top of page

Test po/opalovacích přírodních krémů

Jak jsem vám už slíbila, sepsala jsem vám test přírodních opalovacích krémů. Proč přírodních? Protože chemie sama o sobě není žádné terno a v kombinaci s vodou a slunečními paprsky vám může akorát uškodit. Vybírala jsem záměrně různé faktory, protože vzhledem k mému světlému fototypu používám ze začátku a přes poledne nejsilnější a pak k večeru ubírám, abych se taky malinko opálila. :)


Věděli jste, že třeba rozdíl mezi SPF 30 a SPF 50 je jen spousta chemie navíc, ale ochrana je pouze o 1-3 % větší?

Takže SPF 30 bohatě stačí a v ideálním případě je stejně nejlepší se sluníčku až tak moc nevystavovat. Ale ochrana je samozřejmě důležitá i ve stínu, takže proto jsem se rozhodla, že letos chci najít opravdu adekvátní ochranu před slunečním zářením, která bude zároveň šetrná k naší pokožce, ale i přírodě (protože víte, jak moc škodí opalovací krémy třeba moři?)

Třeba takový Oxybenzon (který je používaný v běžných opalovacích krémech) narušuje působení hormonů a škodí moři a jeho obyvatelům tak moc, že od roku 2021 bude dokonce zakázán na plážích Havaje i Panenských ostrovů, kde je vymírání korálových útesů naprosto alarmující. Ale on neškodí jen v moři, ale dokonce i v našich rybnících a řekách, kam se dostal také právě z opalovacích krémů, nebo čističek odpadních vod...


A já si prostě myslím, že do přírody nepatří nic, co není z přírody, takže jsem se začala rozhlížet po přírodních alternativách i v této kosmetické oblasti.


Nejsilnější krém, který jsem si před létem pořídila je Butterbean Organics Simple SPF30 a je vhodný i pro děti a na celé tělo (zkusila jsem ho i na obličej a světe div se, žádné akné ani alergie - třikrát hurá!), je totiž i pro ekzematiky a suroviny jsou z ekologického zemědělství. Píší, že nezanechává bílý film, ale to není pravda - bílý film přeci jen zanechává (je totiž dost hutný), ale dá se to přežít. Jeho cena je sice celkem vysoká (když si člověk uvědomí, jak je lahvička malá), ale ta kvalita je opravdu znát a my ho tady teď používáme denně a pořád ho je dost.

Pak jsem vybrala opalovací krém SPF 20 z Ecce Vita, který má takové malé hrudečky, pro jemnou masáž kůže. Ochranu splňuje a příjemně voní, ze začátku byla konzistence rozdělená na "vodu" a krém, ale po několika použitích se to spojilo a je moc příjemný. Pro někoho může působit mastně, ale mě vyhovuje.

Sháněla jsem i nižší faktory (na podvečer a pozdní odpoledne, kdy nehrozí spálení, ale člověk je stejně sluníčku vystaven) od přírodních značek, ale moc jich nebylo. Objevila jsem tedy na Notino značku Lovea.

Vzala jsem mléko SPF 15, který by mělo být voděodolné. Jeho aplikace je mi asi nejmilejší, protože je ve spreji a rychle se roztírá a vpije. Nemastí a příjemně voní.

A také jeden opalovací olej SPF10, protože jsem je dřív měla nejradši, ale upřímně, teď už mi olejové konzistence zřejmě tolik nevyhovují, protože se na vás pak všechno lepí :D. Ale zase má pak člověk takovou hezčí pleť a vypadá hezky opálený už po samotném nanesení.

Regenerační gel poopalování mám od mé oblíbené značky Aesop Body Petitgrain, který jsem vám už jednou ukazovala.

Letos jsem si při první neopatrnosti spálila stehna a byly jak ráčci. Takže jsem měla aspoň příležitost ho vyzkoušet i v extrémní situaci a musím uznat, že i když nemá takový ten klasicky chladivý efekt, tak mě nohy nepálily a díky Panthenolu už druhý den nebyly skoro vůbec červený. Teď jsem pro jistotu vzala do Chorvatska 2 lahvičky (protože má "jen" 150ml), ale používáme ho každý den na nás oba a po víc než týdnu používání máme vypotřebovanou teprve polovinu první lahvičky, což bylo milé překvapení!

Co bych ještě na závěr chtěla dodat je, abyste opravdu pečlivě hlídali, kde se váš krém během pobytu u vody nebo na cestách válí, zda na něj nepere sluníčko, nenechávejte ho ani v rozpáleném autě a podobně. Vždycky si představte, že je to třeba šunka, tu byste asi taky potom nejedli. :D Stejně tak, jako každý rok před začátkem léta pečlivě prohlédněte, zda není krém již prošlý, pokud ano, nekompromisně ho vyhoďte!


bottom of page