top of page

Berlín

Město hojně navštěvované turisty, obsáhlé o rozdílné národnosti, extravagantního a mladého módního stylu a známé, né moc hezké historie. Jak všichni víme, je to hlavní město Německa, zasaženo 2. světovou válkou a nyní nejen díky tomu, velmi oblíbené turisty. Také je to město určené především pro mladé a to nejen na poznání jeho kultury, párty, ale i ke studiu.

Když jsme se s kamarádkou rozhodly, že Berlín prostě musíme navštívit, tak jsme sehnaly ještě 2 kamarádky a asi za týden vyrazily. Berlín je od Prahy asi 4-5h jízdy autem, takže jsme vyrazily směrem na Drážďany, které jsme minuly a zachvíli už byly v Berlíně. Tenkrát byla polovina Listopadu, takže už nebylo moc teplo, spíš sychravo a zima. Přesně takové počasí, jaké se mi vybaví, když se řekne Berlín. Nooo a taky si asi umíte představit 4 holky = narvaný kufr ?

Jelikož jsme tam nikdy předtím nebyly a Berlín je dost roztahaný co se památek týče, tak jsme přes Airbnb.com našly ubytování v ulici Elberfelder straße (což je na konci Tiergarten parku), ale blízko Reichstagu (parlamentu). Tato část Berlína je klidnější a příjemná, je tam hodně zeleně a blízkost parku určitě ocení místní obyvatelé. Je pravda, že nebýt tam autem, asi bychom jezdily do centra trochu dýl (troufla bych si odhadnout, že asi jako z Černého mostu do centra Prahy). Kousek od našeho baráku (k našemu zděšení) byla věznice… Takže kulturní vložka, jak se patří…

K plánování naší cesty používám aplikaci Travel Sygic. Vy si vyberete vše co chcete vidět a pak si rozdělíte místa do dnů tak, aby Vám to co nejlépe navazovalo, neboť aplikace pak sama navrhne cestu kudy jít, abyste nic nevnechali. Také doporučuji ISIC kartu, platí téměř vše a máte značné slevy na vstupech.

A teď už k jednotlivým památkám, které určitě nevynechtejte:

Berlínský parlament – Reichstag

Je to obrovská a velmi mohutná stavba s průhlednou kopulí, která slouží jako vyhlídka. Nejlepší je, se přes internet přihlásit na prohlídku a vyřídit si to tak dopředu již v Čr, vyhnete se tak obrovským frontám, které tam jsou snad pořád. Máte na výběr několik možností, co vše chcete vidět. My jsme šly pouze do kopule, ze které uvidíte na celý Berlín. Dostanete průvodce, kde si můžete navolit světový jazyk a když pomalu stoupáte nahoru, tak Vám do sluchátek povídají přesně o tom, na co se zrovna díváte. Prohlídka je ZDARMA.

DSC_0408.JPG

Braniborská brána – Brandenburg Gate

Jelikož je hned vedle parlamentu, tak jsme to vzaly dohromady. Nejhezčí je večer, krásně do zlata osvícená. Náměstí je olemované nejdražšími hotely a byl to jediný moment, kdy jsme vlezly do Berlínského metra (abychom měly porovnání s tím Pražským – naše určitě vede ?).

DSC_0509

Berlínská katedrála

Další den, jsme šly směrem centrum a tohle byla první zastávka, šly jsme sice kolem Státní opery, ale ta se opravovala, takže ani z venku jsme toho moc neviděly. Dovnitř do Berlínské katedrály jsme se dostaly na ISIC, se slevou. Přirovnala bych to k novějšímu chrámu sv.Víta. Je to poměrně veliké a zajímavé. Uvidíte tam i zdobené rakve. Stojí za to jít dovnitř a celé to projít. (zdržení je tak na 30min ani ne).

