top of page
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Blogger Icon
  • Black Facebook Icon

Každý rok, jeden kousek na míru

Slowfashion je v mým životě už nějakou dobu a tak jsem se rozhodla, že si nechám ušít každý rok, jeden kousek na míru. Jednak tím podpořím nějakého českého tvůrce a jednak mám k takovému kousku úplně jiný vztah, když jsem u celého procesu zrození. Zkuste to taky! U takového kousku máte jistotu, že vám bude sedět, slušet, že bude z látky, která vám je příjemná a hlavně uvidíte, jak se vám tvoří před očima.



Tentokrát jsem si vybrala, že bych ráda vlastnila letní, černé, minimalistické šaty z hedvábí. Takové, které budu moct nosit běžně každý den k teniskám, ale i na slavnostní večer k lodičkám. Naprosto multifunkční šaty, které budou lehké a vzdušné, když budou tropy, ale zároveň když si pod ně vezmu teplejší tílko, tak je budu moci mít třeba v zimě na ples.


Jak to celé začalo?

A protože mě už před rokem oslovila milá Mária, která má svojí značku Majoranka a zaměřuje se také na udržitelnost a často různé kousky oblečení upravuje a přešívá, nebo vymýšlí multifunkční oblečení, také se mi líbila její práce a tak jsem věděla, od koho si tentokrát nechat šaty ušít.


Celý postup od výběru látky až po poslední schůzku

Hned jsme si už na první schůzce i lidsky sedly (to je také důležité :) a vymyslely, co by nám oboum dávalo smysl. Navrhla jsem tedy ty zmíněné šaty. Jí se líbily a brzy na to jsme vyrazily společně do galantérií, abych s vybrala vhodnou látku. Já miluji hedvábí a protože měly být šaty hlavně na léto, tak byla volba jasná. Bohužel v moc galantériích velký výběr hedvábí nemají (a černého už tuplem ne). Nakonec jsme uspěly až v Evi látky, kde mají naprosto fantastické látky a já byla nadšená. Vybraly jsme tedy hodně lehké, ale né průhledné černé hedvábí (připomínající trochu krepák).


O střihu šatů jsem měla jasno, vybrala jsem si ho podle předlohy z Instagramu. Mária si mě jen přeměřila a brzy se pustila do práce, je strašně rychlá, takže už velmi brzy (asi po týdnu) mi psala, že mám přijít na první zkoušku. Tam jsme společně doladily detaily jako zúžení, zvolnění, rukávy nebo celkovou délku. No a na druhém setkání jsme jen zkusily, jestli mi sedí v pohodě a já si šatičky nesla domů.


Byla jsem naprosto nadšená, jak šikovně dokázala ušít přesně podle mé představy a přání šaty na míru a ještě takovou rychlostí. Bohužel počasí mi nepřálo a tak jsem je mohla poprvé vynést až skoro po měsíci (což byl pro mě docela challenge, vydržet se na ně jen dívat :D )


No a posuďte sami, že se jí náramně povedly? Takže kdo váháte, jestli si nechat něco ušít, tak vám jednoznačně říkám ANO! www.majoranka.com :)



bottom of page