top of page

Kožich

Kožich. Nejkontroverznější oblečení. Pravý, nebo levý? Vrchol nevkusu nebo luxusu? Pro někoho pokrytectví, pro někoho vražda, pro někoho sběratelský kousek. Každému se po vyslovení slova „kožich“ vybaví něco jiného. Co se tedy vybaví mně a jaký mám názor na celou tuthle velmi diskutovanou věc?

Asi jste si všimli, že si zastávám slowfashion, snažím se o udržitelnou módu, víc přemýšlím co si pořizuji a hlavně zda to opravdu potřebuji, jak velký dopad to bude mít na naší planetu a každým rokem se v tomto směru zlepšuji. Jenže nalijme si čistého vína. Ne vždy to jde a tlak společnosti, módy a i našeho stále se měnícího vkusu, občas cloumá s naším chtíčem. Chceme toho víc, neustále potřebujeme držet krok s módou a to co nám ještě před rokem připadalo HOT, trendy a must have, je po roce kus hadru ve skříni, nad kterým kroutíme hlavou, jak je možný, že jsme to minulý rok tolik potřebovali.

Ale teď už k těm kožichům…

Zpátky do minulosti…

Když se podíváme zpátky do minulosti, kožichy byly především jako „zbytkový“ materiál ze zvířete, které se snědlo a následně se lidé snažili využít a zpracovat veškeré jeho části, taky samozřejmě potřebovali něco co je zahřeje. Samozřejmě po etické stránce bylo tohle nejideálnější. Koloběh života, neplýtvání a přírodní materiál, který nijak neškodí planetě….

Přeskočíme pár století a kožichy se staly znakem luxusu. Bylo to něco, co chtěla mít ve skříni každá žena. Nesmrtelný, luxusní, kožich, ve kterém bylo nejen teplo, ale i co se módy týče, tak to byl uznávaný kousek v šatníku. Byl na (téměř) celý život a občas si ho ženy v rodině půjčovaly nebo dědily. I kdyby těch kožichů tehdy měly 5, unosily je. Staraly se o ně a nosily je s grácií.

Po dalších sto letech (nyní), je názor na kožichy velmi radikálně rozdělen. Na jedné straně slyšíte zbrojení proti kožichům, kožešinovým farmám a opovržené pohledy. Na té druhé jsou lidé, kteří kožich a kožešinu stále vnímají jako kousek luxusu, něco, co nemá každý. Chtějí to, milují to a chtějí toho víc! Mají ve své skříni chlupaté vesty, čepice v 10 barvách s bambulí z chlupů, „liščí“ ocásky na kabelkách a berou kožich jako běžnou a normální věc ve svém šatníku a nezajímá je, proč ten kožich stojí jen 3000kč. Jsou šťastní, že je levný a tak si ho koupí rovnou ve 3 barvách.

Ani jeden z těchto pohledů se mi nelíbí a nezastávám ho! ANI JEDEN!

A teď jeden příběh…..

Minulý rok jsem si v Amsterdamu na trhu pořídila chlupatou kabelku z kravské kůže…. Měla jsem z ní radost, podpořila jsem místního farmáře, který využil každou část zvířete od masa po kůži. Vyráběl kabelku sám. Mají rodinnou farmu, kde chovají krávy, které celý život běhají na zelené louce. Když přijde jejich čas, udělají to rychle a protože se zvíře živilo přirozeně a zdravě, mělo dostatečný výběh a nebylo vystresované, tak je maso v BIO kvalitě a kůže je kvalitní a nepoškozená. Farmář tak může využít celé zvíře a nemusí jedny krávy chovat na kůži a druhé zvlášť na maso. Jak velký je ten rozdíl v přístupu k životu… V porovnání s těmi dětmi a lidmi co šijí v Číně, se zvířaty z velkochovů, kteří svůj život stráví v odporných podmínkách, kdy je každému jedno, jestli jsou mezi nimi mrtvé kusy, nebo mají zlomená křídla a kdy do nich dávají chemii pro rychlý růst… Hned co jsem to dala na IG, přišla mi ne moc hezká zpráva od jedné slečny, jestli je pravá… Od slečny, která jedla maso, nosila kožené boty a kabelky z konfekce a nad kosmetikou jestli je, nebo není testovaná na zvířatech, také nepřemýšlela. V mých očích, je tohle vrchol pokrytectví level 10000… Když si tu kabelku vezmu, dějí se 2 věci, buď mi ji lidé chválí, nebo na ní opovrženě zírají a ptají se, zda je pravá. A to jen proto, že je chlupatá. Když si vezmu kožené boty, nebo jakoukoliv jinou kabelku, nikdy, NIKDY se mě na to nikdo nezeptá…

Řeč je o této kabelce…


Jak to teda vidím já?….

