top of page

Podvodné e-maily

S podvodnými e-maily se roztrhl pytel. Samozřejmě pokud máte přehled o svých platbách, tak je opravdu nepravděpodobné, že byste někde nějaký dluh měli, ale může se stát, že v tom takový přehled nemáte a tak vás podobný e-mail může na první pohled zaskočit.


Za poslední týden mi podobné e-maily přišly už dva a musím říct, že na první pohled by to člověka mohlo i celkem vyděsit, dokonce se občas vydávají i za velké korporáty a používají jejich logo (spořitelny či operátorů).


Na co si dát tedy pozor u podvodných e-mailů?

Zkontrolujte e-mailovou adresu odesílatele. Zpravidla působí už sama o sobě podezřele například nějak takto - dominikajytbfxmkroupa@hislult.com nebo webformresidential@t-mobile.cz


Hlavně neotevírejte žádné přiložené přílohy, které se tváří jako doklad. Jsou plné virů, které vám mohou počítač poškodit.


Neodesílejte zpět žádné zprávy ani nikam nevolejte (pokud je třeba uvedené telefonní číslo, že jim máte zavolat zpět), jsou to placené služby, které by vás mohly stát i tisíce korun.


A především nic neplaťte! Kdyby to byl opravdový dluh od opravdové společnosti, tak vás kontaktují jiným způsobem a NIKDY ne přes e-mail!


Tady máte ukázku jednoho z podvodných e-mailů, které vám mohou přijít.


Stejně tak na mě nedávno vyskočila na internetu celkem "dobře" propracovaná podvodná "výhra" o nový telefon, která vystupovala pod záštitou T-mobile, že jsem x tý zákazník, využívající internet a tak vyhrávám (my opravdu máme od T-mobile pevný internet), takže to na první pohled vypadalo celkem důvěryhodně a věřím, že by jim na to někdo mohl skočit.

Vše jsem screenovala a obratem obratem poslala T-mobile, aby o tom věděli a své zákazníky na to upozornili.

Stejně jako u e-mailů, na nic tam nikdy neklikejte, nevolejte, neposílejte, nestahujte a neodesílejte žádné peníze!

bottom of page