top of page

Testuji přírodní kosmetiku na vlasy!

Věčný boj s vlasy je problém asi 80% žen (a některých mužů). Vždycky jsem chtěla krásné, husté a dlouhé vlasy. Co mi pomohlo ke krásným vlasům? Jednoznačně přírodní vlasová kosmetika. Testovala jsem tak pro vás některé značky, jak dopadly můžete zjistit v tomto článku. Včetně značení, která značka má, nebo nemá certifikát o testování na zvířatech.

No vezmeme to popořadě….

Kdysi jsem si vlasy barvila a používala a testovala snad všechnu kosmetiku na trhu… Od té nejdražší přes tu nejlevnější. Od Kérastase, přes Collistar, Redken, Wellu, atd, atd… Bylo toho opravdu mnoho… A pak mi jedna slečna poradila Lush (jakože přírodní kosmetiku a že je s ním hrozně spokojená), shodou náhod jsem i k Vánocům dostala nějaký tuhý šampon od české, malé, přírodní značky (ruční výroba a 100% přírodní) a byla jsem nadšená! No a díky tomu jsem před 5 lety objevila kouzlo přírodních šampónů. (Vím, že Lush hodně lidí neuznává jako 100% přírodní kosmetiku, protože není čistě přírodní, já ho sem ovšem zařadila, protože ho mám ráda a sama ho za přírodní ve větší míře uznávám.)

Co mě do té doby odrazovalo od používání přírodní kosmetiky?

Já se vždy bála tuhých šampónů, na jednu stranu mi to přišlo nepohodlný a moc se mi to nelíbilo, ale řekla jsem si, že tomu dám šanci. Jedna věc je, že se s tím člověk musí nejdřív naučit trochu manipulovat (i když to je vlastně totéž jako tuhé mýdlo, jen prostě pak si nemnete ruce, ale těma rukama vlasy).

Čtěte před prvním použití přírodní kosmetiky:

A další věc, která mě (a nejen mě) zaskočila při přechodu na přírodní, vlasovou kosmetiku je, že pro lidi, co používají „normální“ šampóny, je normální, že jsou vlasy jakoby hebký a kluzký po umytí (a po použití kondicionérů už tuplem). To je něco, co vám bude asi poprvé připadat divné, protože po použití přírodního šamponu se tenhle efekt nedostaví. Vlasy vám budou připadat tvrdý, drsný a budete si myslet, že je nikdy nerozčešete, že na ně budete muset nalít půl lahvičky kondicionéru. Jenže ani pak se efekt nedostaví (!!!). Je to způsobeno tím, že přírodní šampóny a kondicionéry neobsahují collagen, ani silikony, ani keratin, ani nic podobného, co vám vlas obalí a způsobí ten „hebký efekt“. Ale tak to je v pořádku a správně! Protože přesně tyhle složky nejsou vůbec zdravé. Až vlasy uschnou, uvidíte, že je v klidu rozčešete a po pár umytí už naopak nebudete ten „hebký“ efekt ani mít. (Například já už si „normálním“ šamponem neumyla vlasy skoro 5 let, během toho jsem to udělala asi 3x, protože jsem neměla jinou možnost a můžu vám říct, že mi ty vlasy přišly tak nepřirozené na dotek, že se tomu snažím opravdu vyhýbat.)

A teď už k mému testování jednotlivých značek (Lavera, Lush, Kokona, Faith in Nature, Biolis Nature):

LAVERA

  1. Certifikát proti testování nemá, je ovšem bez parabenů, bez lepku bez parfemace, bez silikonů, bez SLS a SLES.



Lavera – Gloss and Bounce 

Testovala jsem šampon i kondicionér. Na vlasy bez lesku, pro namáhané vlasy. Dodá hydrataci. Je proti lámání a třepení. Pění tak akorát a vlasy jsou po něm krásné a příjemné. Nadšená jsem byla i z kondicionéru, který používám po každém umytí (v tomto případě), ale vždy jen do konečků. Hodnocení 9 z 10.

 
 


LUSH


Díky této značce jsem se k přírodní kosmetice dostala a ráda tvrdím, že mi prostě zachránila vlasy. Produkty na vlasy jsem od nich vyzkoušela snad všechny (jsem tak trochu závislák a ráda testuji).

Líbí se mi, že dělají 3 velikosti a já si vždy kupuji jen 100ml. Stačí totiž opravdu malé kolečko a napění vám to celou hlavu, takže nemusíte plácat zbytečně moc šamponu.

  1. Lush také bojuje proti testování na zvířatech, ovšem certifikát králíčka nemá.

  2. Také není čistě přírodní, ale je to čerstvá, ručně vyráběná kosmetika, 100% vegetariánská, 85% veganská a také se snaží bojovat proti obalům a tak je 35% produktů bez obalu.

(Pokud si nejste jisti, stačí zajít do jejich prodejny a vzít si malé vzorečky, já takhle vždy otestovala jestli mi šampon vyhovuje a voní. Protože mají hodně (možná pro někoho až moc) navoněné produkty.) 

