top of page

Vlasová péče

Aktualizováno: 6. 3. 2020

Vlasy v zimě celkem dost trpí. I když letošní zima nebyla nijak krutá a mrazy nám vlasy zřejmě nezničily tak jako minulé roky, dost možná ani čepice, tak je fér, abychom jim dopřáli pozimní péči a začali je trochu připravovat na jaro.


První a nejdůležitější je kvalitní hřeben. Věc, kterou používáme 2x i vícekrát denně. Věc, která nám může při špatné volbě a použití vlasy nepěkně poškodit, potrhat a zničit. Já už přes 7 let používám jen Tangle Teezer a jiný ve mě vyvolává pocit vyloženého rvaní vlasů a trhání či bolesti. Takže pokud si můj hřeben zapomenu (třeba do wellness), tak se raději vůbec nečešu, než abych použila jiný. Mě stačí ten cestovní, je akorát do ruky a na moje vlasy bohatě stačí. Mají sportu velikostí, tvarů, barev, takže si vybere opravdu každý.


Další podstatná věc je šampon. Mám na něj přísná kritéria a kromě toho, že musí být přírodní, musí být také šetrný k jemným vlasům, ale zároveň vyživující. Nesmí je zatěžovat a nesmí dráždit mojí citlivou pokožku, která je posledních pár let náchylná k lupům.


Kondicionér od té doby, co si vlasy nebarvím ani neodbarvuji žádný nepoužívám. Konečky mám zdravé a vlasy se mi necuchají, není tedy v mém případě nijak nutný a zbytečně by moje jemné vlasy zatěžoval.


Masky používám tak jednou za měsíc a to jen vyjímečně. Většinou, když si dělám hezký večer, napustím vanu a na hlavu napatlám nějakou masku. Je to stejné jako s těmi kondicionéry, nemám zničené vlasy, takže to není taková nutnost, jako tomu bylo dřív, když jsem vlasy zatěžovala.


Styling take nějak často nepoužívám, ale když už, tak suchý šampon, který spíš než pro mastnotu používám pro objem. Mám pak vlasy tvárnější a objemnější. Nejraději mám vše od Maria Nina, protože jsou netestované a přírodní.


Gumičky používám jedině Invisibobble a jiné už mi na vlasy nemohou ani přijít (stejně jako zmíněný hřeben), protože nelámou vlasy a ani je při sundání netrhají. Pořizuji je na Notino (spolupráce). A protože jsou plastové, mám je vždycky na víc než rok a když se roztrhly ve spoji, tak jsem je zase zatavila dohromady. :D


Nikdy mokré vlasy nedrhnu a násilně nesuším, jen je zabalím do ručníku a tak 15-20min počkám, než je jdu vyfoukat nebo večer když můžu, nechám volně uschnout. Také nikdy nechodím spát s mokrými vlasy!


Co se týče spánku, není dobré pro pleť ani pro vlasy, aby se vám válely po polštáři. Tření je láme a nečistoty z vlasů si pak zbytečně vtíráte v noci do obličeje. Proto spím v lehkém drdolu nebo culíku. Neutahuji vlasy na noc násilně, jen něžně, aby držely pohromadě, ale zároveň se nepoškodily.

Taky mám hedvábný povlak na polštář, což je stejně tak dobré pro vlasy i pro pleť (a hlavně je mega příjemný). :)


No, ale musím uznat, že vzhledem k tomu, že jsem si vlasy nebarvila a nestříhala skoro 7 let (naposledy před maturitním plesem), tak mám od minulého roku nějaké neustálé nutkání na vlasovou změnu...

Nejdřív to byla před rokem ofina, pak na podzim přišlo mikádo a teď mám choutky na hodně lehké zesvětlení. A nebo zase na tu ofinu. Nějak mě začala bavit a pořád si říkám, že si jí zase ostříhám. Jen mě štve, jak dlouho pak trvá, než doroste.

Tak pořád nevím a mám dilema... Jestli počkat až dorostou vlasy, dát do nich melír. Nebo spíš šmiknout rovnou ofinu.. Oboje nechci, to už by na mě - konzervu - bylo moc změny najednou. :D

Ale je fakt, že ty krátký vlasy mi sice hodně lidí chválí, ale já se v nich moc necítím, takže délku určitě už krátit nechci....

bottom of page