top of page

Jak na zdravé a upravené nehty

Mám pro vás pár tipů, které bych doporučila všem, aby měli zdravé nehty i v případě jejich extrémní křehkosti, třepení nehtů či tvorbě záděr. Proč nepoužívat kovový pilníky a jaký je rozdíl mezi gellakem a shellakem?

Olejíček Jericho a Shellac
Olejíček Jericho a Shellac

Osobně jsem nikdy velký problém s nehty neměla. Samozřejmě stejně jako vlasy velmi rychle odráží celkový zdravotní stav člověka a tak když mám horší období, jsou trochu křehčí než obvykle. Nikdy jsem si nehty nekousala, ani neměla velké záděry, což si myslím, že je jeden z hlavních důvodů, jak mít na první pohled nehty hezké.


Ohledně záděr si myslím, že jde hlavně o nedostatek určitých vitamínů či minerálů v těle a proto je dobré zkusit to hlavně nejprve vyřešit touto cestou. Samozřejmě vám s jejich zahojením pomůžou kvalitní krémy na ruce a pravidelná péče. Já si na krémy na ruce až tak moc nepotrpím, ale například krémy na ruce od mojí oblíbené přírodní biodynamické kosmetiky dieNikolai (s nejvyšší možnou certifikací Demeter) jsou skvělé.


Když přejdeme k nehtům jako takovým, základem je nehty si nekousat!


Starat se pravidelně o kůžičku kolem nehtů, která se NIKDY nestřihá, netrhá, ani nijak jinak násilně "nemorduje". Ideální je, použít vždy speciální pečující sérum nebo olejíček pro zdravou kůžičku a jen jí jemně opečovat či zatlačit. Já jsem si oblíbila olejíček od mé již několik let známé značky Jericho, která obsahuje minerály z mrtvého moře.


Nehty nikdy nepilujeme kovovým pilníkem! Mnohem lepší jsou pěnové pilníky. Já osobně už jiné nepoužívám, protože jsou měkké a již se mi za ta léta osvědčily. Pořizuju si je od značky Diva & Nice Cosmetics, kde prodávají sadu pilníků s různou tvrdostí a ještě k tomu jsou ecofriendly! :)

Nezapomeňte: Vždy nehty pilujeme pouze jedním směrem, abychom nepodpořili jejich třepení.


Pokud trpíte na křehké a lehce se lámající nehty, myslím, že by vám mohl skvěle pomoct shellac. Já osobně používám už roky CND Shellac, který se mi osvědčil zatím nejvíc.

CND Shellac
CND Shellac

Není to gelový lak na nehty, který se pak musí zpilovat a tím ty nehty ještě zničit a ztenčit. Shellac používám už dobrých 8 let a jsem s ním maximálně spokojená. Zapéká se v UV peci stejným způsobem, jako gelový lak. Celý proces funguje úplně stejně, až na jeho odstraňování. Žádné zpilovávání, ani sloupávání, kdy se vám většinou spolu s lakem sloupne i kousek zdravého nehtu. Shellac se sundavá tím způsobem, že si koupíte speciální (acetonový) odlakovač, navlhčíte kousek vatového tamponku a přiložíte ho na nehet, který obalíte do alobalu a necháte cca 5 min působit.

Shellac se na nehtu jakoby rozpadne (připomíná mi to popraskanou zem při velkém suchu) a vy ty zbytky jednoduše z nehtu pomocí jakékoliv pomůcky (dřevěné, plastové či kovové tupé špachtle, případně i nehtu) snadno a neagresivně sundáte.

Nehet tak nepřijde o žádnou ze svých vrstev a zůstane zachován v jeho původní kvalitě. Díky několika nalakovaným vrstvám, které jsou zapečené UV lampou vám nehet zpevní a tak snadno po pár týdnech docílíte i mnohem delší délky i v případě velmi křehkých nehtů.


Důvod, proč nepoužívám obyčejný lak je i ten, že nemám čas a nebaví mě si nehty lakovat každé 3 dny. "Zapečené" nehty mi vydrží kolikrát i 3 týdny, což je pro mě naprosto skvělý!


Pokud vás baví vše kolem nehtů, doporučuji sledovat IG profil nailestet_akademie, který sdílí zajímavosti a tipy na krásné nehty!


Speciální odlakovač na Shellac
Speciální odlakovač na Shellac


bottom of page