top of page

Mljet - cesta

Jak probíhá cesta na Mljet? Kolik času vám zabere a kolik nás to celé stálo? Mám pro vás tipy na ubytování a jídlo v Záhřebu. Ale také informace, jak probíhali kontroly na hranicích, kde vyplníte vstupní dotazník, kde koupíte dálniční známky, jak je to s Bosnou a Hercegovinou i jak ne/funguje trajekt na ostrov.


Na trajektu

Cesta z Prahy na mljet má 1200 km a zabere vám cca 19h (když počítám i zastávky na záchod, jídlo, protažení, trajekt nebo kontroly a mýtné). My jsme jeli přes České Budějovice, což je sice trochu dražší cesta, ale zase je rychlá a vyhnete se D1...a to chceš! Jediné kolony byly na hraničních kontrolách a nebo u Benešova...


Dálniční poplatky a cesty na dálnici

Ceny berte spíš orientačně, přesné ceny si už nepamatuji. :)

Kupovali jsme Rakouskou (2 měsíční cca 30 eur) i Slovinskou (měsíční cca 30 eur) na České benzínce, ale jde to i online - jen musíte počítat s tím, že chvíli trvá, než vám přijdou do schránky a platí až za několik x dní.

Také se na téhle cestě platí tunely v Rakousku (cca 15 euro za oba - jeden směr cesty).

A v Chorvatsku se platí jejich dálnice - to vždycky přijedete k takovému "přechodu" vezmete si lísteček a na sjezdu z dané dálnice ho vložíte do automatu a uhradíte cenu (keš i kartou). Dálnice A2 (cca 50 kun) a A1 (cca 230 kun).

V Chorvatsku na dálnicích mají tyhle čupr benzínky, kde se i dost dobře najíte (saláty, polévky i teplá jídla na váhu)

Tankovali jsme mojí cca 50l nádrž:

Cestu tam - v Praze, doplňovali ji na českých hranicích a také na konci Rakouska a s tím pak dojeli až do Bosny a Hercegoviny, kde je benzín nejlevnější. Ale jeli jsme ekonomicky a moje auto poměrně málo žere.

Cestou zpátky - opět plnou v Bosně a Hercegovině a pak jsme tankovali až v Rakousku.

Ve Slovinsku je benzín nejdražší.

Levná benzínka v Bosně a Hercegovině přímo na hlavní cestě

Kontroly

Cestou tam nás kontrolovali pouze na hranicích Slovinsko/Chorvatsko (jinde to bylo v pohodě) - zde jsou hodinové fronty i v noci stejně jako když jsem byla malá... No hrozný! My tam stáli "jen" asi 40 min v noci a po zkontrolováni OP hned věděli, že máme jet do Pomena (vesnice našeho hotelu na Mljetu), protože jsme měli vyplněný dotazník pro vstup do Chorvatska, dost možná jsme si tím zkrátili čekání.

Na hranicích Bosna a Hercegovina nám také kontrolovali OP - tam je totiž vstup možný pouze pro transfer - přejet BaH trvá asi tak 30 min.

Cestou zpátky jsme sjeli v Chorvatsku z dálnice a jeli přes jiný přechod (Velika Varnica), abychom se vyhnuli hodinovým frontám, to nám jen mrkli na OP a jeli jsme. Na hranicích Slovinsko/Rakousko měřili všem kromě Čechů (možná náhoda) teplotu.

Přechod Velika Varnica

Trajekt

Prapratno < - > Sobra jezdí jen 4x za den! Takže doporučuju být tam alespoň hodinu s předstihem. Časy najdete zde. A cestou z Mljetu (Sobra) časy změnili a trajekt tedy nejede v 10, ale ve 12!!! Taky počítejte s tím, že si lístek na trajekt musíte koupit na místě v okénku - bez něj vás na trajekt nepustí (nejde to zakoupi online a ani až na trajektu).

Cena trajektu cca 150 kun (za běžné auto a 2 osoby).

Při čekání na trajekt v Prapratno si můžete sednout do kavárny s hnusným záchodem, ale hezkým výhledem!

Ubytování a jídlo cestou


Záhřeb

Kvůli délce jsme cestu rozdělili na 2 dny s přespáním v Záhřebu a oboje ubytování vyšlo na stejnou cenu za noc - 2000 Kč pro 2.

Cestou tam jsme vybírali Garden Hotel, upřímně nebyl špatný, ale ani dobrý. A na fotkách vypadal mnohem lépe než ve skutečnosti, ale zase na tu jednu noc to šlo.

Cestou zpátky jsme vybrali B&B Concept - což není klasický hotel, ale něco jako "hotel v činžáku", tohle bylo naprosto skvělý! Moderní a opravdu prostorný čistý pokoj s koupelnou a velkou společnou terasou s druhým pokojem. Snídaně byly sice menší, ale obsahovaly vše! Jen parkování se připlácelo + 10 eur za noc, ale aspoň jsme měli celé auto hlídané ve vnitrobloku.

Parkování v Záhřebu si vždy zaplaťte, protože hned vedle nás dostal řidič pokutu, za nezaplacené/propadlé parkování.

Kousek od tohoto ubytování je Italská restaurace Canzona, kde nám uvařili i ve 21:40 a měli výborné boloňské špagety a bílé víno!

Canzona
Garden Hotel - recepce

Stavěli jsme na jídlo cestou tam v Linci - to bylo nic moc. A cestou domů v Graz (Štýrský Hradec) a dali si celkem dobré thajské jídlo v restauraci Pad Thai.

Upřímně.. Mljet je krásný, ale ta cesta už tolik ne. A taky to vyjde celé dost draho (benzín, ubytování v Záhřebu, mýtné, atd.).. Řidiči řídí jak prasata (nejhůř na Mljetu a v Čechách!) a my jsme se doma shodli, že příště bychom jednoznačně radši letěli do Dubrovníku a tam si půjčili auto, protože tohle už po 4 neabsolvuji! :D A to bych řekla, že jsme oba velmi schopní řidiči a něco už máme naježděno..

bottom of page