Člověk by měl přemýšlet. A i když (nebo možná právě protože) kopu za zdravou planetu, nějak mi uniká myšlenka lidí hlásajících se k umělým kožichům z konfekce. Jasně. Není to sice ze zvířete, takže u toho nikdo neumřel, ale pokud jíte maso, mléčné výrobky, používáte testovanou kosmetiku, nosíte kožené boty a kabelky, tak je to naprosto totéž… Nějak mi uniká pointa, proč vám zrovna TEN kožichy vadí. Vždyť to všechno je stejně morbidní a hnusný…

Umělý kožich?!Samozřejmě toto se netýká veganů u kterých chápu pohled na etickou stránku a pokud jsou to lidé, zajímající se o planetu, věřím, že si zjišťují kde co nakupují, odkud to pochází a celý jejich život a smýšlení je zaměřeno na zdravou planetu a hlavně nezabíjení živých tvorů. Ale jinak moc nechápu to honosení umělých kožichů z konfekce, kde si člověk za sezónu pořídí 4, kvůli módě, aby měl pro jistotu každý v jiné barvě a pak uráží nošení těch pravých.Dopad na planetu to má ve finále možná horší… Náročná výroba, nelidské podmínky, škodlivá barviva, budoucí likvidace, krátkodobá doba kdy je to trendy, atd…

Jsem pro zakázání kožešinových farem!Pro zakázání chování zvířat speciálně kvůli našim rozmazleným chtíčům. Nepotřebujeme liščí ocásky na kabelky! Ani bambulky na čepici z norka! (Tohle jsem bohužel před 10 lety ještě nevěděla, takže jednu ve skříni mám…Teď už ji kvůli změny postoji nevyhodím, na hory se hodí, ale už bych si nic takového nepořídila.)Ale na druhou stranu nechápu, proč by měl být někdo odsuzovaný za to, že si pořídí kožich z králíka, který je ušitý z kůží od farmářů, kteří je prodávají jako zbytkový materiál. Výkup kůže je naprosto běžná praxe. To mi přijde tisíckrát lepší, než uměný kožich z konfekce, který šijí děti v Číně, za nelidskou mzdu a v příšerných podmínkách…

A jak je to tedy s kožešinou?

Pokud se nezajímáte a nevíte odkud kůže/kožich pochází a jdete nakupovat do konfekce, nebo na internetu. Nenechejte se zmást slovy „ta kůže byla z králíka, který se snědl“, tohle většinou uslyšíte od lidí, prodávající levné kožešinové produkty na internetu a mají to jako obhajobu, byť kolikrát sami netuší odkud kožich je. Ve většině případů to je tak, (v konfekcích a řetězových obchodech) že kožešina se nebere z jednoho a toho stejného tvora, který pak vy sníte! Kdyby šlo například o králíky, tak v masové výrobě má ten králík na maso kvůli podmínkám ve kterých je chovají tak špatnou srst, že by se nedala použít na krásný fashion kožich! Proto se chovají zvlášť na maso a zvlášť na srst, kde jsou zase dopovaný speciálníma vitamínama aby ta srst byla krásná. A to je zlo! Kožešinové farmy bych v tomto směru zakázala určite.

Jak můžete vidět, tento kýč letošní zimy je z pravých kožichů, z nejmenovaného obchodu s botami, kde mají pouze konfekční značky. Tady si můžete být téměř jisti, že kdybyste věděli za jakých podmínek kožešinu získali, asi byste si to nekoupili… A o výrobě celého produktu ani nemluvím….


Ideální stav…

Zachovala bych vysokou cenu kožichu. Taky máte mít ve skříni jeden. Vážit si ho a nosit ho s úctou. Starat se o něj. Měl by stát taky dost peněz, vždyť výroba je dost nákladná. Měli byste si zjistit odkud je, kdo ho šije, kde ho šije a odkud je kůže. Nebo si ho můžete nechat na zakázku vyrobit a mít tak jistotu o „etickém“ kožichu. A pokud ne, tak běžte do sekáče, prolezte skříně babiček… Jako jsem to úplnou náhodou udělala já.

Na toto téma je tisíc názorů a budu moc ráda, když mi tady napíšete i tan váš.

bottom of page