top of page

Co je nutné nezapomenout při cestě do USA

Jaké věci opravdu nesmíte zapomenout, pokud jedete do USA? Všechny tyto věci si hlavně vyřiďte s předstihem a zkontrolujte si důkladně jejich platnost, nebo vám to může způsobit při cestě a na dovolené nehezké komplikace!


První věc je samozřejmě cestovní pas.

Musí to být biometrický (elektronický) cestovní pas! Bez toho vás do USA nepustí.

Také nezapomeňte, že váš pas musí být platný ještě minimálně 6 měsíců po vašem návratu domů (tedy do ČR). Pokud nebude, může to být důvodem, zamítnutí vaší žádosti o Esta (viz níže).


Občanský průkaz.

Vyplňujete ho v ESTA a je tedy nutné vzít si ho také.


Řidičský průkaz

Nezapomeňte mít platný řidičský průkaz, pokud chcete v USA řídit.


Mezinárodní řidičský průkaz

Pokud chcete v USA řídit, je nutné, abyste k běžnému řidičskému průkazu měli i tento mezinárodní průkaz. Po nás ho sice nikdo nechtěl, ani v půjčovně, ale jistota je jistota a zákony v USA bych radši nepokoušela...

Zažádat o něj můžete na obecním úřadu s rozšířenou působností a budete potřebovat: klasickou průkazkovou fotografii (35x45), váš řidičský průkaz a 50 kč. Žádost o vydání mezinárodního řidičského průkazu si můžete předem vyplnit doma. Vydají vám ho většinou na počkání.

Je platný jen rok.


ESTA

Pokud žádáte o novou ESTU, ujistěte se, že má váš pas dostatečně dlouhou dobu platnosti.

Platnost ESTA automaticky končí s platností vašeho pasu nebo od vydání na následující 2 roky.


Pokud letíte do USA znovu (a ESTA vám platí třeba z dovolené z minulého roku), tak vám bude stačit.

Ujistěte se, že bude ESTA platná při vstupu do USA (například pokud je vaše ESTA platná do 1.5.2020 a vy letíte na dovolenou od 25.4.2020 do 15.5.2020, tak vám bude stačit.)

Pokud ovšem letíte na delší dobu, než je pár týdnů, nebo vám stará Esta končí pár dní před příletem do USA, udělejte si raději Estu novou, nic moc to nestojí a vám to ušetří nervy. :)


Žádost o ESTA si vyplňte zde, jsou to oficiální stránky a bude vás to stát kolem 300 kč, také si v pravém horním rohu můžete přepnout na češtinu.

Dejte si pozor a v žádném případě si nesjednávejte Estu někde jinde, nebo přes jiné stránky!!! Často se jedná o podvodníky nebo pouze zprostředkovatele, kteří vám to pěkně tučně naúčtují.


Kartička pojištění a cestovní pojištění

Nezapomeňte si vyřídit cestovní pojištění při cestě do USA. Je to jedna z opravdu nezbytných věcí, která by se vám mohla nehezky vymstít - všichni doktoři a veškeré léčebné výlohy jsou tam neskutečně drahé a tak se opravdu vyplatí pojištění nepodcenit.

Také tam pravdivě uveďte, zda jedete dělat nějaké adrenalinové sporty a podobně, protože by vám v případě takové nehody nic nevyplatili.


Já si dělám pojištění vždy o 1-2 dny déle, protože člověk nikdy neví, zda nebude muset pobyt prodloužit či třeba nebude mít letadlo zpoždění.

Na pojištění opravdu nešetřím, snažím se zaměřit se na vysoké léčebné výlohy, pojištění zavazadel i odpovědnost za škodu. Také si vždy vybírám ověřené pojišťovny buď mojí zdravotní pojišťovnu nebo Allianz či AXA.


Pokud nevíte, kde a jaké pojištění si sjednat, můžete si nabídky porovnat například ve srovnávači - porovnej24.


Moje doporučení

Kromě toho, abyste si doklady hlídali jak oko v hlavě, je dobré mít je někde okopírované v případě, že by vám byly odcizeny nebo jste o ně z nějakého důvodu přišly.

Také mějte někde stranou napsaná nouzová telefonní čísla na vaše rodinné příslušníky, banku, či pojišťovnu kvůli cestovnímu pojištění.



bottom of page