top of page

Poctivý zimní kabát na míru

Taky jste si někdy koupili v konfekci kabát a pak vám v něm byla zima? Divili jste se, že ostatní nosí tenké (zimní) kabáty a přesto nevypadají, že by jim byla zima? Proč se vyplatí nechat si ušít kabát na míru, nebo zajít do sekáče radši, než ho koupit v běžné konfekci? Provedu vás tvorbou kabátu na míru, který mi šije šikovná česká návrhářka TAM-ARA.

Kabát od TAM-ARA
Kabát od TAM-ARA

Dřív bylo naprosto normální, že se na kabát šetřilo a ve skříni tak viselo jen pár poctivých kousků, které ženy hrdě nosily spoustu dalších let. A i když se o udržitelnosti a podpoře lokálních značek dnes bavit nechci, tak to nemůžeme opominout. :)


Jaký je tedy rozdíl mezi kabátem na míru a kabátem z konfekce a proč do toho jít?

  1. Můžete si vybrat materiál i střih, jaký se vám líbí - bez kompromisů.

  2. Délka, ramena i střih vám bude díky tomu sedět a slušet (tedy v případě, že vám kabát ušijí šikovné ručičky, jako jsou třeba Tamařiny).

  3. Kvalitní materiály (poctivý kašmír, 100% vlna, mohér popřípadě jejich vzájemná směs) vás zahřejí a narozdíl od směsi a umělých vláken se v nich ani nepotíte, ani nemrznete.

  4. Klasický minimalistický kabát v neutrálních barvách vynosíte na nespočet různých událostí i v běžných dnech, protože je to neumírající klasika.

  5. Budete z něj mít radost spoustu let, protože k němu budete mít úplně jiný citový vztah, než k "obyčejnému kabátu", kterých vyjelo z továrny další statisíce.

  6. Ve finále ušetříte, protože je to základ šatníku a i když je počáteční investice vyšší, tak takový kvalitní kabát budete mít na spoustu let.


Jak probíhal celý proces tvorby?


Nejprve jsem si hledala na Instagramu inspiraci na různé střihy a barvy, které mě zaujaly.

To jsem dělala třeba měsíc a vždy jsem si je ukládala do složky "kabát", abych je měla na jednom místě. Když jsem si ujasnila trochu bližší představu, ukázala jsem je Tamaře.

Moje představa byla - dlouhý, minimalistický, černý a teplý kabát z příjemného materiálu ve kterém mi bude opravdu teplo i v mrazech. Vybraly jsme spolu několik obrázků, které jsme se shodly, že by mi slušely a i přestože měly nějaké rozdílné detaily (klopy, kapsy, pásek i šířku) my (nebo spíš Tami :D ) jsme si díky tomu udělaly představu o délce i hlavním střihu.


Pak vzniknul první prototyp.

Z bílé obyčejné látky ušila návrh kabátu na kterém jsme zjistily, že někde je moc volný, jinde naopak moc úzký. Vzala jsem si schválně hodně teplý svetr, abych věděla, že se pak do kabátu ne/vejdu i s ním. Také jsme na něm zkoušely různé klopy (malé, velké, špičaté i kulaté) a taky kapsy, jestli nejsou moc nízko, nebo vysoko, jestli bych jich chtěla víc, popřípadě jiné.

Zjistily jsme, že se budou muset udělat nějaké větší úpravy nejen střihu, ale i detailů. Díky prvnímu prototypu jsem si už dokázala mnohem víc zhmotnit svou představu o tom, jak chci aby vypadal.


Výběr látek byla největší radost i starost.

TAM-ARA má hodně krásných vzorků i vzorů různých látek, a když je jedna krásnější než druhá a všechny jsou kvalitní, krásné a příjemné, tak se těžko rozhoduje. :) Tolik barev, tlouštěk, chlupatých i hladkých, vlněných nebo kašmírových.. Přišla jsem si trochu jako v Popelce, když Dora jela s macechou na nákup do města, protože tam Vincka nemohly nechat jet přeci samotného, aby vybíral látky a šperky na plet. :)

Já to měla malinko lehčí v tom, že jsem věděla, že chci čistě černý. Sice jsem se dívala (z praktického hlediska kvůli Kryšpínkovo chlupům :D) i na nějaké lehce melírované/tmavě šedé, ale nakonec jsem zůstala u klasické černé. Moje těžké rozhodování přišlo ve chvíli kdy jsem chtěla trochu tlustší látku (jsem fakt zmrzlina) a TAM-ARA objednala nové černé vzorky - 2 ze 100% kašmíru a 2 ze 100% vlny. Rozhodnout se mezi černou a černou je prostě boj. Nakonec to vyhrál jeden z těch 2 kašmírů (vybrala jsem ten levnější protože jsem v tom nepoznala moc rozdíl) a na podšívku jsme se shodly na černém maskáči! Máme obě rády, když je v tom oblečení nějaký jemný fór, který tomu dá šťávu a mladistvost.

Prototyp číslo 2.

Při druhé zkoušce jsme měly nový prototyp, který mi už sednul jak s říká "jako prdel na hrnec". Naprosto boží! Rukávy, kapsy i klopy už byly vyladěné, délka zůstala stejná a trochu jsme rozšířily střih "sukně". Nebylo potřeba nic měnit ani upravovat. Jediné co jsme ještě řešily bylo, zda přidáme nějaké viditelné kapsy, nebo kabát necháme minimalistický tak jak je - tato varianta vyhrála a kapsy budou jen schované z boku.

Prototyp od TAM-ARA
Prototyp od TAM-ARA

Když byl ušitý kabát definitivně, ještě jsme ladily s Tami výšku kapes, které jsem potřebovala malinko posunout výš. Nakonec ještě pevnější poutko - protože já věším často kabát za poutko (ne vždy je možnost ramínka).


Finální předání už bylo naprosto perfektní!

Jsem nadšená! Látka je úžasná, maskáčová podšívka dodává šmrnc a celý kabát je naprosto perfektní! Bála jsem se, že kvůli celkem pocitově tenké látce v něm bude zima, ale Tami mě ujišťovala, že v kašmíru určitě ne - a měla pravdu. Měla jsem ho včera v mínus 6 stupních a bylo mi opravdu teplo! Samozřejmě záleží i na tom, zda máte kvalitní oblečení i pod kabátem (vlněný svetr, tílko a roláček to jistí). Také zda fouká nebo ne, to pak trochu profoukne (pořád je to látka a né plast), ale pokud jen hezky mrzne a sem tam běžně zafouká, tak mi bylo vyloženě teploučko!


No je krásný, posuďte sami! Proto se vyplatí našetřit a nechat si ušít kabát přesně podle vaší představy, materiálu i střihu.


A pokud přeci jen nemáte možnost nechat si kabát ušít na míru, doporučuji sledovat různé Vintage obchody a sekáče, protože když budete mít štěstí, tak máte šanci najít i tam kvalitní kabát za pár korun. Ale opravdu si dejte pozor na složení, protože na materiálu hodně záleží!


Kabát TAM-ARA // Džíny Levi's // Boty Dr.Martens // Pásek Gucci // Kabelka Bottega Veneta // Svetr Arket
Kabát TAM-ARA // Džíny Levi's // Boty Dr.Martens // Pásek Gucci // Kabelka Bottega Veneta // Svetr Arket

bottom of page