top of page

Přechod z Wordpressu na Wix

Slíbila jsem článek zaměřený na přechod a přesunu mého webu z Wordpressu na Wix. Jak to celé probíhalo a jestli bych vám to doporučila? Přijdete o vybudované SEO? A jaké jsou ne/výhody Wixu? Mám Wix už skoro 2 měsíce a tak si myslím, že je správný čas na pořádnou recenzi.


V první řadě mám radost, že jsem konečně po víc než dvou letech změnila šablonu blogu, která se mi fakt nelíbila, ořezávala mi samovolně a nehezky úvodní fotky a hlavně stejně neplnila funkci, kvůli které jsem ji tenkrát kupovala - pohyblivé fotky z Instagramu.

Bohužel jsem jsem se k tomu celou dobu neměla, jiné šablony se mi ani nelíbily a ani nejsem tak IT schopná, abych se do toho pustila sama.


Jak to tedy začalo?


Narazila jsem na Wix a zdarma si zkusila jen tak ze srandy vytvořit vlastní šablonu. Zjistila jsem, že je to nejvíc easy peasy a chvíli (tak 2 dny mezi svátky) jsem si s tím hrála, upravovala ji a zamilovala se do nového vzhledu podle sebe! Upřímně, ani vývojáři mi nedokázali dát přesně to, co jsem po nich chtěla - například Coming soon page podle mého náčrtu mi tvrdili, že nejde udělat a hle (!!) já si to na Wixu zvládla udělat za 2hodinky sama... A zadara!


Takže jsem se zamilovala do vzhledu a jednoduchého ovládání, které znamená - nikoho se o nic neprosit (jsem perfekcionista a co můžu, to si radši vždycky udělám sama) a už bylo z 90% vymalováno.

Věděla jsem, že chci prostě z toho příšerně složitýho a pro mě nevyhovujícího Wordpressu fakt pryč. Můj šikovný IT Guru mi pomohl s přesunem domény, článků a ukázal jak přesměrovat URL staré adresy. Zbytek jsem si dělala sama a můžu říct, že jsem teď se vzhledem Marblogu fakt spokojená a doufám, že i vy.


Výhody Wixu

Největší výhodou je jednoznačně ta celková manipulace. Můžete být snad i největší idiot na světě a stejně si s tím poradíte raz dva. Všechno je v češtině, uživatelsky snadné a tak stačí dát tomu šanci, chvíli si s tím pohrát a nepotřebujete k tomu nikoho dalšího.


Hned v závěsu je skvělé, kolik funkcí a pluginů Wix nabízí. A jak snadno je tam přidáte. Od registrace čtenářů, přes Before/After, registrační formuláře a mnooooho dalšího.


Velká výhoda je také úprava rozlišení webu na telefonu.

Většinou to máte všude automatické a vy osobně to nijak neovlivníte, když se vám text rozhodí, tak máte prostě smůlu. Ale na Wixu ne, tady si můžete/musíte snadno přepnut na mobilní vzhled a doupravit si tak různé věci, aniž by se vám to zase naopak rozhodilo na webové stránce.



Další velká výhoda je, že pokud chcete, můžete si vytvořit také snadno svůj vlastní e-mail - ten já nechala u mého původního IT Guru, protože s tím jsem spoko a dělat s ním nic nemusím.


Také tolik důležité SEO je na Wix velmi snadné a pomůže vám s tím lehká nápověda a průvodce celým procesem.


Pokud chcete upravovat články na blog z mobilu, musíte si stáhnout Wix aplikaci, ale pak už to není nic těžkého. A máte tak snadno k dispozici úpravu článků kdekoliv a kdykoliv.


Také e-shop který si můžete přidat do webu je placený, ale velmi snadný. Můžete tak mít všechno na jedné webové stránce a velmi snadno to spravovat.


Upozornění či zprávy, které vám napíší návštěvníci webu přes formuláře či chat tak vám přijde upozornění nejen na mail, ale i do samotného Wix, kde to funguje jako chat na běžných sociálních sítích.


Nevýhody Wixu

Největší nevýhoda je, že pokud chcete svou vlastní doménu, musíte si zaplatit roční službu. Není to nijak finančně náročné, ale štve mě, že se to musí zaplatit na celý rok dopředu a ne po měsíci. Já vychytala nějakou slevovou akci mezi Vánočními svátky a tak mě to vyšlo na slušné peníze.


Trochu náročné, ale ne nemožné, bylo zmíněné převedení článků z Wordpressu na Wix, abych neztratila roky budované SEO.

Jak na to?

  1. Nejdřív se články musí přesunout na nový web - tedy na Wix. Když se tak stane, musíte každý jednotlivý článek přesměrovat ze staré URL na novou.

  2. Když jste přihlášení ve Wix tak na horní liště do "Hledej" zadejte "Správa Přesměrování 301" a klikněte na to první - "Nastavení SEO".

  3. Někde v druhé polovině této stránky máte tabulku "Správa přesměrování 301".

  4. Vždy musíte kliknout na malý modrý text "Vložit manuálně" a až do nově otevřené tabulky lze přidávat tyto vaše konkrétní odkazy.

  5. Další problém je, že Wix si z vašich nadpisů tvoří automaticky URL a tudíž pokud máte v nadpisech háčky a čárky vytvoří z nich paskvil jako je v obrázku níže.

  6. Musíte tedy nejprve u takových článků upravit ručně novou cílovou URL adresu a až poté ji přidat sem do toho přesměrování...

Takže je to opravdu piplačka a bohužel jinak to udělat nejde, pokud nechcete přijít o SEO.


Další nevýhoda je, že na blogu při psaní příspěvků nefunguje nic jako "Odvolat akci", nebo "zpět" tudíž, když si omylem smažete kus textu, máte smůlu - tedy pokud nejsem blbá a není to jen někde chytře ukryté. To jsem teda myslela, že už párkrát vyletím z kůže...


Také si dejte pozor, pokud si zvolíte úpravu nějaké přednastavené šablony a její písmo bude defaultně nastaveno na kompletně celém webu a nebude se to dát změnit najednou. Bude prostě na každém tlačítku a naprosto všude. Pokud to tedy nebude české písmo (s diakritikou), tak budete muset během tvorby webu upravovat každý-každičký kousek webu na vámi jiné zvolené jiné písmo. Což je trochu zbytečně zdlouhavá práce.


Ale i přes těchto pár drobností, jsem s Wixem opravdu hodně spokojená a myslím, že budoucích x let, už nikam jinam nepůjdu. :)



bottom of page