plavou v (už skoro) kontaminovaném moři… Nebude nic divného když za pár let budeme jíst lososy, ze kterých museli nejdřív vyndat kousky plastových odpadků. A to všechno vlastně proto, protože si nechceme připlatit za „kvalitnější“ a „mírumilovnější“ potraviny.

Abychom ušetřili peníze, za které si půjdeme koupit trička do korporátních obchodů viz Primark, kde jsme strašně nadšení ze slevy „vše za 1euro“. Koupíme jich tak hned 5 (co kdyby náhodou) a pak je po roce vyhodíme, protože jsme je neměli na sobě. Nebo zjistíme, že pouští tolik barvy a po vyprání začne páchnout tak, že smrdí celá pračka (Jo fakt! Moje vlastní zkušenost.. Dlouho mi trvalo, než jsem zjistila z čeho mi prádlo po vyprání smrdí a ne voní zatuchlinou a zbytek pračky taky), že logicky to musí být víc škodlivé než krabička cigaret (protože i malé dítě ví, že kůže je největší orgán přes který se nám do těla dostává stejné množství látek, jako jakýmkoli jiným otvorem).

Na základě toho se ani nezamyslíme nad tím, že někde támhle v Asii to šijí za nekřesťanských podmínek rodiče a možná i děti, kteří sami nemají možná ani boty. Pak s veselým úsměvem na tváři ty trička nosíme a vytahujeme se, jak levně jsme je pořídili.

Možná jednou za rok přispějeme na Unicef a s dobrým pocitem v duši, jak jsme šlechetní a jaký dobrý skutek jsme udělali, jdeme klidně spát…

Stejně tak je dost směšná představa myslet si, že jsme natolik vyspělý, že si ničíme vlastní půdu pod nohama. Ať je to zaplavování planety odpadkama u kterých děláme, že se nás netýkají a zároveň se tváříme, že přeci třídit plast stačí. Dobrovolně zabijíme sami sebe, uvolňováním škodlivých látek do vzduchu, které ničí klima a my se pak strašně divíme, kde se berou ty přírodní katastrofy. (A pak ukazujeme například na kuřáky, že nám i sobě kazí zdraví a že je kouření strašně špatný.) Samozřejmě, nějaké jsou přirozené, ale spousta z nich je jen odpoveď na náš přístup k planetě.

Vážně tohle považujeme za „nejvyšší“ formu lidského vývoje? ANO…..

Kalhoty a bunda – Levi’s // Boty – DKNY


bottom of page