DSC_0476.JPG

Alexander platz

Místo nákupů a turistů. Uprostřed se hoností Berlínská televizní věž na kterou jsem se bohužel nedostala (holkám se nahoru nechtělo a kdo by chodil sám, že jo ?). V příští návštěvě si ji, ale ujít nenechám (kecám, byla jsem tam od té doby znovu a stejně sem tam nebyla ? , tak třeba příště…., ale doteď si to vyčítám). Na Alexanderplatz jsme se zdržely asi půlku celého dne, neboť je tam Primark ve kterém (asi jak všude jinde) bylo milion lidí. Vedle jsou hned další dva obchodní domy = jeden jako náš MY (tenhle typ obchoďáků já miluju, takže to bylo něco pro mě) na Národní třídě a druhý klasický obchoďák. V tom co byl jako náš MY jsem si koupila kabelku od Hugo Bosse (v porovnání s českými cenami se to nedalo srovnat, takže jsem jí tam nemohla přece nechat). Doporučuji ho projít a hledat a hledat (něco se tam určitě najde).

018d01ea1fb417b430af34dda86f376325fd8552e2.jpg

Holocaust memorial

Silný zážitek… Památník tvoří necelých 3000 betonových kvádrů, které jsou rozdílné ve výšce a dá se mezi nimi chodit. Je veřejně přístupný a stojí za to ho vidět. S přicházejícím šerem, památník dostává tu správnou atmosféru. Pod ním se nachází přístupné muzeum, které archivuje hodně věcí souvisejících s holocaustem (bohužel jsme tam byly večer a už bylo zavřeno).

IMG_6604

Berlínská zeď

Bohužel nám ten den pršelo, takže jsme nechtěly procházet daleko tam a zpátky. Je to sice na druhé straně Berlína, ale stojí za to tam dojet. Je pomalovaná a barevná, určitě Vás zaujme spousta obrázků. Po Berlínské zdi jsme přejely přes řeku a Oberbaumbrücke a hledaly jsme nějaké restaurace na oběd. Tahle strana Berlína byla uplně jiná než ta „naše“… Protože nejen budovy, ale i životní úroveň se zdála o dost horší. Bylo to, jak když přejedete do jiného města… Také restaurace buď nebraly karty nebo nebyla WiFi nebo nějaká jiná komplikace… A tak jsme se sebraly a jely zpátky do centra. #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Židovské muzeum

Doporučuji ISIC, protože sleva je téměř 50%. Můžete si půjčit sluchátka ve Vámi vybraném jazyce (ten český tam není). Muzeum je zajímavé, ale na to jak se o něm mluví, mě to trochu zklamalo. V porovnání s Budapešťským muzeem Teroru, se to nedá srovnat. Je pravda, že Berlínské je hodně zaměřeno na Židy a vše kolem nich, spíš než na válku. My jsme čekaly, že část věnovaná válce bude obsáhlejší. To je tak 30% z celého muzea. Byly tam 3 silné zážitky, ale to je vše. Jeden byl z venkovní zahrady, kde jsou betonové kvádry a pokud mezi nimi chodíte, zdá se Vám, že máte závrať. Mělo by to ve Vás vyvolat stejný pocit, jako měli ti, co se snažili utéct. Další silný zážitek je, když vejdete do obrovské šedivé místnosti, kde je chlad a zima a ve výšce je jen jedno jediné okénko díky kterému tam jde světlo. Poslední takto silný zážitek byl z místa, kde chodíte po 10 000 železných hlavách a když na ně stoupáte, vydávají zvuk, který vydávaly boty bachařů, opatřený železným okováním podrážek. #gallery-2 { margin: auto; } #gallery-2 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-2 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-2 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Sony center

Kdo má rád moderní techniku, světýlka a mrakodrapy, tak by ho neměl vynechat. Je to pár vysokých skleněných budov, které mají spojenou střechu (ale můžete bez omezení chodit po tím), tato střecha pomalu mění barvy. Bohužel k našemu zjištění, když sme tam minule jeli s Kubou a bylo snad něco po půlnoci a oni ho zhasli ?. Takže pokud ho chcete vidět v plné kráse, stihněte to za tmy, ale do půlnoci. Můžete tam jít do kina a nebo si dát Starbucks. Hned vedle něj je „chodník slávy“, my ovšem většinu jmen nikdy neslyšely… #gallery-3 { margin: auto; } #gallery-3 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-3 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-3 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

bottom of page