top of page

Procházka po Malé straně

Když jste rozený Pražák, znáte skoro každou uličku v historickém centru. Často vás s každou takovou uličkou pojí nějaká vzpomínka, zážitek, nebo příběh. Já Prahu miluju a když je krásné počasí už od základky se ráda chodím procházet sama. Sem tam si sednu na lavičku a koukám na Vltavu. Sem tam si zalezu do kavárny, kterou zrovna potkám cestou a v nejlepším případě jsem v ní ještě nikdy nebyla. Nebo se jen tak courám a hledám cesty, které si už nepamatuji, nebo jsem tam nikdy nebyla.

Dneska jsem se zrovna ocitla na Malé straně. A bez auta. A ještě k tomu svítilo sluníčko a bylo v rámci možností hezky teplo. A dokonce jsem měla hodinku a něco volného času, než mi začne další schůzka. Tak jsem si řekla, že se projdu. Místo původního plánu, který zahrnoval práci na notebooku v nejbližší možné kavárně. Taková procházka na čerstvém vzduchu a ještě když svítí sluníčko, to se mi nepodařilo ani nepamatuji.. A v aktuální situaci mi přesně tohle přijde vhod, abych se odreagovala od aktuálního dění..


Vyrazila jsem nejprve na schody směrem k Pražskému hradu. Byly totiž úplně prázdný a to se jen tak nevidí. Využila jsem situace a nafotila si pár fotek. Nikdo nikde nebyl, takže jsem neměla žádnou překážku a fotila o sto šet. Ale pak jsem se rozhodla, že si vyrazím spíš k vodě. Miluju koukat z téhle strany na Národní divadlo a stověžatou Prahu. Cestou jsem minula i mou oblíbenou Valdštejnskou zahradu a Národní galerii Valdštejnská zahrada.

Moje první kroky vedly směrem k Cihelně. Tam najdete krásný areál, kde nebývá moc lidí (v mém případě vůbec nikdo) a je tam úžasný výhled na Karlův most. Bylo tak krásně, že jsem prakticky 30 minut jen stála opřená o zeď a koukala se a slunila se. Občas okolo projel nějaký převozník. Občas nějaká velká loď. Koukala jsem se na kačenky, racky a holubi. Kousek vedle je také Nejužší ulička v Praze, takže pokud tu budete, nezapomeňte jí také projít.

Když půjdete stále podél vody, podejdete Karlův most a dostanete se až do mého oblíbeného parku Kampa. Tam jsou i legendární sochy minim a lavičky podél zdi, kde máte dokonalý výhled na Národní divadlo i Karlův most. Já jsem sem na základní škole potají utíkala z tancování, když se mnou lomcovala puberta. :D Od té doby je tohle moje místo a hrozně ráda tu vysedávám a jen koukám na vodu.

Další kroky pak můžete směřovat buď zpátky na Karlův most, nebo na Malostranské náměstí, případně projít celý park a směřovat své cesty třeba na blízký Petřín, kde všichni vítají první jarní dny. I já se už nemůžu dočkat jara, letošní deprese bylo až až. A jak můžete vidět, vytáhla jsem i své sezónní jarní vůně. Tahle je Lemon Island od Ateliér Cologne, která je ideální do kabelky, takže jí nosím vždycky s sebou, když mám po Praze nějaké schůzky.



bottom of page