top of page

Jak se zbavit jizev po akné

Akné je velmi často boj na celý život. Nejenže vás provází celou pubertu, dospívání, rannou dospělost, ale často i dospělost třeba během PMS nebo s výkyvem hormonálních změn. Kdyby pupínky vznikly a zase "odešly" bylo by to ještě snesitelné. Ale bohužel velmi často zanechají na pleti trvalé jizvičky, nebo hyperpigmentaci. Sama mám s tím trápení celý můj život a ani s přibývajícími roky nemohu říct, že se něco závratně zlepšilo.


Jak můžete jizvičkám předcházet?


Pokud se vám akné vytvoří, neměli byste ho samozřejmě mačkat - ale upřímně, kdo to nikdy neporušil? Jenže to je samozřejmě obrovská chyba.... Právě mačkání je často důvod toho, proč se vám tvoří jizvy po akné.. Stejně tak pokud se vám udělá velký červený pupen a nahromadí se vám tam velké množství pigmentu, neměli byste s tím chodit na sluníčko, nebo vám z toho zůstane hnědá skvrna. Z mé vlastní zkušenosti vím, že ta skvrna později během zimních měsíců zmizí, ale bohužel mám (především na zádech a ramenou) i takové, které mi tam stále zůstávají... :(


Měli byste si pleť poctivě 2x denně čistit, já osobně jsem si oblíbila černé tuhé mýdlo s rostlinným uhlím. To dělá s mou pletí skoro zázraky!


No a samozřejmě je důležité používat vhodnou kosmetiku určenou právě na akné, abyste mu předcházeli. Mně osobně vyhovují různé olejíčky, například vždy když se mi zhorší pleť používám tento CBD Star - ale samozřejmě záleží, komu co sedí. Chce to pomalu a citlivě zkoušet, co sedne vám.


Pokud ani toto nezabere a vy se potýkáte se závažnější formou akné, navštivte dermatologa, který vám pomůže a zvolí produkty vhodné na lokální postižená místa.


Jak se zbavit jizviček po akné, když už nějaké máte?

Doma můžete používat vhodnou kosmetiku, která pomáhá a podporuje obnovu kůže a její rychlejší regeneraci jako například vitamin C, retinol, niacinamid a další jim podobné složky. Vždy zkoušejte pomalu a postupně tyto produkty do své rutiny zapojovat, protože ne vždy vám mohou okamžitě sednout, často je to delší proces zvykání si na nový produkt. Já miluju produkty s vitaminem C a bakuchiolem (což je přírodní alternativa k retinolu).

Hlavně pak nezapomeňte používat vhodný SPF!! Protože byste si mohli víc ublížit než pomoci.


Také je perfektní pravidelná masáž pleti a je jedno, zda zvolíte facejogu, masážní pomůcku guasha či faceroller, neboj jiné masážní pomůcky.


Můžete samozřejmě zajít na laser, jenže z toho mám já osobně celkem respekt. Slyšela jsem několik případů, kdy právě laser vytvořil pigmentové skvrny a protože na to trpím a máme to dědičné, tak si s ním nechci zahrávat i na úkor toho, že mi jizvičky někde zůstanou.




bottom of page