top of page

Šetrná a protialergenní domácnost

Ekologická domácnost je u nás doma už několikátým rokem. Přes práh mi nesmí žádná chemie nejen na tělo, ale ani na praní, mytí nádobí a ostatní čistící prostředky. Všechno musí být přírodní! No a protože letos doma bojujeme s michalovou alergií víc než jindy zapojila jsem do toho hned několik nových pomocníků.

Aromadifuzér a moje zákoutí
Aromadifuzér a moje zákoutí

Kdo mě sledujete pravidelně, tak asi víte, že poslední dobou bojujeme s prachem a chlupama a k tomu je Michal těžký alergik, který to má letos ještě horší než obvykle...


Takže první krok byla výměna sedačky. Potřebovali jsme materiál, který je snadný na údržbu a nedrží se na něm tolik bordelu, chlupu a prachu a půjde snadno luxovat.


Druhý krok je robotický vysavač s funkcí vytírání, protože upřímně nestíháme a ani nechceme každý den být otroky uklízení, takže momentálně čekáme na robotický vysavač, aby nám s úklidem průběžně pomáhal. Samozřejmě je v plánu i sušička a nová lepší pračka a zřejmě i čistička vzduchu, ale na to všechno musíme postupně.


Jako další věc, kterou jsme už nutně potřebovali je aromadifuzér, po kterém jsem koukala téměř od Vánoc, ale nebyla schopná se rozhodnout, který chci pořídit. Je jich totiž tolik druhů.. Různé velikosti, funkce, druhy i materiály, že jsem to pořád odkládala a odkládala. A proč ho tolik potřebujeme?

Protože zaprvé zvlhčuje vzduch, takže by se nám tady mohlo lépe dýchat. Také se do něj přidávají olejíčky, které nejenže byt hezky provoní, ale dle složení pomáhají třeba ničit bakterie, nebo uvolňovat dýchací cesty, zklidňovat organismus před spaním nebo naopak povzbuzovat při práci!

Proto když jsem teď mohla využít spolupráce s Nuspring, tak jsem hned věděla, že přesně aromadifuzér potřebuji! Ostatně dívala jsem se tam u nich na něj už několikrát.

Nakonec jsem si tedy vybrala bílý keramický ultrazvukový difuzér v jednoduchém designu, který má funkci automatického vypnutí a svítí různými barvami (buď je mění, nebo může jen jednou z barev, nebo můžete osvětlení úplně vypnout). Vypouští páru pomocí ultrazvuku, takže vodu a olejíčky nepřipaluje a stačí přidat opravdu pár kapiček a nám krásně a jemně voní celý byt.


Olejíčky jsem vybrala od Nobilis Tilia vůně lemongras a eukalypt. Byla to taková jistota, protože obě vůně znám, ale určitě plánuji dokoupit víc druhů, abych si to mohla střídat podle potřeby.

Jestli to má nějaký efekt na michalovo alergii nemůžu zatím moc ohodnotit, protože ho máme jen týden, ale já z něj mám velkou radost a jede u nás každý den.

Olejíčky Lemongras a Eukalypt
Olejíčky Lemongras a Eukalypt

No a pak samozřejmě je pro mě důležité i šetrné čištění domácnosti... Obecně nám nesmí přes práh žádná chemie ani plastové nádobí a pomůcky na úklid, naštěstí to už i naše okolí pochopilo, za což jsem ráda a nedostáváme žádné neekologické dárečky. :)


Například místo klasických houbiček se snažíme používat dřevěné pomůcky. Kartáč na mytí nádobí, ke kterému byl nejdřív Michal hrozně skeptický a vyloženě to odmítal používat, ale pak jednoho dne došly houbičky a jemu nic jiného nezbylo. Nakonec si to tak zamiloval, že když jsme naopak museli vyhodit tohle, tak ho to vyloženě štvalo a měl radost, když jsem to objednala znovu. Spolu s tím používáme kokosový kartáč na zeleninu (který nám slouží spíš jako drátěnka na hodně znečištěné nádobí). Obě pomůcky mají výměnné hlavice, takže když doslouží tak koupíme a vyměníme pouze tu část, která je už zničená. No a protože moje nová karafa má tak úzké hrdlo, že se do ní nic nedostane, tak jsem potřebovala i šetrný kartáč na lahve.

Ekologické a přírodní pomůcky na nádobí
Ekologické a přírodní pomůcky na nádobí

No a pak samozřejmě jsou důležité čistící prostředky. Tentokrát jsem vybrala extrémně šetrný prací gel, který se hodí i na vyvařování ložního prádla a ručníků, takže vám pak doplním info do starého článku zaměřeném na praní a test pracích prostředků, který jsem vám psala minule.

Šetrný a přírodní prací gel Sonet
Šetrný a přírodní prací gel Sonet

*Článek je ve spolupráci s milovaným EKOobchůdkem Nuspring.

bottom of page