top of page

Beskydy

Před pár týdny jsme byli v Beskydech. Byla to moje první návštěva a musím říct, že jsem si to maximálně užila! Byli jsme tam s partou našich kamarádů se kterými jezdíme už skoro pravidelně a já jsem za tu naší mini tradici strašně ráda. :) Vždycky jsem chtěla mít partu přátel se kterými budeme na silvestra, budeme slavit společné narozeniny a sem tam vyrazíme na nějakou dovču.

Tipy, kam na výlety v Beskydech
Tipy, kam na výlety v Beskydech

Tami vybrala díky Amazing places super chalupu, která byla skoro nová a mohli do ní i naši chlupatí miláčci.

Jak to tak na chalupách bývá, bála jsem se, že tam bude zima. Vzala jsem si tedy s sebou nejen teplé chlupaté ponožky od krásného projektu Ponožky od babičky, ale také celkem teplé a pohodlné věci na doma.

Krb a Ponožky od babičky
Krb a Ponožky od babičky

Celý prodloužený víkend jsem na chatě strávila v mikině od české značky Ellka Lounge, která je měkoučká, heboučká a teploučká a taky má kapucu (protože to je pro mě naprostý základ dobré mikiny) a naštěstí se na ní ani moc nedrží chlupy od Kryšpínka. :) Je tak pohodlná, že bych docela ocenila i stejné tepláky - Elko? Taková měkká mikča s kapucí je skvělá i jako vánoční dárek - to jen takový malý tip pro vás. :)

Nakonec tam bylo teploučko, tak některé extra teplé věci nebyly ani potřeba. A díky (nejen) krásnému krbu se celý prostor rychle vyhřál a my po večerech hrály společenské hry, rochnili se ve vířivce a pili víno (nebo slivovicu). :D A pak samozřejmě do ranních hodin trsali.

Počasí nám vyšlo moc hezký, svítilo dokonce i sluníčko, ale nebudu lhát, zima už docela byla. Take termo-prádlo, čepice, šála a rukavice byly jasnou volbou. Dokonce jsem si vzala i krém na ruce, který během roku obvykle nepoužívám, pokud nemám záděrky nebo tak. Ale na hory si ho beru vždycky. Pokud jsem v Praze a chci si namazat ruce, tak používám tenhle Byredo krásně voní po stejně jmenné vůni, kterou používám také právě v zimních měsících. Ale na hory si beru nějaký víc obyčejný (který zrovna doma máme). Míša trpí na suché ruce mnohem víc, takže jich doma máme celkem dost.

Byredo krém na ruce
Byredo krém na ruce

Vyrazili jsme také na 2 výlety. Vybrali jsme takové klasické, které byste v Beskydech neměli vynechat a to Pustevny a skanzen Valašské muzeum v přírodě.


Pustevny jsou krásná procházka, kam si přijedete autem až na hřeben (parkovné stojí 150 kč) a můžete se vydat na cca 4 km procházku k soše Radegasta nebo na panoramatickou Stezku Valašska (" vkorunách stromů) se skleněným koncem. Ta stála asi 270 kč/os, takže to jsme si rozmysleli a vydali se pozdravit Radegasta. Výhledy cestou jsou krásné a na konci vás čeká i dřevěná kaple a sousoší s Cyrila a Metoděje. Určitě se na Pustevnách zastavte v barevných útulnách/domečkách Libušín a Maměnka, hlavně v restauraci, která je nejen nádherná díky interiéru, ale i skvěle vaří a ceny jsou celkem v pohodě.


Skanzen Rožnov pod Radhoštěm - Valašské muzeum vás zavede do konce devatenáctého století, kde uvidíte nejen původní obydlí, ale také třeba "hotel", hospodu, historický kosetl a hřbitov a mnoho dalšího. Celý je rozdělen na 3 okruhy a my bohužel nestihli ani jeden celý, protože jsme si to nechali na den odjezdu a už jsme toho opravdu moc nestihli. Určitě se sem chceme vrátit, protože jsme byli nadšení a moc se nám to líbilo. Je tu i tradiční restaurace, ale z té jsme nebyli tak nadšení jako z Libušína nebo U Janíka.


Valašská hospoda U Janíka - to je restaurace panečku! Tu prostě MUSÍTE navštívit, jestli sem někdy pojedete! Je to tradiční valašská hospůdka, personál je naprosto zlatý a o tom obrovském a vynikajícím jídle za skvělé ceny ani nemluvím! Nejradši bychom jinam nechodili - nemít to tak daleko od naší chalupy. :)


bottom of page