top of page

Boj proti černým tečkám

Aktualizováno: 27. 3. 2023

Boj proti černým tečkám je řekla bych tak trochu nekonečný boj.. Je to celoživotní boj, nebo aspoň v mém případě. Klasicky jimi trpí hlavně takzvaná T zóna (tedy čelo, nos a brada). Já osobně je mám nejvíce na nose a jeho okolí a pak pod spodním rtem u koutků rtů. Každá pleť je má, patří to k ní a je to přirozená věc, ale samozřejmě nikdo z nás je nemá rád a všichni se jich chceme na dobro zbavit. Jak na to a co pomáhá mě?


Přípravky na černé tečky dělá snad každá firma v různých podobách produktů. Od masek, přes mýdla, čisticí pomůcky, krémy, séra, atd.. I já jich doma pár mám. :D Vyzkoušela jsem všechno možný a spíš než že by mi pomohl jeden zázračný produkt jde o kombinaci vyhovující péče o pleť a hlavně pravidelné čištění. A bohužel i jejich manuální odstranění. Což má také svá přísná pravidla! Pleť musí být vyčistěná, ideálně póry otevřít v páře či sauně a hlavně je pak opravdu jemně odstranit čistou pomůckou, abyste si nepoškodili i pleť. No a samozřejmě k tomu patří i peeling.


Peeling si dělím jednou týdně. Protože pleti pomůže zbavit se staré kůže a "mrtvé" vrstvy, aby pak přípravky na pleť lépe fungovaly. Také se díky peelingu viditelně "ošoupou" právě zmíněné černé tečky, které se pak zmenší na únosnou velikost. :D S exofilačními prostředky byste měli být opatrní a jemní, abyste si pleť nepodráždili. Vždy čtěte doporučení, protože každá značka a každý produkt je založen na jiných složkách a funguje jiným způsobem, proto i před kombinací s produkty z vaší rutiny je fajn to zkoušet postupně, třeba nejprve jen na menších plochách obličeje, než se ujistíte, že vám nedělá neplechu. Já jsem si tohle vyzkoušela už několikrát a nejednou se mi stalo, že jsem se osypala nebo mě začal pálit celý obličej po použití silnějšího a ostřejšího peelingu a po následném nanesení produktu, který obsahoval asi silnější a agresivnější složky, které na "odhalenou" pleť po peelingu prostě byly už moc. Totéž byste neměli používat po peelingu retinol, atd. Tak na to pozor. :)

Peeling od značky Aesop je přírodní a obsahuje sušené lístky
Peeling od značky Aesop je přírodní a obsahuje sušené lístky

Stejně tak jako pozor na ultrazvukovou špachtli, která je sice skvělá, když jí používá zkušená kosmetička, ale lajk si s ní může opravdu hodně zničit pleť. Několikrát jsem již přemýšlela i nad vakuovým čističem pleti, který vám póry vzduchem "vytahuje". Ale upřímně, nikdo z mého okolí ho nemá, abych zjistila, zda doopravdy funguje a případně jakou značku vybrat, protože jich je mnoho.


Ale nebudu lhát, nejvíc se mi stejně vyplatilo hlavně pleť pravidelně čistit. A to nejen přípravky na problematickou pleť, ale především pomocí foreo kartáčku, který pleť vyčistí důkladně a zbaví jí všech nečistot. Jsem takový fanatik do Forea, že mám rovnou 3 :D .. Jedno úplně mini cestovní balení, které až se vybije, tak se vyhodí, pak mám Luna play smart 2, ten je skvělý kvůli hloubkové analýze pleti, kterou vám udělá, ale také velikostně bych řekla tak akorát i na cestování i na doma. A pak na doma mám Luna 3 a ten bych zase řekla, že je už sice zbytečně veliký, ale zase narozdíl od jiných typů si vyberete tloušťku "štětinek" dle vaší pleti. Já mám ten fialový na citlivou pleť a je úplně hedvábně jemňoulinký.

Foreo čisticí kartáčky na pleť
Foreo čisticí kartáčky na pleť

A jaký je tedy závěr? Černých teček se nikdy trvale nezbavíme, ale můžeme je minimalizovat pravidelným čištěním, exofilací pleti a hlavně správnou a pravidelnou denní rutinou s vhodnými přípravky, které naší pleti svědčí a vyhovují. Produkty zapojujeme do denní rutiny postupně a pomalu, aby si pleť nejprve zvykla a nereagovala podrážděně.

bottom of page