Pokud to máte do Prahy daleko, můžete si jejich produkty objednat přes net a přijde vám voňavý balíček až domu.

I Love Juicy

voní po citrusech a podle mě je vhodný na všechny typy vlasů, nejsou po něm ani příliš lesklý, ani matný, ani tvrdý, ani měkký. Prostě akorát. Ta vůně je mi asi nejbližší ze všech jejich šamponů. Hodnocení 9 z 10

Daddy-O

voní po fialkách a vůně je trochu výraznější. Je to opravdu hodně fialový šampon a proto ho doporučují především blondýnkám na stáhnutí žlutých tónů (to ale neznamená, že jiné barvy vlasů ho používat nemohou). Vlasy jsou z něj trošku tvrdší než z toho 1, ale já ho jako blondýna mám docela ráda (i když efekt nějak extra nevidím, ale to je možná tím, že nejsem barvená, ale přírodní blondýna). Budu ráda, pokud mi třeba holky s odbarvenými vlasy dáte vědět, jestli je nějaký viditelný výsledek na vašich vlasech. Hodnocení 8 z 10.

 


KOKONA

O Kokoně jsem psala už v Září, kdy jsem tuto značku objevila. Líbilo se mi, že je česká a protože jsem v tu dobu trpěla na svědivou pokožku a lupy, tak jsem hledala především na tento problém.

Prodejnu najdete na Proseku u metra (jak je Billa a McDonald, nemohly jsme to najít, ale je to hned naproti kadeřnictví v prvním patře).

  1. Kosmetika nemá žádný certifikát o testování.

Černý šampon – s aktivním uhlím

Šampon určený na svědivou pokožku a na problémy s lupy. Sice mě opravdu přestala pokožka svědit a redukce lupů byla dost vidět, tak je dost velké mínus, že jsou vlasy i po důkladném vymytí jakoby potaženy krémovým povlakem, který nedokážu moc definovat… Dokonce je ten povlak zanechaný i na hřebenu po česání (zkoušela ho i kamarádka a stejný problém). Jinak jsou po něm vlasy hrubší stejně jako po každém přírodním šamponu bez chemie, což oceňuji. Doporučuji používat na krátké vlasy (například pro muže), kde je ideální a jde vymýt bez zanechání povlaku. Pro dlouhé vlasy opravdu nedoporučuji. Vůně je zvláštní, taková zemitá. Hodnocení 3 z 10.

Bílý šampon – jojobový

Vlasy jsou po něm příjemné a pokožka také nesvědí. Před použitím se musí protřepat a musíte ho použít o něco víc, protože tolik nepění. Také jsou vlasy hrubší, takže je vidět 100% přírodní složení. S tímto jsem byla o dost spokojenější. Hodnocení 6 z 10.

 


FAITH IN NATURE

  1. Kosmetika má certifikát proti testování na zvířatech, má i Vegan a Organic.

Tato kosmetika mě zaujala v MY na Národní Třídě, když jsem šla okolo. Mají zajímavé obaly (což asi jako jedna z mála přírodních kosmetických značek dbá aby to nevypadalo jak před 30 lety).

Faith in Nature – Lemon and Tea Tree

Nevěděla jsem jaký vybrat, tak jsem si vzala kondicionér a šampon na normální vlasy s vůní citronu a Tea Tree. Vlasy jsou po použití takový až nepřirozeně hebký a hodně brzy mastný (a to netrpím na mastné vlasy). Hodnocení 5 z 10.


BIOLIS NATURE

  1. Kosmetika má certifikát proti testování na zvířatech, i Vegan certifikát.

  2. Není ovšem 100% přírodní, pouze 98%. 

Tuto kosmetiku jsem si koupila v Itálii. A v ČR jsem se jí snažila dohledat, ale nepovedlo se.

Biolis Nature – Burro di Karité

Zaujala mě ta vůně! Asi nejkrásnější ze všech šamponů, které jsem kdy pořídila. Není příliš sladká a nějak nemohu identifikovat co to je. Bohužel efekt je stejný jako u výše zmíněného Faith in nature, kdy po použití jsou vlasy až nepřirozeně hebký a brzy mastný. Ale na druhou stranu, kupodivu nejsou těžké, ale naopak jsou celkem tvárné a nadýchané. Hodnocení 7 z 10.

 

Každopádně abych to shrnula…

Za mě vede Lavera a Lush. Ovšem stále budu zkoušet ať vám mohu za pár měsíců udělat podobné shrnutí.

Pořád jsem totiž neobjevila svého TOP favorita, kde mi bude 100% vyhovovat vůně i funkčnost. Pokud máte tipy, budu ráda, pokud mi tu zanecháte komentář s vašimi favority, nebo třeba nápady, co bych měla zkusit příště.

Za zmínku stojí stránka BIOOO.CZ , kde najdete spousty a spousty přírodních produktů a značek.

bottom of page